Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 20:39

Κουίκ από Γορτυνία: "Σπάνε κοντέρ οι δυνάστες που ποδηγετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Γράφτηκε από την

«Σπάνε κοντέρ οι δυνάστες που ποδηγετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, μετά την συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Γορτυνίας, Γιάννη Γιαννόπουλο και στελέχη της δημοτικής αρχής στην Δημητσάνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας από τους πλέον ορεινούς και τεράστιος σε έκταση δήμος της Πελοποννήσου.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Μπαξεβάνος και η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ενημέρωσαν τον υφυπουργό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αντιλήψεις που τους εμποδίζουν να δώσουν λύσεις και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών τους. Συζητήθηκαν επίσης και τα κριτήρια για την χρηματοδότηση των δήμων.

Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Γορτυνίας, όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, είναι η έλλειψη τηλεοπτικής εικόνας μέσω του ελεύθερου σήματος της DIGEA στην Δημητσάνα και σε δεκάδες χωριά της Γορτυνίας, η «αιμορραγία» των αποσπάσεων υπαλλήλων από τον δήμο και απ’ τα Κέντρα Υγείας της Γορτυνίας, που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Η δημοτική αρχή Δημητσάνας, ζήτησε ακόμη την ίδρυση και λειτουργία πιλοτικού ΕΠΑΛ για την εξειδίκευση τεχνιτών πέτρας, ξυλογλυπτικής, βυρσοδεψίας και υφαντικής τέχνης, στα πρότυπα λειτουργίας του ΕΠΑΛ Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα, που θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για σπουδαστές και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του, υπογράμμισε μετά την συνάντηση, ότι «γραφειοκρατία, επίτροποι και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δημιουργούν εφιαλτικές και αποτρεπτικές συνθήκες στη λειτουργία των δημοτικών αρχών, που έχουν ως κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών».

«Εξοργίζεσαι όταν ακούς και όταν σου δείχνουν τις έγγραφες αποφάσεις, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαγόρευσε στον δήμο να μεταφέρει από διάφορα απόμακρα χωριά της Γορτυνίας κάποιους υπερήλικες κατοίκους που δεν είχαν να πληρώσουν 40ρια ευρώ σε ταξί, για να πάνε σε ένα συγκεκριμένο «κεφαλοχώρι» όπου είχε εγκατασταθεί συνεργείο εθελοντών γιατρών από την Αθήνα, για να κάνει δωρεάν τσεκάπ στους ευαίσθητους Γορτύνιους πληθυσμούς» ανέφερε ο κ. Κουίκ. «Το ασύλληπτο σκεπτικό με την αγκύλωση του νομολάτρη υπογράφοντος, ήταν ότι η χρήση του 9θέσιου βαν του δήμου δεν κάλυπτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπηρεσιακές ανάγκες! Λες και δεν είναι υπηρεσιακή υποχρέωση του κάθε Δήμου να παρέχει το μάξιμουμ της βοήθειας στους δημότες του!» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουίκ επεσήμανε ότι, «έξω από μνημόνια και κομματικές σκοπιμότητες, πρέπει ως κυβέρνηση να κάνουμε γενναίες τομές και παρεμβάσεις σε κώδικες και νομοθεσίες, ώστε η έννοια Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει και ουσιαστική υπόσταση».

«Έχω εμπιστοσύνη στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Είναι υπουργός που τον αγαπούν οι δήμαρχοι. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει λύσεις, ξεκινώντας από το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή» συμπλήρωσε ο κ. Κουίκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ