Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 09:31

Η "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" διαψεύδει το Νίκα: Υπάρχει μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Πλήρης και αναλυτική περιγραφή των 4 προτάσεων του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας -το οποίο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δηλώνει ότι δεν έχει δει- κυκλοφορεί στη «Διαύγεια», για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί.
Συγκεκριμένα, οι 4 αναλυτικές προτάσεις της μελετητικής ομάδας -με τα συνοδευτικά σχεδιαγράμματα- περιλαμβάνονται στα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου που έγινε πέρυσι το Νοέμβριο και τα οποία αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» φέτος τον Ιανουάριο, με ΑΔΑ: ΒΟΧ4Φ-Ψ1Χ. Μεταξύ δε των αποδεκτών «προς ενέργεια» των πιο πάνω εγγράφων περιλαμβάνεται και το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εν λόγω πρακτικών, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για το μάστερ πλαν του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, «προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για θέματα αρμοδιότητας του».

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Βουλής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση τροπολογίας που επικυρώνει αναδρομικά -μεταξύ άλλων- και τα μάστερ πλαν λιμένων της χώρας της δεκαετίας 2002-2012, ενώ κατέθεσε και ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο.
Η τροπολογία αφορά αποφάσεις των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Λιμένων, από το 2002 μέχρι και το 2012, που ρυθμίζουν χρήσεις γης και καθορισμούς των όρων δόμησης στις χερσαίες ζώνες διαφόρων λιμένων.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, οι εν λόγω αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις «που έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν δημοσιεύτηκαν- και εξαιτίας αυτού του τυπικού ελαττώματος καθίστανται ακυρωτέες».

ΜΟΝΟ Η ΠΥΛΟΣ

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι στο σχέδιο τροπολογίας δεν περιλαμβανόταν η Καλαμάτα και το μάστερ πλαν του λιμανιού της, παρά μόνο η απόφαση της ΕΣΑΛ -πέρυσι τον Απρίλιο- για την εγκατάσταση στην χερσαία ζώνη του λιμανιού της Πύλου ενός ξύλινου προκατασκευασμένου κτηρίου για να στεγαστεί το περιφερειακό γραφείο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας στην Πύλο.
Στο ίδιο σχέδιο τροπολογίας περιλαμβάνεται εξ άλλου και από τον Σεπτέμβριο του 2007 απόφαση της Επιτροπής που αφορά την έγκριση του γενικού προγραμματικού σχεδίου (μάστερ πλαν) του λιμένα Γυθείου.
Β.Γ.Μ.