Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 09:50

Χαμένο μέσα στα αντισταθμιστικά ωφέλη: Ματαιώνεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα;

Γράφτηκε από την
Χαμένο μέσα στα αντισταθμιστικά ωφέλη: Ματαιώνεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα;

Αναβάλλεται το σχέδιο για δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, και πιθανώς θα ματαιωθεί, καθώς η επίμαχη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της αναβάθμισης των F-16 προβληματίζει τόσο την αντιπολίτευση όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί τη Δευτέρα σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, αλλά σύμφωνα με την "Καθημερινή" δεν θα υπάρχει εισήγηση για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε καν στο Συμβούλιο Αμυνας που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Πάνο Καμμένο.

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Χθες στη Βουλή ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον υπουργό Π. Καμμένο όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, Κώστας Δουζίνας, εισηγήθηκε η κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων να χωριστεί σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος να είναι ανοιχτό, δημόσιο, και εκεί να γίνει εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να ακουστούν οι εκπρόσωποι των φορέων και να υποβληθούν ερωτήσεις αυστηρά εντός της ύλης, και στη συνέχεια η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για να γίνει πιο ενδελεχής συζήτηση.

«Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ευαίσθητα και δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Δουζίνας και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν διαρροές από το δεύτερο μέρος της συζήτησης, στο οποίο θα μετέχει και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

ΤΑΣΟΥΛΑΣ: ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Λαμβάνοντας το λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας είπε ότι «η σημερινή συζήτηση είναι απολύτως ασυνήθιστη και πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, γιατί γίνεται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες παρουσίας του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμύνης».

Οπως ανέφερε, το θέμα της ΕΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων, του εκσυγχρονισμού των F-16, είναι θέματα σοβαρά, για τα οποία η Ν.Δ. έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της:

«Δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικά θέματα, απολύτως ασυνήθιστα και συνταγματικά ανεπίτρεπτα, να συζητούνται με την παρουσία ενός υπουργού Εθνικής Αμύνης ο οποίος χθες προανήγγειλε στο Συμβούλιο Αμυνας την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό του. Η Ν.Δ., επειδή εκτιμά ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, παρά την πρωτοφανή τσαπατσουλιά με την οποία τα έφερε ο υπουργός, δέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση και υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας», είπε ο κ. Τασούλας - και πρόσθεσε:

«Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού ότι είναι σε αποδρομή και παραδίδει τα καθήκοντά του αναγκάζει τη Ν.Δ. να πει ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου, όπως απαιτεί η τάξη, και άρα η Ν.Δ. αποχωρεί».

 

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ο οποίος ανέφερε: «Οσο η Ν.Δ. είναι εδώ, θέλω να πω ότι απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί η Ν.Δ. να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση». Και συμπλήρωσε ότι «η κίνηση της Ν.Δ. είναι προσβλητική για το κοινοβούλιο, για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για τη στρατιωτική ηγεσία που σήμερα είναι εδώ, προσβλητική για τους φορείς που είναι εδώ».

Κατηγόρησε παράλληλα τη Ν.Δ. ότι «άλλα λέει στο κοινοβούλιο και όταν στη συνέχεια αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στην απώλεια 265 εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο και οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, ζητάει συγγνώμη, αλλάζει τη στάση της και δηλώνει ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους» - ενώ πρόσθεσε: «Και όχι απλώς αποχωρεί, το βάζει στα πόδια. Είναι ντροπή».

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στην τροπολογία και ανακοίνωσε αλλαγή επί τα βελτίω στη νομοθετική διάταξη. Σε σχέση με την ονομαστική αξία της τήρησης των υποχρεώσεων της Lockheed αναγνώρισε ότι μπορεί να δημιουργούνταν παρερμηνείες, και με βελτίωση η συνολική πραγματική αξία της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον 265 εκατομμύρια δολάρια.

 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ;

Το θέμα της ματαίωσης της δημιουργίας διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή". Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, η δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, για λόγους οι οποίοι, επισήμως, σχετίζονται με τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πραγματοποίηση έργων ενίσχυσης του συγκεκριμένου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην αναβολή προώθησης του συγκεκριμένου σχεδίου συνέβαλε, δίχως άλλο, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω) που συνοδεύουν τη σύμβαση της Lockheed Martin με την Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση 84 αεροσκαφών τύπου F-16.

Tο ζήτημα του εκπαιδευτικού κέντρου επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινό Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ωστόσο δεν ετέθη καν επί τάπητος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως υπαναχώρηση από τη σχεδιαζόμενη προώθηση της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο και στην κανονική εταιρεία που έχει καταθέσει την πρότασή για λογαριασμό του καναδικού κράτους.

Ως προς την τύχη της τροπολογίας η οποία περιγράφει τη σύμβαση για τα Α.Ω των F-16 αυτή θα ξεκινήσει να συζητείται σήμερα (σ.σ. χθες) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να αναλυθεί πώς ακριβώς θα εξυπηρετούν τα 263 εκατ. δολάρια που θα επενδύσει η Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας που εν συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των 84 F-16 στην τελευταία εκδοχή τους (Viper). H ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου εν συνεχεία να προωθεί το πρόγραμμα. Φαίνεται ότι επί της αρχής αλλά και γενικότερα, εκείνο που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης, είναι οι χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας ο οποίος προώθησε την τροπολογία με διαδικασίες που ήγειραν εύλογα ερωτήματα για το χρονικό σημείο καταθέσεις αλλά και τη μέθοδο.

Επί της ουσίας των 12 διαφορετικών έργων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών (ΑΕΠ), όπως αποκαλούνται πλέον τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ανά την Ευρώπη, αυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει πέντε έργα και θα κοστίσει στην Lockheed Marti 185 εκατ. δολάρια και αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΕΑΒ, και η δεύτερη ύψος 78,71 εκατ. ευρώ αφορά τα υπόλοιπα επτά έργα για την ανάπτυξη υποδομών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».


NEWSLETTER