Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 15:31

Κατρούγκαλος από Τρίπολη: "Η προσπάθεια για το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να συνδυαστεί με την ενεργοποίηση του καθενός από εμάς"

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος από Τρίπολη: "Η προσπάθεια για το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να συνδυαστεί με την ενεργοποίηση του καθενός από εμάς"

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αγρότες, ότι για να έχουν μέλλον οι ίδιοι και τα παιδιά τους, θα πρέπει να συνεργαστούν. Αν γίνει αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εισήγησή του για την Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διεξάγεται στην Τρίπολη.

Σε ό, τι αφορά το παραγωγικό μοντέλο και ειδικά την εξωστρέφεια της αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η χώρα πρέπει να βασιστεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και «καθοριστικός παράγοντας αν θέλουμε να έχουμε προστιθέμενη αξία στις προσπάθειές μας, είναι η αξιοποίηση της πιο μορφωμένης, της πιο ταλαντούχας, της καταρτισμένης γενιάς νέων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι και η αγροτική παραγωγή μπορεί γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, έκανε λόγο στον κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο και τόνισε ότι η λύση δεν είναι ξεκληρίσουμε τους μικρούς αγρότες, αλλά ο αγροτικός συνεργατισμός. «Η προσπάθεια για το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να συνδυαστεί με την ενεργοποίηση του καθενός από εμάς» είπε και επεσήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να βοηθήσει σε επίπεδο ζήτησης των προϊόντων, μέσω των εμπορικών ακολούθων σε πάνω από 50 χώρες. Μιλώντας για τις συνθήκες που οδήγησαν στα προβλήματα του σήμερα, είπε ότι «στην Ελλάδα, κάτι που την κρίση αυτή, που ήταν κοινή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την πολλαπλασίασε. Δεν ήταν μόνο το παραγωγικό μοντέλο και οι αδυναμίες του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ήταν ακριβώς το σύνολο αυτών των παραγόντων, το πολιτικοοικονομικό σύστημα της μεταπολίτευσης».

Όπως είπε, «όταν έχει ένα σύστημα πελατειακό στη βάση και στην κορυφή με τα χαρακτηριστικά της διαπλοκής, δεν συνιστά μόνο παρέκβαση από τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά συνιστά και στρέβλωση και της οικονομίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι για να γίνει η Ελλάδα κανονική, συναρτάται πρώτα από όλα με την έξοδο από τα μνημόνια, «που πρέπει να την θεωρούμε εθνικό στόχο, όχι μόνο στο οικονομικό και στο να κερδίσουμε πίσω τα εργαλεία της λαϊκής δημοκρατικής μας κυριαρχίας, αλλά χρειάζονται ταυτόχρονα τομές στο πολιτικό σύστημα και στο παραγωγικό μοντέλο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι τομές στο πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που υπάρχει σε όλες τις χώρες, αλλά εκείνης που στη χώρα μας είχε πάρει χαρακτηριστικά συστημικά. Την αλληλοσύνδεση τραπεζών, ΜΜΕ, κομμάτων και προμηθειών σε ό, τι αφορά το Δημόσιο».


NEWSLETTER