Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 21:06

Απάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη στον βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκο

Γράφτηκε από την

Με έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις και ιδιαίτερα την ακραία φρασεολογία (22 Μαρτίου 2011) του αγαπητού συναδέλφου, μετά την απάντηση που έδωσα στη Βουλή, σε σχετική του ερώτηση (18 Φεβρουαρίου 2011) για τις οφειλές του Δημοσίου προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων.
Πρώτον, θέλω να του θυμίσω ότι τα χρέη προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, από αυτά περίπου 1,5 δισ. αφορούσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρόλη την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική στενότητα, σήμερα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει μειώσει αυτό το ποσό περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
Σημειώνω, ότι το 2010 πιστοποιήθηκαν εργασίες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς κατεβλήθησαν περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι τώρα από το Υπουργείο.
Οι οφειλές στις οποίες αναφέρεται η σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος, δεν αφορούν το δικό μας Υπουργείο. Είναι κυρίως, οφειλές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας.
Θυμίζω στον αγαπητό συνάδελφο ότι τα προηγούμενα χρόνια Δήμοι, Νομαρχίες αλλά και το κεντρικό κράτος συνήθιζαν να δημοπρατούν έργα χωρίς διασφαλισμένες πιστώσεις, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω, πως τα προβλήματα των υποδομών στο Νομό Λακωνίας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο συνάδελφος, αυτά δεν δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Καθήκον δικό μας είναι η λύση των προβλημάτων που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το καθήκον προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το επιτελέσουμε.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών


NEWSLETTER