Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 23:12

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης στην "Ε": "Στοχεύουμε στη σύνδεση του αγρότη με την αγορά."

Γράφτηκε από τον

Το νέο μοντέλο του Έλληνα αγρότη πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο “Οργάνωση, εκπαίδευση και εξωστρέφεια”. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην “Ε” ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε επίσης για τη ρύθμιση δανείων των αγροτών προς την πρώην ΑΤΕ , το ΠΟΠ Καλαμάτα και το συνεταιριστικό κίνημα.

Ανακοινώσατε ρύθμιση χρεών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Ποιοι ωφελούνται και πως.

Επωφελούνται περίπου 30.000 οφειλέτες της πρώην ΑΤΕ  που μετά την δημιουργία bad bank το 2012 είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας λάβαμε μέτρα ώστε να γίνει βιώσιμη η οφειλή με διαγραφή τόκων και μέρους του κεφαλαίου ανάλογα με την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Για το ΠΟΠ Καλαμάτα έχουμε νεότερα;

Οπως δήλωσε και ο υπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση του προς όφελος των Μεσσηνίων παραγωγών και των ελληνικών εξαγωγών. Μετά από διάλογο ενδεχομένως να υπάρξει και τροποποίηση κάποιων χαρακτηριστικών ώστε να επωφεληθούν ακόμα περισσότεροι παραγωγοί της Μεσσηνίας.

Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τους συνεταιρισμούς;

Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η ενημέρωση  του μητρώου υγειών συνεταιρισμών. Έχει δοθεί προτεραιότητα στο ξεκαθάρισμα ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα Παράλληλα δίνουμε κίνητρα στις ομάδες Παραγωγών και σχεδιάζουμε να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους συναλλάσσονται με αυτές.

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του υπουργείου;

Στοχεύουμε στη σύνδεση του αγρότη με την αγορά. Οι αγρότες της Τριφυλίας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς κατέκτησαν και τη διεθνή αγορά. Πιστεύουμε ότι το πρωτότυπο του νέου αγρότη πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο Οργάνωση εκπαίδευση και εξωστρέφεια. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας στόχος και οι αγρότες προσπαθούσαν μόνοι τους να βρουν τον δρόμο τους σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.