Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 09:51

Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Καλό Νερό - Τσακώνα: Και το μέλλον αόρατον (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσδοκά η κυβέρνηση να εντάξει την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος μιας και δεν υπάρχουν πόροι από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ φαίνεται πως είναι το “νέο κοσκινάκι” που χωρά υποσχέσεις για κατασκευή δρόμων αλλά και για την αναβάθμιση του αεροδρομίου!

Η ουσία τώρα -και ανεξάρτητα από τον αν οι πόροι της ΕΤΕπ είναι πραγματικοί ή υποθετικοί- είναι πως η μελέτη για τη βελτίωση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν έχει ακόμα συνταχθεί και η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών στην καλύτερη των περιπτώσεων τοποθετείται το καλοκαίρι του 2018.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Καλαμάτα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρηματοδότηση από  ΕΤΕπ του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος που θα αφορά  τη βελτίωση και την ανακατασκευή του υπάρχοντος και όχι την παραλιακή χάραξη. Τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΤΕπ και για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Ο Αλ. Χαρίτσης σχολιάζοντας στη συνέχεια την ανακοίνωση του πρώην υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου κατά της κυβέρνησης για τους δρόμους της Μεσσηνίας, υποστήριξε ότι «οι εκπρόσωποι προηγούμενων κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να ομιλούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου». 

Ο υπουργός, μάλιστα, εκτίμησε ότι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος που μελετάται από τον υπουργό, θα είναι ώριμο το Σεπτέμβριο, πράγμα αδύνατο, καθώς στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να ωριμάσει μελετητικά το καλοκαίρι του 2018. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Φιλιατρινό φράγμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του δικτύου του ΓΟΕΒ εξετάζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικά, ερωτηθείς για την ανακοίνωση του πρώην υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου κατά της κυβέρνησης για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «δεν θα σχολιάσω την ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου», αλλά παρατήρησε πως «οι εκπρόσωποι προηγούμενων κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να ομιλούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου». Και ανέφερε πως είχαν αφήσει σε στασιμότητα τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολη - Καλαμάτα και άλλους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Είπε ότι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) δύο μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, χωρίς ούτε 1 ευρώ διασφαλισμένη πίστωση. Δήλωσε ότι είναι από τα σύνθετα και δύσκολα έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς τα προγράμματα αυτά είναι υπερδεσμευμένα από το 2014. Ενημέρωσε ότι για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, από το υπουργείο Υποδομών έχει κατατεθεί η μελέτη που εκπονεί ο "Μορέας" (πρόκειται για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες) και προχωράει η διαδικασία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με στόχο να είναι μελετητικά ώριμο το φθινόπωρο. Στόχος που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς οι διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι συγκεκριμένες και μετά απ’ αυτές απαιτούνται οι οριστικές και υποστηρικτικές μελέτες του έργου. Εφικτό είναι, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα κι ενστάσεις, το έργο της βελτίωσης - ανακατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας, να είναι μελετητικά ώριμο το 2018, ένα χρόνο από τώρα τουλάχιστον.  Ο υπουργός είπε ότι το ίδιο ισχύει και για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, με στόχο να είναι ώριμος το φθινόπωρο.

Ενημέρωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τον πρόεδρο και τα στελέχη της και είναι θετικοί για τη χρηματοδότηση έργων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Κοινοτικά προγράμματα. Και δήλωσε ότι ένα απ’ αυτά είναι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, εκτιμώντας πως «το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να πούμε». Προέτρεψε «να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί« και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Γ. Λαμπρόπουλο είπε: «Να μην αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως ιθαγενείς που θα πουλήσουμε καθρεφτάκια».