Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 07:52

Ενημέρωση Αραχωβίτη σε επίτροπο για ελαιοπαραγωγή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενημέρωση Αραχωβίτη σε επίτροπο για ελαιοπαραγωγή

 

Για το θέμα της αποζημίωσης της χώρας μας για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής την περσινή χρονιά συζήτησε προχθές Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, παρουσία του γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και σύντομα θα καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “θέμα της συνάντησης ήταν η από την 8η Μαΐου επιστολή του Ελληνα υπουργού προς τον επίτροπο για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στην χώρα που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο της 16ης Απριλίου.

Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από μισή ώρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία στον Επίτροπο, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά, αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19 από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.

Ο επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER