Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 21:21

Με απόφαση της Τ. Μπιρμπίλη, Εξαίρεση ζώνης Μαινάλου από την αναστολή οικοδόμησης

Γράφτηκε από την

Υπογράφηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου από την υπουργό περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η εξαίρεση της ζώνης Β2 του Μαινάλου από την απόφαση για αναστολή κάθε είδους οικοδομικής δραστηριότητας. Επίσης με την ίδια απόφαση επιτρέπεται σε όσους έχουν ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες για τις οποίες έχει εκδοθεί η εν λόγω άδεια.
Η απόφαση αυτή, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη το πρωί ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη, ήρθε μετά από συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν εδώ και αρκετό καιρό με τη συμμετοχή όλων των φορέων που αγαπούν το Μαίναλο και θέλουν να το προστατέψουν, αλλά παράλληλα δεν θέλουν να σταματήσει σ' αυτό κάθε είδους δραστηριότητα. Τονίστηκε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η απόφαση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη για διαβούλευση, ώστε να γίνουν οι προτάσεις και να υπογραφεί η τελική ρύθμιση.
Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάλεσε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αφού το σχέδιο που θα συνταχθεί θα είναι πλέον το οριστικό. Ανέφερε επίσης πως εκείνο που προέχει είναι να γίνουν προτάσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, και από εκεί και πέρα θα δουν πώς θα προχωρήσουν ώστε να γίνει και ο φορέας διαχείρισης του Μαινάλου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί δεν επιτρέπεται η δόμηση μόνο εντός οικισμών, τόσο ο δήμαρχος Τρίπολης όσο και η πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσαν πως "δεν είμαστε εδώ για να απολογηθούμε για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν, αλλά για να προστατέψουμε το βουνό - και αυτό δεν γίνεται μέσα από το σταμάτημα κάθε είδους δραστηριότητας, αλλά μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη και από τη θέσπιση κανόνων, τους οποίους καλούμαστε να προτείνουμε και να θέσουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, που σίγουρα είναι αργά αλλά και πάλι είναι θετικό που έχει ξεκινήσει ένας διάλογος ειδικά για το Μαίναλο".
Επίσης ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης τόνισε πως θα ζητήσει από την επιτροπή διαβούλευσης να συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή δηλαδή και φορέων που λόγω αριθμητικού κωλύματος δεν συμμετέχουν σε αυτήν, ώστε να κατατεθούν σαφείς προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης στο διαδίκτυο.
Να τονίσουμε τέλος πως την απόφαση της κ. Μπιρμπίλη χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να παραστεί στη συνέντευξη. Τόνισε μεταξύ άλλων πως "η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη, ώστε να μην παγώσει η τοπική οικονομική δραστηριότητα μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό ως προστατευόμενης της περιοχής του Μαινάλου". Και κάλεσε όλους τους θεσμοθετημένους φορείς αλλά και τους πολίτες να κάνουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει σαφής καθορισμός των ορίων των ζωνών οικοανάπτυξης.
Ε.Τ.