Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 08:31

Ευνοϊκή ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ παρουσίασε ο Μ. Μουζάλας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Ευνοϊκή ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ παρουσίασε ο Μ. Μουζάλας στην Καλαμάτα

 

Την υπουργική απόφαση ευνοϊκής ρύθμισης των δανείων του ΟΕΚ, που προέρχονται από κεφάλαια του Οργανισμού, παρουσίασε χθες στην Καλαμάτα ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Μάριος Μουζάλας.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του τοπικού στελέχους Μάκη Λεβέντη, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι η ρύθμιση αφορά 82.000 περίπου δανειολήπτες, το 70% των οποίων είναι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ανέφερε πως οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ και παρατήρησε ότι ήταν αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς το 2016 - 2017 εισπράχθηκαν 54 εκ. από δόσεις δανείων του ΟΕΚ, όμως την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν καινούργιες οφειλές 48 εκ. ευρώ.

Πληροφόρησε ότι το σύνολο δανεισμού του ΟΕΚ είναι 1,86 δισ. ευρώ και έκανε λόγο για παιχνίδια εξάρτησης των δανειοληπτών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “σε εκλογικές χρονιές τα δάνεια ανέβαιναν, το 2004 κατά 153% σε σχέση με το 2003 και το 2007 κατά 573% σε σχέση με το 2006. Από το 2004 έως το 2012 δόθηκε το 60% του δανειακού κεφαλαίου από τον ΟΕΚ”.

Αναφερόμενος στα βασικά μέτρα της ρύθμισης, σημείωσε ότι “για οφειλές μέχρι και 6.000 ευρώ διαγράφεται το δάνειο. Επίσης, όποιος έχει καλύψει το 60%, διαγράφεται το δάνειό του”. Κατέγραψε πως “από τους 82.000 δανειολήπτες διαγράφεται το δάνειο σε 47.000”.

Ακόμα, ενημέρωσε για οριζόντια μείωση κατά 15% του κεφαλαίου, και για τις ευάλωτες ομάδες πρόσθετη έκπτωση 10% αλλά και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας παρατήρησε ότι γίνεται μικρότερη η δόση κατά 50%-70% και πως σε περίπτωση που η μηνιαία δόση υπερβαίνει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, μπορεί ο δικαιούχος να ζητήσει και να πληρώνει το 10%.

Πληροφόρησε ότι “υπάρχουν και όροι για γρηγορότερες πληρωμές”, όπως για παράδειγμα: “όποιος στα 8 χρόνια έχει καλύψει το 80%, έχει πρόσθετη έκπτωση 20% και προβλέπονται ειδικά μέτρα για ανέργους, που δικαιούνται να εξαιρεθούν από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια”.

Εκτίμησε ότι πρόκειται για “μέτρα που πηγάζουν από πολιτική επιλογή και αποτελούν προϋπόθεση για νέα στεγαστική πολιτική”, που δε θα έχει ούτε κερδοφορία για τους κατασκευαστές, ούτε πολιτική ομηρία των δικαιούχων, αλλά στόχο να δημιουργήσουμε ξανά σχέση εμπιστοσύνης των εργαζομένων με τον Οργανισμό”.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα κενό στον “γόρδιο δεσμό” των δανείων του ΟΕΚ που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση και είναι τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τις τράπεζες. Είπε πως “είμαστε σε συνεννόηση με τις τράπεζες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πόσοι είναι και τι ποσό χρωστούν, καθώς δεν βοηθούν οι τράπεζες”.

Υπολόγισε ότι πρόκειται για πάνω από 60.000 οικογένειες και εκτίμησε πως “όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους δικαιούχους - δανειολήπτες του ΟΕΚ απευθύνονται σε 120.000 οικογένειες”, επικρίνοντας το παιχνίδι εξάρτησής τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γ.Σ.


NEWSLETTER