Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2019 08:57

Δηλώσεις στην “Ε”: Αισιοδοξία Αραχωβίτη, ότι θα προλάβουν φέτος το δάκο

Γράφτηκε από τον
Δηλώσεις στην “Ε”: Αισιοδοξία Αραχωβίτη, ότι θα προλάβουν φέτος το δάκο

Η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή φαίνεται να έγινε, επιτέλους, μάθημα και οι διαδικασίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2019 έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης επεσήμανε στην “Ε” ότι “η επίσημη έναρξη της δακοκτονίας έγινε τον Οκτώβριο, 3 μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές” και σημείωσε πως “σύμφωνα με το σχεδιασμό όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αν αυτό χρειαστεί από τις καιρικές συνθήκες”.

Ο κ. Αραχωβίτης παρατήρησε ότι στις διαδικασίες για τη δακοκτονία εμπλέκεται και το υπουργείο Εσωτερικών και μας ενημέρωσε πως “η ΚΥΑ για το προσωπικό υπογράφεται τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου από τον κ. Χαρίτση. Και προβλέπεται να είναι αυξημένο κατά 140 άτομα πανελλαδικά”.

Μας πληροφόρησε ότι ο διαγωνισμός για τα φάρμακα θα ξεκινήσει στις 10 με 15 Ιανουαρίου, ενώ υπάρχουν αποθέματα για 1 με 1,5 ψεκασμό σε όλη τη χώρα, κατά μέσο όρο, και σε κάποιες περιπτώσεις για περισσότερους.

Ακόμα, ο υπουργός παρατήρησε ότι έχουν ενημερώσει και τις Περιφέρειες να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα τις διαδικασίες των διαγωνισμών για τους εργολάβους των ψεκασμών και τους παγιδοθέτες, ώστε όλα να είναι έτοιμα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας μας είπαν ότι το Δεκέμβριο έστειλαν ενημερωτικές οδηγίες και περιμένουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας. Ηδη ξεκίνησε η διαδικασία λήψης αποφάσεων, και στην περιοχή της Τριφυλίας εκτιμάται ότι φέτος θα γίνουν ψεκασμοί για το δάκο από το πρόγραμμα σε 400.000 ελαιόδεντρα επιπλέον. Στις αποθήκες υπάρχουν φάρμακα για περισσότερους από 2 ψεκασμούς, ενώ εκτιμάται ότι έγκαιρα το προσωπικό για τη δακοκοκτονία θα βρίσκεται στη θέση του.

Μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, αναμένεται και η έγκριση της κατανομής του προϋπολογισμού, του ποσού για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER