Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 09:16

Ευθύνες στον… καιρό για το δάκο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον
Ευθύνες στον… καιρό για το δάκο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

 

Στον... καιρό επιρρίπτει τις ευθύνες για τις καταστροφές από τον δάκο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, δηλώνοντας παράλληλα ότι ήταν αδύνατη η αποτροπή της καταστροφής.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Αραχωβίτης αφήνει αιχμές εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολιτικές και διοικητικές ευθύνες για την πλημμελή δακοκτονία, γιατί σύμφωνα με τον υπουργό έτσι αποδυναμώνεται το αίτημα που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον δάκο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης μιλώντας προχθές το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Best, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Θέμη Κανελλόπουλου, δήλωσε: “Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) είχαμε μια σύσκεψη με ελαιουργικούς φορείς, παρουσία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη, όπου συζητήθηκαν τα θέματα της φετινής χρονιάς στην ελαιοκομία. Φέτος λόγω καιρικών συνθηκών, και το ξαναλέω λόγω καιρικών συνθηκών -και έχω λόγο που το τονίζω αυτό- υπήρχε μεγάλο πρόβλημα τόσο στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου όσο και στην ποιότητά του. Και λέω λόγω καιρικών συνθηκών γιατί δεν είναι θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας του προγράμματος δακοκτονίας. Γιατί το πρόγραμμα δακοκτονίας με τον τρόπο που έγινε και γίνεται κάθε χρόνο, σε μία χρονιά που δεν είναι ευνοϊκή για τη βιολογία του εντόμου του δάκου, έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε μία χρονιά όμως που οι καιρικές συνθήκες είναι ανώμαλες, έχουμε άκαιρες βροχοπτώσεις, έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες ευνοϊκές για τη βιολογία του δάκου, έχουμε χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας. Δεν μπορεί κανένας να πει ότι στην Τριφυλία ας πούμε ή στην υπόλοιπη Μεσσηνία το πρόγραμμα απέτυχε, επειδή όπως εφαρμοζόταν κάθε χρόνο είχε χαμηλότερο αποτέλεσμα”.

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ... ΓΕΩΠΟΝΙΑ

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας απέτυχε παντού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα είναι στο... χέρι του Θεού και ότι είναι πάνω από τις δυνατότητες της επιστήμης η καταπολέμηση του δάκου: “Ακόμα και σε περιοχές που είχαμε πιο έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών, όπως στην Κρήτη, η οποία για τρία χρόνια έχει εξασφαλίσει τη συνέχεια του διαγωνισμού. Η Κρήτη, όπως ξέρετε, πριν δυο χρόνια έκανε για τρία χρόνια συμβασιοποίηση και όλα ήταν στη θέση τους. Και εκεί όμως το ποσοστό επιτυχίας τη φετινή χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών ήταν χαμηλό. Επίσης σε περιοχές όπου οι παραγωγοί έκαναν δακοκτονία μόνοι τους στην πρώτη εφαρμογή και εκεί τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Αρα ήταν κάτι πάνω από τις δυνάμεις του να αντιμετωπιστεί”.

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης "επέπληξε" όσους κατηγορούν τις αρχές για την αποτυχία της δακοκτονίας, κατηγορώντας τους ότι καταστρατηγούν την εθνική προσπάθεια για αποζημίωση των πληγέντων: “Στον δημόσιο λόγο μας  πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Η χώρα έχει υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου εκθέτει ότι φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είχαμε προβλήματα στην παραγωγή και ζητάμε τη συνδρομή τους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει όταν η χώρα επισήμως λέει προς την Κομισιόν λόγω καιρικών συνθηκών άκαιρων, που το τεκμηριώνουμε.  Εχουμε ολόκληρη χρονοσειρά με μετεωρολογικά δεδομένα που τεκμηριώνουμε ότι υπήρχε πρόβλημα. Βγαίνουμε οι μισοί και λέμε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα και στηρίζουμε το αίτημα και οι άλλοι μισοί κάτι άλλο. Α, δεν οφείλεται στον καιρό, είχαμε αποτυχία του προγράμματος. Τι θα βγούμε να πούμε αύριο στην Κομισιόν; Ποιος έχει δίκιο;”.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, στην προχθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν οι εκπρόσωποι φορέων του νομού Γιάννης Ζωντανός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ενωση», Σταύρος Αδαμόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας, Μιχάλης Αντωνόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας και ο Γιώργος Κόκκινος με έναν ακόμα συνεργάτη του από την Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: “Ο υπουργός ενημέρωσε ότι η διαδικασία για το πρόγραμμα δακοκτονίας της επόμενης περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο το Μάιο του έτους 2019 να έχει ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί το έργο, ώστε η εκτέλεσή του να εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες. Ενημέρωσε επίσης για την επέκταση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκτέλεσης του προγράμματος, που εφαρμόσθηκε πιλοτικά την προηγούμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών, νομοθετική ρύθμιση που αποκαθιστά την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη προμήθεια φυτοφαρμάκων αλλά και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας. Για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων θα ενημερωθούν για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί σχετικά με τροποποίηση των προδιαγραφών, ώστε αφού προηγηθεί συνεργασία του υπουργείου και των φορέων να προωθηθεί άμεσα ο φάκελος που περιέχει τις προτάσεις τους”.

Θ.Λ.


NEWSLETTER