Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 09:41

Δεν θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις από τους δασικούς χάρτες, πιστεύει ο Φάμελλος (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Στόχος της κυβέρνησης είναι μην κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις με τους δασικούς χάρτες, τόνισε χθες στην Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Και εξέφρασε την πίστη ότι θα το καταφέρουν.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων πέταξε το μπαλάκι στον ΦοΔΣΑ, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι αν δε θέλει την κεντρική διαχείριση που έγινε πιο δίκαιη, πιο φθηνή και πιο περιβαλλοντική, θα πρέπει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη.

Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο υπουργός ενημέρωσε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα έχει τελειώσει από μας, έχουμε υπογράψει εδώ και ένα 3μηνο και έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Εγιναν τροποποιήσεις, πιο ευνοϊκές, για περισσότερη ανθρώπινη δραστηριότητα. Μόλις τελειώσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάει για ΦΕΚ».

Δήλωσε, ακόμα, πως «4 δήμοι της Μεσσηνίας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης δεν έχουν στείλει τα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες, για τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμών».

Αναλυτικά, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, παρουσία της βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη, χθες το απόγευμα, ο κ. Φάμελλος:

Για το θέμα των δασικών χαρτών παρατήρησε ότι «θα συνεργαστούν ηλεκτρονικά οι δύο βάσεις δεδομένων, των δασικών χαρτών και των δηλώσεων καλλιέργειας των παραγωγών, και όπου συμπίπτουν δασικό και καλλιέργεια, υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής χρήσης και της παραχώρησης κυριότητας». Είπε πως «θέλουμε οι δασικοί χάρτες να λύσουν προβλήματα« και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν κανονικότητα και ασφάλεια οι δασικοί χάρτες».

Για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι με τη βελτίωση στην κεντρική διαχείριση που πέτυχε η κυβέρνηση, προβλέπεται 63% διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και μείωση του κόστους κατά 5 εκ. ευρώ.

Επέρριψε ευθύνες στην αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «η αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, καθυστερήσαμε 6 μήνες» και μεταξύ άλλων παρατήρησε: «Το μισό του εθνικού προστίμου για τις χωματερές είναι στην Πελοπόννησο. Ο ΦοΔΣΑ να πάρει απόφαση για το τροποποιημένο σχέδιο που προτείνουμε εμείς. Το τέλος διαχείρισης θα εξαρτάται από την απόδοση του κάθε δήμου στην ανακύκλωση. Διαθέτουμε 200 εκ. ευρώ για διαλογή στην πηγή του οργανικού και για ενίσχυση της κομποστοποίησης».

Για τις βελτιώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση στο αρχικό σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης, παρατήρησε ότι «μειώσαμε το κατώφλι από τους 150.000 τόνους στους 100.000, μειώσαμε τη σύμβαση στα 21 χρόνια, στο 37% την κεντρική διαχείριση και προσθέσαμε 5 σταθμούς μεταφόρτωσης -γίνονται συνολικά 7- και τα φωτοβολταϊκά πάρκα».

Είπε ότι «υπάρχει θέμα συνεργασίας του α’ και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης» και δήλωσε πως «δεν περνάει από το μυαλό μου να μην πάρει απόφαση ο ΦοΔΣΑ. Πρέπει να πάρει και να αναλάβει τις ευθύνες του». Εκτίμησε ότι «είναι πλέον εφικτή η λύση, σ’ ένα χρόνο μπορούμε να δώσουμε αδειοδοτημένο αποδέκτη» και πληροφόρησε πως «θα δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να εμπορεύονται υλικά, να πουλάνε υλικά και ενέργεια». Ξεκαθάρισε ότι «αν δε θέλει ο ΦοΔΣΑ την κεντρική διαχείριση, πρέπει να προτείνει εναλλακτική λύση» και αποκάλυψε πως «η Πελοπόννησος κινδύνευε από αιρεσιμότητα των πόρων από το ΕΣΠΑ, κινδύνευσε να χάσει 100 εκ. ευρώ για την κεντρική, την προσωρινή διαχείριση και την αποκατάσταση ΧΑΔΑ. Για να γίνει αυτό, για να μη χαθούν, χρειαζόμαστε και την τυπική απόφαση των οργάνων της Ε.Ε.».

Για τα πυρηνελαιουργεία δήλωσε ότι δε θέλει να κάνει καμία δήλωση, αν δε συναντηθεί πρώτα με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας που του έχει ζητήσει συνάντηση, για να τον ενημερώσει για νέα δεδομένα. Παρατήρησε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε νέες τεχνολογίες και επαναχρησιμοποίηση» και υπενθύμισε την απόφαση για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Για την πολιτική επικαιρότητα, μετά τις αποφάσεις στο πρόσφατο Eurogroup, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει καθαρό δρόμο μπροστά της, μπαίνει σε περιβάλλον καθαρής ανάπτυξης». Κατηγόρησε την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης και νεοφιλελεύθερα στελέχη της Ε.Ε., όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για καλύτερη συμφωνία με μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και συμφωνία για τα αναπτυξιακά εργαλεία. Σχολίασε ακόμη ότι η κοινωνία δεν τα έφαγε μαζί με τις κυβερνήσεις που σπατάλησαν το δημόσιο χρήμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Φάμελλος είπε ότι τα νούμερα είναι θετικά στις εξαγωγές και στην εργασία, «η ημέρα με τη νύχτα σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου», και εκτίμησε πως «η οικονομία και η κοινωνία μάς δείχνουν το δρόμο». Παρατήρησε ότι «βάλαμε το χρέος και κάτι κερδίσαμε», επέκρινε τη Ν.Δ. και κατηγόρησε τα δανεικά κι αγύριστα των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «δάνεια που δεν πλήρωσαν ποτέ», κάνοντας αναφορά και στο δάνειο του «Κήρυκα» της οικογένειας Μητσοτάκη. Εκτίμησε μάλιστα ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση θα αλλάξει όταν αρχίζουν να αποκαλύπτονται πού πήγαιναν τα δανεικά κι αγύριστα.

Για τους συμβασιούχους απάντησε ότι «δεν θέλουμε ψηφοθηρικά και ομηρία. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε συμβάσεις για σταθερή εργασία». Αναφέρθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ότι δεν θέλουν μια χώρα που παρανομεί και αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη «για 2μηνες συμβάσεις, τους συμβασιούχους που εργάζονται και δεν θα μείνουν απλήρωτοι, τις 2.500 θέσεις μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και το θεσμικό πλαίσιο για τους σημερινούς συμβασιούχους». Τέλος, δήλωσε πως είναι κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.