Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 09:18

Και πάλι φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Δεν ισχύει ο χαρακτηρισμός ως «κορεσμένης» της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και τη διασύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Σχετική απόφαση πήρε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), βασισμένη σε στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα 1.900 MW που εμφανίστηκαν στην αρχική έκθεση είναι εικονικά, μιας και η παραγόμενη ισχύς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φθάνει μόνο τα 450 MW, ενώ αυτή από τα φωτοβολταϊκά σε στέγες περί τα 4 MW.

Ας σημειωθεί ότι εξ αρχής, μετά την ανακήρυξη του δικτύου της Πελοποννήσου ως «κορεσμένου», φορείς από το χώρο των φωτοβολταϊκών είχαν επισημάνει ότι η εμφανιζόμενη στην σχετική απόφαση ισχύς ήταν πλασματική και ζητούσαν να αρθεί ο χαρακτηρισμός.

Πάντως, η ΡΑΕ έχει προτείνει «εξυγίανση» των αιτήσεων ώστε να αφαιρεθούν οι ανενεργές άδειες και παράλληλα εισηγείται τη μείωση της προθεσμίας κατασκευής του έργου από την ημέρα λήψης όρων σύνδεσης.