Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 13:02

Παρέμβαση Κοζομπόλη για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο 

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Κοζομπόλη για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο 

Το έλλειμμα που υπήρχε στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, έρχεται να καλύψει το νομοσχέδιο για το έγκλημα στο Διαδίκτυο. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Μεσσηνίας και δικηγόρος Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη. Οπως ανέφερε, πρόκειται για «ένα πεδίο εγκληματικότητας, όπου η εσωτερική έννομη τάξη εμφάνιζε ένα έλλειμμα προστασίας μέχρι σήμερα» - και το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει «την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο Διαδίκτυο και να προστατευτούν τα συστήματα πληροφοριών από επιθέσεις».

Αναλυτικά η ομιλία της Παναγιώτας Κοζομπόλη στην Ολομέλεια της Βουλής έχει ως εξής:

«Η ραγδαία ανάπτυξη της χρήσης του Διαδικτύου και η εκτεταμένη διασύνδεση των πληροφοριών, διευκολύνουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων στο πεδίο αυτό, όπως και σε συγκεκριμένους ψηφιακούς χώρους και δομές, όπου αποθηκεύονται ευαίσθητα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, υπάρχει η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο Διαδίκτυο και να προστατευτούν τα συστήματα πληροφοριών από επιθέσεις. Αυτή την αναγκαιότητα καλύπτει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου. 

Για πρώτη φορά ορίζεται η πλαστογραφία και η απάτη στο Διαδίκτυο, αντιμετωπίζεται η παράνομη πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών, η υποκλοπή δεδομένων, η παρεμβολή σε προγράμματα ή σε ψηφιακά δεδομένα. Πρόκειται για ένα πεδίο εγκληματικότητας, όπου η εσωτερική έννομη τάξη εμφάνιζε ένα έλλειμμα προστασίας μέχρι σήμερα. 

Στο δεύτερο μέρος (εννοιολογικά) του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, διατάξεις και ρυθμίσεις σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής. Είναι σταθερή η προσήλωση αυτής της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργού Δικαιοσύνης να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το σωφρονιστικό σύστημα. Με δεδομένο λοιπόν ότι το σύστημα ποινών του ελληνικού ποινικού δικαίου είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. 

Με δεδομένο επίσης ότι ο κρατούμενος έχει τιμωρηθεί για την παραβατική του συμπεριφορά με την μεγίστη των ποινών, δηλαδή με τη στέρηση της ελευθερίας του, ενώ διατηρεί στο ακέραιο τα υπόλοιπα δικαιώματά του που απορρέουν από την προσωπικότητά του. Τέλος με την κοινή παραδοχή ότι η ποινή είναι συνυφασμένη με τον σωφρονισμό και για να επιτελέσει τον σωφρονιστικό της ρόλο, απαιτείται εκτός των άλλων αξιοπρεπής διαβίωση των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης. Για το σκοπό αυτό, εισάγονται διατάξεις που αποβλέπουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στην αποσυμφόρηση των πινακίων. Ετσι έχουμε περιπτώσεις εξάλειψης του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης για πράξεις χαμηλής απαξίας, με την πρόβλεψη βεβαίως ασφαλιστικών δικλείδων, ως και την υπό όρους παραγραφή των μη αμετάκλητων και μη εκτιθεισών ποινών έως έξι μηνών. Επίσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου του 2017 η εφαρμογή των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν με το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, δηλαδή η απόλυση υπό όρους. Η τελευταία αυτή διάταξη, της απόλυσης υπό όρους, εδράζεται στην επιτακτική ανάγκη της αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, γιατί, δεν μπορεί καμία ποινή να παίξει τον σωφρονιστικό της ρόλο, εάν ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά κατά πολύ την χωρητικότητα του καταστήματος, εάν ο ένας είναι πάνω στον άλλο. 

Ας μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Μακάρι τα καταστήματα κράτησης να ήταν τέτοια που να μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους και τυχόν αντίστοιχες διατάξεις περί απόλυσης υπό όρους να μην εξαρτώνται από αυτό το στοιχείο, της αποσυμφόρησής τους. Σήμερα, όμως, υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση, που ούτε ο νομικός μας πολιτισμός ούτε το δικαιικό μας σύστημα ούτε οι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανόνες μάς επιτρέπουν να αγνοούμε.

Θετική τέλος είναι η διάταξη, που εξομοιώνει την τρίτεκνη οικογένεια με την πολύτεκνη, στα θέματα των προσλήψεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ελαφρύνσεις που απαιτούνται και λόγω του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος». 


NEWSLETTER