Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 21:55

Κυβερνητικές δεσμεύσεις - μηνύματα... μετέφερε ο Θεοδωρικάκος στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κυβερνητικές δεσμεύσεις - μηνύματα... μετέφερε ο Θεοδωρικάκος στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

Δύο δεσμεύσεις - μηνύματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε χθες, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το πρώτο ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα ποιο κόμμα τούς έχει υποστηρίξει. Και το δεύτερο ότι θα κάνει τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα κάνουν τα πάντα για να λυθεί οριστικά μέσα σε αυτή την τετραετία μαζί με την Περιφέρεια το ζήτημα των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει πράξη η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Ακόμα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι: Θα υποστηρίξουν τους αδύναμους δήμους με μελέτες, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιίας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους. Με νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση θα απλοποιήσουν πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίσουν τις αρμοδιότητες περιφερειών, δήμων και του κεντρικού κράτους. Θα καταργήσουν την απλή αναλογική και θα φέρουν ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες.

Στη σημερινή συνάντηση στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, με τον υπουργό και τον απερχόμενο δήμαρχο - νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, παρέστησαν: Οι νέοι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ενώ τη δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει, εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Δημητρακόπουλος. Οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και όλοι οι εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι της Μεσσηνίας με το συνδυασμό του κ. Νίκα.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι “είχαμε μία δημιουργική συζήτηση, κατά την οποία αναφέρθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμοι, ο νομός και η Περιφέρεια Πελοποννήσου”. Παρατήρησε πως είναι “απολύτως ευχαριστημένος από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβαν και από τη στήριξη που θα υπάρξει από τον υπουργό των Εσωτερικών και από την κυβέρνηση συνολικά, όσον αφορά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως δήμοι και ως Περιφέρεια Πελοποννήσου”. Πρόσθεσε ότι “θα είναι δίπλα μας ο υπουργός και εμείς θα είμαστε δίπλα του. Το έργο το οποίο έχει να κάνει είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό για την αναδιοργάνωση του κράτους. Εμείς και με τον λόγο και με το έργο μας και με τις προτάσεις μας και με τις διαφωνίες μας, όπου πρέπει, αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουμε”.

Ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, αρχικά, ευχαρίστησε “πάρα πολύ το δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, καθώς και όλους τους φίλους δημάρχους του νομού της Μεσσηνίας και τους βουλευτές που παρέστησαν και τον κ. Χαρίτση που δεν ήταν σήμερα μαζί μας και ο οποίος συνδράμει και εκείνος τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν”.

Μεταφέροντας στους πολίτες της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου δύο βασικά μηνύματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε: “Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνησή μας θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες και δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τούς έχει υποστηρίξει. Οι Ελληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλωστε οι πολίτες κάνουν με τις εκλογές τις επιλογές τους και θα αναφερθούν τα καθήκοντα του δημάρχου, του περιφερειάρχη ή του πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η Μεσσηνία είναι ασφαλώς από τους νομούς της χώρας που βρίσκονται μπροστά, που άντεξαν πολύ καλύτερα μέσα στη δεκαετή κρίση. Πολλά πράγματα έχουν παίξει ρόλο σε αυτό, πιστεύω ότι παράγοντες σημαντικοί ήταν αναμφίβολα η ιδιωτική πρωτοβουλία με την εμβληματική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, χωρίς καμία αμφιβολία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ο δρόμος που φτάνει μέχρι την Καλαμάτα και έχει άρει την απομόνωση και τη χρονική υστέρηση για να έρθει κανείς στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Ενα έργο που για να είμαστε ειλικρινείς έχει τη σφραγίδα κυβερνήσεων της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009 με υπουργό τον Σουφλιά. Και επίσης όλα αυτά τα χρόνια η Καλαμάτα είχε την τύχη να έχει έναν δήμαρχο με ένα πολύ σοβαρό δημιουργικό έργο, τον Παναγιώτη Νίκα, που για αυτό άλλωστε επιβραβεύτηκε και τόσες φορές και από τους πολίτες.

Ερχόμαστε σήμερα όμως να πούμε στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο  οι υποδομές. Η Μεσσηνία για να πάει μπροστά, πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να λυθεί οριστικά μέσα σε αυτή την τετραετία μαζί με την Περιφέρεια, γιατί ο κ. Νίκας έχει τον πρώτο λόγο του θέματος των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει πράξη η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Υπάρχουν μία σειρά εκκρεμότητες τις οποίες ο κύριος περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Από εκεί και ύστερα η σκέψη μας με τους δημάρχους ήταν πάρα πολύ δημιουργική, καταγράψαμε όλα τα θέματα και τα προβλήματα. Θα βρεθούμε δίπλα στους δήμους, θα τους υποστηρίξουμε με μελέτες, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους. Ειδικά περιοχές της Μεσσηνίας όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη γι’ αυτό, γιατί δεν είναι ισόρροπα παντού τα πράγματα, θα βρεθούν δίπλα τους, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιίας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε στους Ελληνες ότι το κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό, είναι σεβαστό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση”.

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε:

Για τις αλλαγές στον “Κλεισθένη”: “Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των δημάρχων και περιφερειαρχών και πραγματοποιήσαμε αυτές τις αλλαγές. Γιατί αν δεν τις είχαμε πραγματοποιήσει, σήμερα θα ήμασταν μαζεμένοι εδώ για να μαζεύουμε τα συντρίμμια της αυτοδιοίκησης. Και των περιφερειακών, έχετε δίκαιο, και περιφερειακά τα μαζεύουν τα συντρίμμια της αυτοδιοίκησης, διότι δεν προβλέπονταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εσείς εκλέξατε οι πολίτες, δεν θα είχαν πλειοψηφία ούτε στα συμβούλια ούτε στις επιτροπές που αποφασίζουν για τα ζητήματα του δήμου και της Περιφέρειας. Αλλά υπήρχε θετική ανταπόκριση, αυτή είναι η πρώτη απάντηση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, μέσα στη σεζόν που έρχεται, μέσα στο χειμώνα που έρχεται, ετοιμάζουμε μία νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και κυρίως να ξέρουν όλοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και οι πολίτες ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών, ποιες είναι αρμοδιότητες των δήμων, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους. Να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά. Και φυσικά μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Ως κυβέρνηση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να καταργήσουμε την απλή αναλογική, η οποία οδηγεί στην κατάσταση που περιέγραψαν προηγουμένως και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες”.

Για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”: “Το πρόγραμμα αυτό θα αναβαθμιστεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ που θα προκύψει, θα εξετάσει πάρα πολύ σημαντικά την ενίσχυση του προγράμματος και με νέους φόρους και με νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων”.

Για το αίτημα του κ. Νίκα για γενναία χρηματοδότηση της Περιφέρειας για έργα δρόμων: “Ο κ. Νίκας έχει ένα σχέδιο και ένα όραμα, ό,τι καλό πέτυχε στην Καλαμάτα να μεταφερθεί ως γνώση και εμπειρία σε ολόκληρη την Πελοπόννησο στην οποία πλέον θα είναι περιφερειάρχης. Και να στηρίξουμε πλήρως την προσπάθειά του με πόρους και από το υπουργείο Υποδομών και από το υπουργείο Εσωτερικών”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER