Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 09:57

Άρθρο Γ. Κατρούγκαλου: Ορατή η ανάκαμψη, το ζήτημα είναι να φανεί στην καθημερινότητα

Γράφτηκε από την
Άρθρο Γ. Κατρούγκαλου: Ορατή η ανάκαμψη, το ζήτημα είναι να φανεί στην καθημερινότητα

 

Σειρά θετικών εξελίξεων δείχνει ότι έχουν πλέον τεθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι θετικές προοπτικές έχουν αναγνωριστεί από τις εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Πρώτον, η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 23 Ιουνίου, και στη συνέχεια στις 21 Ιουλίου, η Standard and Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές της χώρας από σταθερές προς θετικές. Ακολούθησε στις 18 Αυγούστου ο οίκος Fitch Ratings, ο οποίος αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» με θετική προοπτική. Επιπλέον, με την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές την 24η Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο από την έναρξη της κρίσης, παρότι είχε προηγηθεί η έκθεση του ΔΝΤ η οποία χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. 

Μετά από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, είναι καιρός πια να δούμε μία καλύτερη μέρα με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Γιατί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει εκτός από την οικονομική και μία πολιτική διάσταση κυρίως στο επίπεδο της δημοκρατίας, να μπορούμε να κυβερνηθούμε πια σαν κανονική χώρα, έξω από τα δεσμά της αυστηρής κηδεμονίας, τον ασφυκτικό κλοιό οδηγιών και αξιολογήσεων, που ζήσαμε τα τελευταία 7 χρόνια.

Προφανώς επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει επιστροφή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας πριν από την κρίση, που βασιζόταν κυρίως στη δημόσια και την ιδιωτική κατανάλωση που τροφοδοτείτο από τον δανεισμό. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου με σκοπό τη δίκαιη ανάπτυξη, που θα αποφέρει τους καρπούς της στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία ευρύτερα. Η κυβέρνηση με σειρά θεσμικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών (αναπτυξιακά μέτρα, δασικούς χάρτες, ιαματικό τουρισμό, λειτουργία δημόσιας διοίκησης κ.λπ.) αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού πλάνου της χώρας. Το μοντέλο αυτό δεν είναι ένα απόμακρο σχέδιό της, αλλά συνδιαμορφώνεται με τους φορείς και τους κατοίκους κάθε περιοχής, εν προκειμένω της Μεσσηνίας και των επιμέρους περιοχών αυτής (παραθαλάσσιων, πεδινών ή ορεινών), μέσα από τον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων που γίνονται στη χώρα, με τη συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η επερχόμενη αξιολόγηση δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, που ήταν αυτή η ασφυκτική πίεση για την προώθηση εκ νέου μέτρων λιτότητας, που ήταν κοντά στη νεοφιλελεύθερη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επόμενη αξιολόγηση κυρίως θα έχει, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τη διαδικασία εφαρμογής ήδη νομοθετημένων μέτρων. Την ίδια ώρα αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση, που είδαμε στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, προς τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους για την ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. 

Τα νούμερα στον οικονομικό τομέα έχουν ήδη μία προφανή και επιβεβαιωμένη βελτίωση. Το πιο σημαντικό στοίχημα είναι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος να περάσει στην καθημερινότητα, ώστε να την διαισθανθεί ο πολίτης και η κοινωνία στο σύνολό της.


NEWSLETTER