Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 10:24

Επιτάχυνση διαδικασιών για δακοκτονία ζητεί ο Αραχωβίτης

Γράφτηκε από την
Επιτάχυνση διαδικασιών για δακοκτονία ζητεί ο Αραχωβίτης

 

Τη συμβολή των Περιφερειών της χώρας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ζητεί με επιστολή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από την πλευρά των βασικών συναρμοδίων υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, “η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο”.

Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2019, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας. Θα ακολουθήσoυν άμεσα: α) Εως το τέλος Ιανουαρίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό του αριθμού του εποχικού προσωπικού (αυξημένο από πέρυσι κατά 69 άτομα), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (τομεάρχες γεωπόνοι και λοιπό βοηθητικό προσωπικό). β) Εως το τέλος Φεβρουαρίου η τροπολογία του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α’ 47), προκειμένου οι Περιφερειακές Ενότητες, για το 2019, να έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν, εάν παραστεί ανάγκη, την εκτέλεση των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατά παρέκκλιση του προβλεπόμενου νομικού πλαισίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αφορούν στην ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας. γ) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο της δακοκτονίας υλικών αναμένεται να προκηρυχθεί τέλος Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες.

Ο υπουργός παρατηρεί πως “οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν και είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες που απαιτούνται για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2019. Δηλαδή, την έναρξη των διαδικασιών διενέργειας σχετικών διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων εφαρμογής ψεκασμών, παγιδοθεσίας, τον ορισμό προσωπικού κ.λπ., ώστε αυτά να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και, τελικά, όλα (προσλήψεις και υπογραφές συμβάσεων με τους επιλαχόντες εργολάβους) να είναι στη θέση τους το αργότερο έως τις 16/4/2019. Ετσι, το πρόγραμμα της δακοκτονίας να μπορεί να ξεκινήσει τις εφαρμογές του από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη”.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο κ. Αραχωβίτης ενημερώνει ότι έως το τέλος Μαρτίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζει να προχωρήσει σε “αλλαγή όλου του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία, ο βασικός πυρήνας του οποίου σήμερα βασίζεται σε βασιλικούς νόμους και νομοθετικά διατάγματα του 1951-1953. Το ΥπΑΑΤ έχει ήδη έτοιμο προσχέδιο νόμου «Περί καταπολέμησης του δάκου της ελιάς», πάνω στο οποίο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και με φορείς”. Σημειώνει ότι “έχουμε προγραμματίσει οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30/1/2019, οπότε εκτιμάμε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορούμε να βγάλουμε το σχέδιο νόμου σε διαβούλευση. Θα υπάρξει στη συνέχεια χρόνος, ώστε να γίνει ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, η οποία θα βοηθήσει να καταλήξουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί στο πρόγραμμα της δακοκτονίας ιδιαίτερα από το 2010 και μετά”.


NEWSLETTER