Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 08:30

Συνεχίζεται το σίριαλ των κυβερνητικών διαφωνιών: Σήμερα το τρίτο και πιο δύσκολο ραντεβού

Γράφτηκε από τον

Ούτε χθες κατόρθωσαν να συμφωνήσουν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, τόσο για την ΕΡΤ όσο και για την ανανέωση της κυβερνητικής τους συνεργασίας - κι έτσι έδωσαν νέο ραντεβού για σήμερα στις 8 το βράδυ.

Νωρίτερα θα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε οι πρόεδροί τους, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντίστοιχα, να έχουν νωπή δημοκρατική εντολή για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Η κρισιμότητα της κατάστασης ακυρώνει όλες τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης, αλλά σίγουρα η δυστοκία των προηγούμενων -και ειδικά της χθεσινής- σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί καλό οιωνό.

Οπως φαίνεται, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν να ανοίξει η ΕΡΤ για να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητεί τρόπους για να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς ο ίδιος να πάρει πίσω την απόφαση για το κλείσιμό της. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φορτισμένη καθώς ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται αποφασισμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν ανοίξουν όλα τα τμήματα της ΕΡΤ, ενώ ο κ. Βενιζέλος διαμηνύει ότι δεν μένει μόνος του με τον κ. Σαμαρά.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο ότι χθες οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συναντήθηκαν μεταξύ τους πριν πάνε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Ούτε επίσης πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το ότι και οι δύο στις δηλώσεις τους μετά την τριμερή συνάντηση μίλησαν για ανάγκη επικαιροποίησης της κυβερνητικής συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θέλει να προκηρυχθούν εκλογές, και πολύ περισσότερο δεν θέλει να χρεωθεί το κόμμα του με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Συγκεκριμένα οι τρεις πρόεδροι γνωρίζουν από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει εκλογές και ότι όποιος τις προκαλέσει θα τιμωρηθεί με "μαύρο". Γι' αυτό στο προσκήνιο προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαλόγου, ενώ στο παρασκήνιο επιχειρούν να φορτώσουν στον αντίπαλο το αδιέξοδο στις συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική συνεργασία κρέμεται από μια κλωστή - και ακόμα κι αν συνεχιστεί δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη "συνεργασία" των προηγούμενων μηνών, όπου ο Αντ. Σαμαράς πιστωνόταν τις επιτυχίες και ο Φ. Κουβέλης με τον Β. Βενιζέλο χρεώνονταν τις αποτυχίες. Το "λουκέτο" στην ΕΡΤ έβαλε οριστικό τέλος στην πρώτη φάση της τρικομματικής συνεργασίας. Στη σημερινή σύσκεψη οι τρεις αρχηγοί θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν μια νέα συνεργασία με άλλους όρους ή αν θα ρίξουν… μαύρο στην κυβερνητική οθόνη οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

 Θ.Λ.