Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 21:44

Αραχωβίτης στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου Καλαμάτας: Στην κλιματική αλλαγή οι ευθύνες για την καταστροφή (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, που προσήλθε καθυστερημένα, ξεκίνησε απόψε στην Καλαμάτα το τριήμερο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς το οποίο φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Ελίτ”.

Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι οι προκλήσεις για το μέλλον είναι ο νέος ορισμός της ποιότητας και η κλιματική αλλαγή. Για τις αιτίες της περσινής δραματικής χρονιάς στην ελαιοκαλλιέργεια είπε ότι ήταν η επόμενη μιας καλής χρονιάς και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν όλους τους εντομολογικούς εχθρούς και τους μύκητες.

Επεσήμανε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του - και ανέφερε πως πέρα από τη μειωμένη παραγωγή και τη μειωμένη ποιότητα, ήταν η υπολειμματικότητα, ο κίνδυνος να μην πουλήσουμε καθόλου προϊόν και να χάσουμε αγορές.

Κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι το όνομα Καλαμάτα στο ελαιόλαδο και την ελιά κυριαρχεί, είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο, περισσότερο και από το όνομα της Ελλάδας. Και προέτρεψε “να ακουμπήσουμε σε αυτό, γιατί αντιπροσωπεύει το μεσσηνιακό, το ελληνικό ελαιόλαδο”.

Στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επικεντρώθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και παρατήρησε ότι τα μεγάλα θέματα θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Κακκαβάς, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δήμητρα Λυμπεροπούλου και Παναγιώτης Αλευράς, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Το αυριανό πρόγραμμα προβλέπει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

Ενότητα 1η: Αντιμετώπιση δάκου και μυκητολογικών προσβολών

11.30 Γιάννης Κυριακόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, γεωπόνος, «Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας: πλαίσιο λειτουργίας, προβλήματα, προτάσεις, βελτιώσεις».

11.50 Αντώνης. Παρασκευόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, γεωπόνος, «Γλοιοσπόριο της ελιάς: νέα ερευνητικά δεδομένα».

12.10 Ηρακλής Μπουμπουράκας, γεωπόνος PhD Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ ΠΕ Πειραιά, «Xylella fastidiosa: μια καταστροφική απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια προ των πυλών».

12.30 Συζήτηση.

Ενότητα 2η: Καινοτομία στην ελαιοκαλλιέργεια

17.00 Γεώργιος Ζακυνθινός, καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, «Χαρτογράφηση της ποιότητας της Αθηνολιάς στο Ν. Λακωνίας».

17.20 Βασίλειος Στουρνάρας, ερευνητής στο τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΛΓΟ - “Δήμητρα“, «Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο (έργο “Sustainlive”)».

17.40 Κώστας Κίττας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Υδατικό αποτύπωμα και ορθολογική άρδευση ελαιοκαλλιέργειας»

18.00 Συζήτηση

• Την Κυριακή οι εισηγήσεις ξεκινούν στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώνονται μετά τις 5 το απόγευμα.

Η έκθεση θα λειτουργεί αύριο Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Γ.Σ.