Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 08:57

Τσιρώνης από Καλαμάτα: Καρκίνωμα οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι το διαβατήριο για να μπούμε στις μεγάλες αγορές» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, χθες σε συνέντευξη  Τύπου στην Καλαμάτα.

Χαρακτήρισε «καρκίνωμα» τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων και «μεγάλη μεταρρύθμιση» τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι, όπως είπε, ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις.

Ο κ. Τσιρώνης, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία, το απόγευμα της Πέμπτης μετείχε στο 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, το οποίο οργάνωσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Χθες το πρωί, στην Κορώνη, συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού. Το μεσημέρι επισκέφτηκε το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, και αργότερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα και του γραμματέα της Ν.Ε. Τάσου Πολυχρονόπουλου.

Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, ο υπουργός παρατήρησε ότι ο πρωτογενής και ο διατροφικός τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Παραδέχτηκε ότι «υστερούμε σε οργάνωση, δεν έχουμε πολλά αναγνωρίσιμα προϊόντα» και ανέφερε πως «είναι εκατοντάδες τα προϊόντα που, δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε με μια καλή τιμή στη διεθνή αγορά». 

Επισήμανε ότι πρέπει να μειώσουμε το κόστος εισροών, να κατοχυρώσουμε ποσότητες και να χτυπήσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, το οποίο χαρακτήρισε «καρκίνωμα». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η φέτα δυσφημείται από το λευκό τυρί, και σημείωσε ότι έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΕΤ για ελέγχους στα καταστήματα, ώστε το προϊόν που γράφεται στον κατάλογο να είναι αυτό που διατίθεται (δηλαδή να γράφει φέτα και να είναι φέτα). Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη αναβίωσης της υγιούς συνεταιριστικής επιχείρησης, και όχι του συνεταιρισμού που είναι μακρύ χέρι του πελατειακού κράτους.

Για τις πρωινές συναντήσεις στην Κορώνη με την αντιπεριφερειάρχη και με εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε ότι τα βασικά θέματα που τέθηκαν, ήταν: 

α) Οι δασικοί χάρτες, λέγοντας ότι το ζήτημα προχωράει καλά, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα - και έκανε λόγο για «πυορρούσα πληγή ετών». Εκτίμησε ότι δεν έχουμε ελπίδα για επενδύσεις όσο υπάρχει η εκκρεμότητα των δασικών χαρτών, τους οποίους χαρακτήρισε «μεγάλη μεταρρύθμιση». Προσδιόρισε ότι στόχος είναι «ούτε ένα στρέμμα χαμένο από τη γεωργική γη» και δήλωσε πως θα τακτοποιηθούν οι εκτάσεις που εκχερσώθηκαν, με παραχώρηση ή εξαγορά από τον παραγωγό.

β) Η δακοκτονία, τα προβλήματα της οποίας έκρινε ότι δεν είναι οικονομικής, αλλά διοικητικής φύσης. Δήλωσε πως θα μεταφέρει όλα όσα του τέθηκαν στον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη. Ανέφερε ότι εμπλέκεται το Δημόσιο και η Περιφέρεια, και παρατήρησε πως στόχος είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες.

γ) Το θέμα του ΠΟΠ στην ελιά Καλαμάτας, για το οποίο ενημέρωσε ότι το χειρίζεται ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

δ) Το ασφαλιστικό - φορολογικό, για το οποίο είπε ότι «η πλειοψηφία των αγροτών έχει μείωση στη φορολογία, και αυτό εξισορροπεί την αύξηση στην ασφαλιστική εισφορά. Ο ΕΦΚΑ έχει παραπάνω εισφορές, αλλά και παραπάνω παροχές».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη λειτουργία και αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών για τους αγρότες και στα «σεμινάρια για να περάσει ο αγρότης στον 21ο αιώνα».

Επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι «αναρτήσαμε το 37% των δασικών χαρτών, ενώ οι άλλοι 20 χρόνια δεν ανάρτησαν ούτε 1%» και εκτίμησε πως «θα δούμε και επενδύσεις, όταν λυθούν αυτές οι παθογένειες».

Γ.Σ.