Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:19

Βίτσας για το στρατόπεδο της Καλαμάτας: ”Σε ένα χρόνο θα φύγουν αξιωματικοί και οπλίτες" (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βίτσας για το στρατόπεδο της Καλαμάτας: ”Σε ένα χρόνο θα φύγουν αξιωματικοί και οπλίτες" (βίντεο)

Το κλείσιμο του στρατοπέδου του 9ου Σ.Π. στην Καλαμάτα σε ένα χρόνο και όλων των κέντρων εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στη χώρα επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, σε συνάντησή τους στο υπουργείο.

Ο αν. υπουργός ενημέρωσε το δήμαρχο για την απόφαση αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ -του έδωσε και τη διάβασε-, ενώ ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι ο δήμος θα διεκδικήσει μέρος του στρατοπέδου, αν πρόκειται να δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε στο δήμαρχο ότι όλα τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων της χώρας καταργούνται, επομένως και αυτό της Καλαμάτας. Θα εφαρμοσθεί, δε, νέο σύστημα κατάταξης στο Στρατό Ξηράς.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του στρατοπέδου και ο κ. Βίτσας απάντησε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά επιχειρησιακό, καθώς προέχει η ενίσχυση των δυνάμεων της παραμεθορίου. “Αλλωστε”, με βάση την ανακοίνωση του δήμου, “το κόστος λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας -περίπου 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο- θεωρείται μικρό”.

Το στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας θα κλείσει σε 1 χρόνο ή και παραπάνω και μέχρι τότε θα έχει αξιωματικούς και μόνιμη δύναμη στρατιωτών. Η Μονάδα Επιστράτευσης της Καλαμάτας θα μεταφερθεί στην Τρίπολη.

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, “δεν είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί το στρατόπεδο Παπαφλέσσα σε εμπορική χρήση, δηλαδή δε θα δοθεί σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς (εν όλω ή εν μέρει) και, συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία θα αναβαθμισθεί. Εφόσον τμήμα του στρατοπέδου είναι δυνατόν να διατεθεί για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γίνει αίτημα και θα υπάρξει διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο θα υπαχθεί το στρατόπεδο”.

Επίσης, Π. Νίκας έθεσε το αίτημα παραχώρησης της σημαίας, που το 9ο Σύνταγμα Πεζικού είχε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ο Δ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι αυτό πρέπει να τεθεί υπόψη του Αρχηγού ΓΕΣ και πως αυτός συμφωνεί με την παράδοσή της.

Τέλος, ο αναπλ. υπουργός γνωστοποίησε στο δήμαρχο ότι υπεγράφη απόφαση για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, που θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης, και του έδωσε να διαβάσει το περιεχόμενο της απόφασης.


NEWSLETTER