Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017 09:46

2 "στοιχήματα" για την κυβέρνηση στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
2 "στοιχήματα" για την κυβέρνηση στη Μεσσηνία

Οι δρόμοι Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος, καθώς και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο από την Καλαμάτα έως το Πήδημα είναι τα μεγάλα “στοιχήματα” για την κυβέρνηση, και ειδικά για τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Εδώ και μήνες αναμένεται να γίνει η πολυπόθητη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για τα έργα αυτά, παρουσία πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υποδομών. Η σύσκεψη έχει καθυστερήσει και πάει όλο και προς τα πίσω, καθώς τα στελέχη του υπουργείου θέλουν να κατέβουν στην Καλαμάτα όταν θα είναι σε θέση να πουν κάτι, να κάνουν ανακοινώσεις για έργα που δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά θα έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και θα γίνουν πράξεις.

Ενήμερος και συμμέτοχος στις κινήσεις και τις προσπάθειες του υπουργείου Υποδομών, υπό τον γ.γ. Γιώργο Δέδε, είναι ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα ο κ. Χαρίτσης είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρηματοδότηση του έργου του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και ανακατασκευή του υπάρχοντος, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι το συγκεκριμένο έργο που μελετάται από τον “Μορέα” υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υποδομών, θα είναι ώριμο το Σεπτέμβριο. Πράγμα αδύνατο, καθώς μελετητικά βρίσκεται στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να ωριμάσει μελετητικά το καλοκαίρι του 2018.

Προχωρημένο μελετητικά έργο είναι ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα, τμήμα της Ολυμπίας Οδού, που έχει έτοιμη μελέτη οδοποιίας κι εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και αυτή την περίοδο εκπονούνται από τον “Μορέα” οι υποστηρικτικές μελέτες. Πέρα από τη (σχεδόν) μελετητική του ωριμότητα, το έργο αυτό φέρεται να έχει προτεραιότητα, καθώς ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο. 

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέρα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την υλοποίηση του άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα εξετάζεται και η περίπτωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα”.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και της αναζήτησης χρηματοδότησης βρίσκεται και το μεγάλο αντιπλημμυρικό από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα, έργο που θα προστατεύσει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και τον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών προβλέπονται και παρεμβάσεις ουσιαστικής βελτίωσης στο δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το πιθανότερο σε τμήματά του, καθώς για το κομμάτι Σουληνάρι - Πύλος προγραμματίζεται νέα χάραξη, που κατασκευαστικά είναι πολύ ακριβή.

Οσον αφορά τη βελτίωση - ανακατασκευή του υπάρχοντος δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, θα είναι 4ιχνος με νέα γέφυρα στον Πάμισο και παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας. Οταν θα κατατεθεί για έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα υπάρξει ενημέρωση πολιτών και φορέων και ευρεία διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER