Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 16:05

Μπαλάφας από Αρκαδία: "Να δώσουμε εξετάσεις, κυρίως η κυβέρνηση"

Γράφτηκε από τον
Μπαλάφας από Αρκαδία: "Να δώσουμε εξετάσεις, κυρίως η κυβέρνηση"

Την πρόκληση «να δώσουμε εξετάσεις όλες οι πτυχές της Πολιτείας στην Αρκαδία, πρωτίστως η κυβέρνηση», απηύθυνε στη Μεγαλόπολη, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου, ο επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου - υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία όλων, του δήμου και της Περιφέρειας και συνέστησε «να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να μην καθυστερήσουμε».

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος μίλησε για «πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο για την περιοχή μας. Για 10ετίες δεν είχε ξανασυμβεί». Επεσήμανε ότι «σε 4 - 5 ώρες έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού, 192 χιλιοστά στην πόλη και γύρω απ’ αυτήν. Πλημμύρισαν 200 υπόγεια και ισόγεια». Ενημέρωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο πως «καταστροφή και ζημιές έγιναν μέσα σε σπίτια στην πόλη, ζημιές στην οικοσκευή. Και λίγα αιτήματα για αυτοκίνητα, καταστήματα και αγροτικές - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν και μέχρι 10 περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους» και πληροφόρησε πως όρισε «μία επιτροπή με δύο κλιμάκια. Δεν είναι μόνο ντουβάρια, αλλά και ανθρώπινος πόνος, γι’ αυτό και ορίστηκαν κοινωνικοί λειτουργοί». Χαρακτήρισε μεγάλη ζημιά την κατάρρευση της γέφυρας προς την Τοπική Κοινότητα Θωκνίας, όπου πλημμύρισε το ποτάμι Μπαρμπουτσάνα, ενώ μίλησε και για προβλήματα σε Μαλλωτά και Ραψομμάτη.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας ζήτησε «να δούμε τι γίνεται με το Ραψομμάτη, γιατί εκεί πέφτουν όλα τα νερά από τον αυτοκινητόδρομο».

Ο πρώην δήμαρχος Γόρτυνος Κώστας Μιχόπουλος ζήτησε το ταχύτερο δυνατό να οριστούν οι επιτροπές για να καταγραφούν οι ζημιές.

Ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες πρότεινε να υπάρξει συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ, ώστε αυτό να προτείνει μηχανικούς που θα βοηθήσουν στις αυτοψίες. Ενημέρωσε ότι σήμερα θα σπεύσει στην περιοχή ένα κλιμάκιο από 3 διευθύνσεις του υπουργείου και ειδικό κλιμάκιο πραγματογνωμόνων για τη γέφυρα της ΔΕΗ προς τη Θωκνία. Και υποσχέθηκε γρήγορη αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος ανέφερε ότι «έχει προβλήματα ο αυτοκινητόδρομος. Να κουβεντιάσουμε με το "Μορέα" για τις πλημμύρες, για τους παράδρομους».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές ζήτησε να γίνουν αιτήσεις για τις ζημιές στην αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή και διαβεβαίωσε πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν, όπως προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ.

Ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας παρατήρησε ότι «η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μας βοηθήσει». Για τη γέφυρα προς τη Θωκνία, είπε ότι «δεν καταρρέουν εύκολα τα πράγματα» κι επεσήμανε: «Να δούμε τα αίτια της κατάρρευσης. Δεν ξέρουμε πότε έχει κατασκευαστεί, για να δούμε αν έχουν παραγραφεί οι ευθύνες. Να το δούμε και για λόγους μη επανάληψης». Είπε, ακόμα, ότι «όπου υπάρχουν ατέλειες που έχουν ευθύνες οι εταιρείες, να το δούμε. Αν υπάρχουν ευθύνες» και ζήτησε «να δεχθούμε έγγραφα αιτήματα για οικοσκευές».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης μίλησε για «εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό και το δημοτικό οδικό δίκτυο» και είπε πως «ο δήμος, η Περιφέρεια, ο κρατικός μηχανισμός έκαναν αυτό που έπρεπε». Ανέφερε ότι «δεν έχουμε προβλήματα στη ρυμοτομία, παρά μόνο σε 2 - 3 σημεία, σε παλιά περάσματα ρεμάτων» και σημείωσε: «Το ρέμα κέρδισε τα παλιά δικαιώματά του και δημιούργησε προβλήματα. Ηρθε η ώρα τα 2 - 3 σοβαρά προβλήματα με τα ρέματα να τα δούμε και να τα λύσουμε. Με το πάθημα αυτό ήρθε η ώρα να δώσουμε χρήματα για να διευθετήσουμε αυτούς τους χώρους».

Τέλος, ο δήμαρχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μίλησε για σπίτια σε μπαζωμένα ρέματα, ενώ είπε πως στο Ραψομμάτη έπεσαν πέτρες, λάσπη και χώματα, λόγω των έργων από το νέο δρόμο.


NEWSLETTER