Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 20:36

Η περαίωση πήγε πάρα πολύ καλά επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς

Γράφτηκε από την

Η περαίωση πήγε πάρα πολύ καλά, όχι μόνο για τον εισπρακτικό της χαρακτήρα, αλλά και για τους ίδιους τους φορολογούμενους, που τους δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία με τη βούλησή τους να κλείσουν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις και να γλιτώσουν από το βραχνά των ελέγχων, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων της "ΕΤ 3".
Πήγε καλά όμως και για τους ίδιους τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι βάζουν πλέον στην άκρη τον όγκο αυτό των ανέλεγκτων υποθέσεων -που στις αρχές αυτής της διαδικασίας ανήρχετο στο 1,5 εκατομμύριο-, για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα από 1-1-2011 με ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο. Πήγε καλά γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και χθες, τα σημερινά στοιχεία δεν τα έχουμε, να έχουμε εισπράξει 923 εκατομμύρια. Σήμερα δεν γνωρίζω τι είσπραξη θα έχουμε. Έχουν βεβαιωθεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορεί να εισπράξει άλλο τόσο περίπου, ανέφερε ο κ.Κουσελάς.
Η περαίωση έγινε προκειμένου να ξεμπλέξουμε με το παρελθόν και να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και το καινούργιο ξεκίνημα γίνεται με βάση τον 3842, το νέο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα οικοδομήσουμε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και του κράτους, γιατί θα εκλαμβάνουμε τις δηλώσεις των φορολογούμενων ως ειλικρινείς. Οι έλεγχοι πλέον και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με τελείως αντικειμενικά κριτήρια. Ήδη βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή ένα καινούργιο, αξιόπιστο σύστημα, το "ELENXIS". Θα προσδιορίζεται, λοιπόν, με κριτήρια κινδύνου το δείγμα το οποίο θα ελεγχθεί και θα μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάζουμε εκεί που πράγματι υπάρχει φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα στα μεγάλα ψάρια, όπως λέει ο λαός μας, ανέφερε ο κ.Κουσελάς.



NEWSLETTER