Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 20:38

N. Σαλαβράκος, ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ: Εκλογές ίσως και μέσα στο φθινόπωρο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
N. Σαλαβράκος, ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ: Εκλογές ίσως και  μέσα στο φθινόπωρο

Συνέντευξη στον

Βασίλη Μπακόπουλο

 

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμά -μιλώντας στην «Ε»- ο Καλαματιανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Νίκος Σαλαβράκος.

«Δεν αποκλείω τις εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει τεράστια προβλήματα, σε εσωτερικό επίπεδο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παρατηρεί, ωστόσο ότι «αν ο λαός μας ενεργήσει όπως μέχρι τώρα και ο κάθε ψηφοφόρος προσέλθει στην κάλπη με την προοπτική να διορίσει το παιδί του σε μια θέση -που εξ υπαρχής όλοι μας ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πια- στο Δημόσιο, τότε ο λαός μας, δυστυχώς, θα είναι άξιος της τύχης του».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνει ότι η προσφυγή στις κάλπες πριν την εξάντληση της συνταγματικά καθορισμένης 4ετίας συνιστά -κατά κάποιον τρόπο- «εκτροπή». Ως προς τις δύο πρόωρες εκλογές του 2007 και του 2009, για τις οποίες έγινε επίκληση οικονομικών λόγων, υποστηρίζει ότι αντιβαίνουν το άρθρο 49 του Συντάγματος που «δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει δύο συνεχόμενες φορές πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τον ίδιο λόγο».

Αναφερόμενος στο αίτημα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επανειλημμένα έχει θέσει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στη χώρα μας, ο Ν. Σαλαβράκος είναι ξεκάθαρος: «Δεν μπαίνει θέμα αν ο ένας είναι αρεστός στον άλλον, οφείλουμε, εκ των πραγμάτων, να συνεργαστούμε».

Παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του, όπως έχει κατηγορηθεί, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, «κάνει πλάτες» στο ΠΑΣΟΚ -«είναι σύνηθες τα κόμματα εξουσίας να κατακρίνουν άλλους ομοιογενείς χώρους για "προδοσία". Αλλωστε, το ίδιο είχε υποστεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν δημιούργησε την "Πολιτική Ανοιξη"» παρατηρεί.

Αναφορικά με το σκάνδαλο της Siemens, ο Ν. Σαλαβράκος αιτιολόγησε την άρνηση του ΛΑ.Ο.Σ. να μη μετάσχει σε επιτροπή διερεύνησης -«αιτιολογήσαμε σαφώς την άρνηση της συμμετοχής μας σε μια κωμωδία νομική, μια άρνηση που δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, δηλαδή του βουλεύματος σχετικά με τον Ακη Τσοχατζόπουλο».

Τέλος, όσον αφορά στις θέσεις που ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει εκφράσει αναφορικά με τους οικονομικούς μετανάστες, ο Ν. Σαλαβράκος δήλωσε ότι με πεπερασμένων δυνατοτήτων δομές, η χώρα μας δεν μπορεί να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει περίπου το 1/4 των μεταναστών που διαμένουν τώρα σε αυτή και φθάνουν τα 2.000.000 ανθρώπους.

 

 

- Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είχε ταχθεί εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ωστόσο ακριβώς αυτό επελέγη από την κυβέρνηση μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι μέλλει γενέσθαι -και τι οφείλει γενέσθαι- κατά τη γνώμη σας, μετά και από τους όρους που φαίνεται να θέτει η Φινλανδία, αλλά και την ανάλογη πρόθεση που εκφράζουν και άλλες χώρες;

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό ηγέτη να εκστομίσει τη φράση ''δυστυχώς επτωχεύσαμεν''. Και είναι δύσκολο γιατί σε μια κρατική οντότητα δεν είναι μόνο η οικονομία το στοιχείο που συνιστά την εξωτερική ή εσωτερική προβολή ενός κράτους ή ενός συνόλου ανθρώπων. Είναι και η εθνική αξιοπρέπεια, είναι η εθνική φήμη προς το εξωτερικό -πώς σε βλέπουν οι φίλοι ή και οι εχθροί σου ακόμα- και συνάμα είναι και η προοπτική του μέλλοντος που δίνεις στην εσωτερική κοινωνία.

Πέρα από τα οικονομικά, οι νέοι κάθε χώρας θέλουν μια προοπτική, διότι αν δεν έχεις προοπτική στο μέλλον, δεν μπορείς να ζήσεις στοιχειωδώς και με ευπρέπεια το παρόν.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. από την αρχή της κρίσης πήρε την πατριωτική στάση ότι συνδράμουμε την κάθε ελληνική κυβέρνηση για το καλό της Ελλάδος. Χωρίς να βάζουμε στην κυβέρνηση αυτή χρώματα πράσινα ή μπλε. Ενθυμείστε πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση του προέδρου του κόμματος κ. Καρατζαφέρη για υποβοήθηση μιας πολιτικής που θα έβγαζε από την κρίση είχε γίνει και στον προηγούμενο πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή.

Αν δούμε τα θέματα με στενά κριτήρια κομματικού οφέλους ή μελλοντικής προοπτικής του κόμματος, οποιοσδήποτε κομματικός σχηματισμός, θα αποτύχει.

Εκείνο που πρέπει να περάσει στην κοινωνία είναι ο προσδιορισμός των ορίων που έχει η κοινωνία. Δεν μπορεί μια κοινωνία να περνά με την ευχάριστη άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα καθήμενοι στα καφενεία, αλλά ούτε με τη δυσάρεστη άποψη πως ό,τι και να κάνουμε είμαστε κατεστραμμένοι. Και οι δύο απόψεις αυτές είναι εντελώς ακραίες και καταστροφικές για τις κοινωνίες.

Εμείς πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας -η οποία έχει ζήσει πολλές οικονομικές κρίσεις, όπως όλη η ανθρωπότητα- περνά από την οριοθέτηση των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και της συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών με αξιοπρέπεια μέσα σε αυτά τα οικονομικά και κοινωνικά όρια. Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι μια κρίση πολλαπλή, που εξελίσσεται ανέλεγκτα και θα μπορούσα να πω ότι βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια οικονομική αταξία. Ο κόσμος αναζητεί το κάτι τι, το κάτι τι νέο που θα του δώσει τη δυνατότητα να σταθεί».

- Τι βλέπετε να γίνεται λοιπόν;

«Πρέπει, πρώτα - πρώτα εμείς σαν Ελληνες να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή, τα νούμερα είναι πάρα πολύ δυσάρεστα, αλλά πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι γεωπολιτικά ο περίγυρος αλλάζει και να συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι πλέον η ανθρωπότητα έχει μεταφέρει το κέντρο του οικονομικού της βάρους -και το μεταφέρει κατά τρόπο ραγδαίο.

Ο 19ος αιώνας, από πλευράς επιδράσεως στα οικονομικά δρώμενα της ανθρωπότητας, ήταν της Ευρώπης, ο 20ός των ΗΠΑ και ο 21ος αιώνας φαίνεται ότι θα είναι της Ανατολής. Αν παρατηρήσουμε ότι μόνο οι διατροφικές συνθήκες στην Κίνα και την Ινδία, την τελευταία διετία, ανέτρεψαν τα δεδομένα των τιμών των αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και ανέβασαν δύο και τρεις φορές την αξία των προϊόντων αυτών, είναι ένας σαφής προβληματισμός του τι μέλλει γενέσθαι στα επόμενα χρόνια που έρχονται.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. Συνάμα, οι στατιστικές λένε ότι μέχρι το 2030 οι πληθυσμοί ατόμων μουσουλμανικής θρησκείας -που σήμερα υπολογίζονται παγκοσμίως σε 1,6 δισ. ανθρώπους- θα φθάσουν τα 2,2 δισ. ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι 600.000.000 νέοι άνθρωποι -και τονίζω το "νέοι"- γεννιούνται και μπαίνουν στα ληξιαρχεία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, οι στατιστικές λένε -και είναι στατιστικές της Eurostat- ότι η Ευρώπη μέχρι το 2030 θα έχει μείωση πληθυσμού της τάξεως των 20 έως 30.000.000. Την ίδια στιγμή που θα έχουμε 600.000.000 νέων ανθρώπων στην παγκόσμια αγορά εργασίας, στην Ευρώπη θα έχουμε γηρασμένους ανθρώπους.

Η ιστορία μάς έδειξε ότι τα κενά τα ανθρώπινα καλύπτονται, υπάρχει η κίνηση του πλαγκτού. Αρα με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε μια καινούργια Ευρώπη, εντελώς διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα. Και μπορεί εγώ προσωπικά να μην έχω κανένα πρόβλημα με το θέμα της θρησκείας των ανθρώπων, υποχρεούμαι όμως να τονίσω ότι η κουλτούρα την οποία οι διάφορες θρησκείες εισάγουν στους πιστούς τους είναι διαφορετική. Συνεπώς η Ευρώπη που αυτή τη στιγμή είναι χριστιανική, θα υποστεί επιδράσεις από μια άλλη κουλτούρα, το μέγεθος των οποίων δεν μπορώ να το ξέρω. Σίγουρα όμως δεν θα είναι πια το ίδιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι υιοθετημένο παιδί από το νότιο Βιετνάμ. Η εξουσία, επομένως, θα μοιραστεί και με άλλους ανθρώπους, άλλης εθνικής προελεύσεως και καταγωγής -και το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία».

- Ορισμένες από τις παρατηρήσεις σας, ως προς τους οικονομικούς μετανάστες, οδηγούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Συχνά το κόμμα σας δέχεται επικρίσεις για τις θέσεις του ως προς το ζήτημα αυτό. Εχει μάλιστα γραφεί στο Διαδίκτυο πως παλιότερα, σε κομματική συγκέντρωση του ΛΑΟΣ στη Λάρισα, ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται ότι υποστήριξε πως “θα βυθίζει όσα πλοία με οικονομικούς μετανάστες εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα”. Τι απαντάτε;

«Η θέση του κόμματος είναι ότι οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας είναι πεπερασμένες, δεν επιτρέπουν να έρθει, να μεταναστεύσει δηλαδή και να κατοικήσει στη χώρα μας αλλοδαπός πληθυσμός σε ποσοστό πάνω από το 5% του ελληνικού πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένων δυνατοτήτων -και δυναμικότητας- υποδομές, δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Δομές προσαρμοσμένες σε ένα δεδομένο πληθυσμιακό δυναμικό, περί τα 10.000.000 ανθρώπους.

Τη στιγμή αυτή, το να έχουμε 2.000.000 μετανάστες -δηλαδή περί το 20% του ελληνικού πληθυσμού και άρα πάνω από τις δυνατότητες των δομών μας- σημαίνει ότι ενώ θα πρέπει -και μπορούμε- να αφομοιώσουμε στην ελληνική κοινωνία έναν αριθμό μεταναστών μέχρι 500.000, αδυνατούμε να αφομοιώσουμε το επιπλέον, όταν με δεδομένη μάλιστα και την οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο να βελτιώσουμε κατά 20% τις δομές μας.

Συνεπώς, αν μείνουμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη πολιτική θα δημιουργήσουμε αύξηση της εγκληματικότητας και εν πάση περιπτώσει δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ενσωματώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να αισθάνονται ότι σε αυτή τη χώρα που ζουν είναι χρήσιμοι, αφού δεν μπορούμε να τους δώσουμε δουλειά, άρα να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι ο Ελληνας είναι κάποιος που τους φιλοξενεί και πρέπει να αισθάνονται καλές διαθέσεις γι’ αυτόν. Διότι νομίζω ότι το «χωνευτήρι» των λαών προκύπτει από τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούνται στη βάση.

Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι η ανέλεγκτη μετανάστευση μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, το είδαμε στον Αγιο Παντελεήμονα. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες είμαστε φιλόξενοι και λογικοί άνθρωποι, όμως είναι αναπόφευκτο ότι η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών, που πρέπει να είναι τόσο ώστε να μπορούμε να το ενσωματώσουμε και να συμβιώσουμε με αυτό φιλικά μέσα στη χώρα μας, χωρίς να επαυξήσουμε τις περίεργες "βόμβες" μέσα στις κοινωνίες».

- Επανειλημμένα ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Το ίδιο συχνά, ωστόσο έχει αναφερθεί απαξιωτικά για την ικανότητα των προέδρων των δύο πρώτων κομμάτων να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις. Τελικά, πώς εννοεί ο ΛΑ.Ο.Σ. τη συνεννόηση;

«Αλλο οι διαπροσωπικές σχέσεις και άλλο η συνεργασία στην επέλευση ενός ορισμένου αποτελέσματος. Το ορισμένο αποτέλεσμα πιστεύω ότι δεν αμφισβητείται από κανένα μας και είναι αυτό που επιδιώκουμε, η σωτηρία της πατρίδας, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δεν στεκόμαστε, επομένως, αν ο Καρατζαφέρης είναι αρεστός στον κ. Σαμαρά ή στον κ. Παπανδρέου ή στην κ. Παπαρήγα. Ή αν η κ. Παπαρήγα ή ο κ. Τσίπρας είναι αρεστοί στον Καρατζαφέρη. Οφείλουμε, εκ των πραγμάτων, να συνεργαστούμε. Αυτή είναι η ομάδα, αυτή είναι η... "εθνική Ελλάδος", αυτή πρέπει να "κατέβει στο γήπεδο", αυτή πρέπει να φέρει το αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη βάση μιλάμε και αυτό επιδιώκουμε. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει καμία διάθεση να μιλήσει για βόλεμα των «δικών του παιδιών» γιατί θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ανεξαρτήτως χρώματος, όλοι είναι παιδιά της Ελλάδας και όλοι πρέπει να πιστέψουν -ανεξαρτήτως χρώματος επαναλαμβάνω- σε ένα καλύτερο μέλλον σε αυτή τη χώρα, το οποίο η πολιτική ηγεσία, με αυτή τη σύνθεση την οποία έχει πρέπει να το εξασφαλίσει. Οφείλει να το εξασφαλίσει, αυτή είναι η δουλειά της».

- Είναι σχετικά πρόσφατη η δήλωση του προέδρου σας ότι «όποιο κόμμα, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάνε στον Κορυδαλλό, αν όχι στο Γουδή». Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΛΑ.Ο.Σ. αρνήθηκε να ψηφίσει στη Βουλή πρόταση σχετική με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Συμβιβάζονται αυτές οι δύο στάσεις;

«Η διερεύνηση της Siemens είναι θέμα νομικό. Αιτιολογήσαμε σαφώς την άρνηση της συμμετοχής μας σε μια κωμωδία νομική, μια άρνηση που δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, του βουλεύματος δηλαδή σχετικά με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Είχαμε πει τότε ότι δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε σε συγκεκριμένα πρόσωπα τον έλεγχο, τελώντας εν γνώσει ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί. Γιατί; Γιατί αυτό λέει το τωρινό μας Σύνταγμα -δεν συμφωνούμε με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος και μάλιστα επιμένουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ως προς την ευθύνη των υπουργών, ώστε οι υπουργοί να έχουν την ίδια ευθύνη με κάθε Ελληνα πολίτη.

Πιστεύουμε ότι η βουλευτική ασυλία και οι ειδικές προβλέψεις για τους υπουργούς πρέπει να προβλέπονται συνταγματικά μόνο σε σχέση με έκφραση γνώμης τους ως προς τα πολιτικά δρώμενα κι όχι με πράξεις που υπάγονται στον ποινικό κώδικα και έχουν μάλιστα και οικονομικό περιεχόμενο. Είναι σαφής η άποψη του κόμματος. Δικαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας.

Εμείς είχαμε πει ότι για τη Siemens έπρεπε να γίνει έρευνα και άλλων προσώπων -θυμίζω το επεισόδιο Μεϊμαράκη. Οπως είχαμε πει, δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται η πληρωμή μέχρι και άλλων υπουργών και να λέμε "όχι". Το εντοπίζουμε και παίζουμε παιχνιδάκια, τελώντας εν γνώσει και εξ υπαρχής ότι είναι παραγεγραμμένο το αδίκημα. Αυτό είναι "τζάμπα μαγκιά"».

- Επομένως τι πρέπει να γίνει;

«Κατά την άποψη του κόμματός μας, ο κόσμος δεν είναι θεατής σε αρένα που αναζητεί το αίμα από τα λιοντάρια ή τους μονομάχους. Ο κόσμος καλείται να υποστεί τα βάρη μιας οικονομικής πολιτικής μακράς περιόδου, στην οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί -ορισμένοι από αυτούς- έδειξαν ότι δεν στάθηκαν σωστά. Θεωρώ ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να χρηματίζεται, όταν μάλιστα ο χρηματισμός αυτός γίνεται υπαινιγμός ότι προκύπτει από πολεμικές προμήθειες, είναι δύο φορές χειρότερο.

Από την άλλη, δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να ρίξεις όλα τα βάρη της οικονομικής κακοδαιμονίας στους μικροσυνταξιούχους και στους μισθοσυντήρητους. Πρέπει να ιεραρχούμε τις ενέργειές μας και τα αποτελέσματά μας -και απόδειξη είναι ότι η εφαρμοσθείσα οικονομική πολιτική δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχεις δικαίωμα να μειώσεις τον ενθουσιασμό και την πίστη του κόσμου για το μέλλον. Ηδη έχεις αποσυνθέσει το κράτος -πιστεύει κανείς ότι όταν ανακοινώνεις στον Ελληνα ότι "πτωχεύουμε σε 15 ημέρες, σε 15 μήνες" θα σου αποδώσει τον ΦΠΑ;

Και εν πάση περιπτώσει η ηγεσία, κατά τη θεωρία, ασκείται και διά του παραδείγματος. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που συμβαίνουν αυτά στον Ελληνα συνταξιούχο και χαμηλά αμειβόμενο, εσύ να δίνεις τεράστια ποσά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις "ημετέρων"».

- Αναφέρεστε σε κάτι συγκεκριμένο;

«Θα τα είδατε στις εφημερίδες, ήδη τα πράγματα αυτά έχουν έλθει στη γνώση και στη συνείδηση του λαού. Αυτό που εγώ περιμένω είναι πώς θα ενεργήσει ο λαός στις επόμενες εκλογές.

Αν ενεργήσει όπως μέχρι τώρα και ο κάθε ψηφοφόρος προσέλθει στην κάλπη με την προοπτική να διορίσει το παιδί του σε μια θέση -που εξ υπαρχής όλοι μας ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πια- στο Δημόσιο, τότε ο λαός μας, δυστυχώς, θα είναι άξιος της τύχης του».

- Μιας και το θίξατε, βλέπετε εκλογές σύντομα στη χώρα μας;

«Εγώ είμαι θεσμικός. Πιστεύω δηλαδή ότι όταν το Σύνταγμα λέει 4 χρόνια, πρέπει να εφαρμόζεται. Δυστυχώς στο ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αλλού -όπως οι ΗΠΑ λόγου χάριν- η θητεία του προέδρου τηρείται με όποια σφάλματα κι αν κάνει, ενώ στη χώρα μας δεν τηρείται η 4ετής συνταγματική πρόβλεψη.

Οφείλω μάλιστα να πω ότι μία από τις δύο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, του 2007 και του 2009, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. Βάσει του άρθρου 49 του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει δύο συνεχόμενες φορές πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τον ίδιο λόγο. Και το 2007 και το 2009 έγινε επίκληση οικονομικών λόγων για να πάμε στις κάλπες. Η μία από τις δύο, επομένως, είναι αντισυνταγματική. Δεν μπορούν να γίνουν συνεχόμενες πρόωρες εκλογές για τον αυτό λόγο.

Αν πάψουμε ως κοινωνία να στρουθοκαμηλίζουμε -γιατί όλοι οι νομικοί της χώρας το είδαμε, όλοι οι νομικοί της χώρας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά το "μασήσαμε".

Δεν είναι δυνατό να πηγαίνει μπροστά η χώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και η στοιχειώδης δικαιοσύνη. Και λέω στοιχειώδης δικαιοσύνη διότι πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν είναι κάτι το απόλυτο, είναι σχετικό. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, όλα στη ζωή είναι σχετικά, αλλά υπάρχουν παντού όρια».

- Παρ’ όλ’ αυτά, βλέπετε εκλογές στον ορίζοντα;

«Δεν τις αποκλείω. Δεν αποκλείω τις εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει τεράστια προβλήματα, σε εσωτερικό επίπεδο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το κόμμα αυτό ανέβηκε στην εξουσία με τη θεωρία "λεφτά υπάρχουν". Η θεωρία αυτή διαψεύστηκε παταγωδώς και επιβεβαίωσε τον κακό κανόνα, ότι δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας, άλλα επαγγέλλονται προεκλογικώς και άλλα πράττουν μετεκλογικώς, καθώς επίσης και ότι διαισθάνονται ότι έχουν απεριόριστο χρόνο, ενώ δεν τον έχουν. Ο κόσμος κινείται με τεράστιες ταχύτητες πλέον και είτε θα τον ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, είτε θα μπούμε στο περιθώριο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο εγώ ταπεινά θα προέτρεπα τους Ελληνες είναι να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα την κατάσταση και να μη διασπάσουμε την κοινωνική μας συνοχή που χτίστηκε με πολύ κόπο και επί πολλά χρόνια».

- Ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει κατηγορηθεί, επανειλημμένα από τη Ν.Δ. ότι λειτουργεί ως «λαγός» για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, νομίζετε, επιμένει στη συγκεκριμένη

καταγγελία ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Εχουν, θεωρείτε, δοθεί οι σχετικές αφορμές από το κόμμα σας;

«Οχι βεβαίως. Είναι σύνηθες, ωστόσο, τα κόμματα εξουσίας να κατακρίνουν άλλους ομοιογενείς χώρους για "προδοσία". Αλλωστε, το ίδιο είχε υποστεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν δημιούργησε την "Πολιτική Ανοιξη".

Το θέμα μας δεν είναι εκεί όμως. Το θέμα μας είναι ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι κόμμα πατριωτικό, το έχει δηλώσει, και για εμάς η σωτηρία της πατρίδας είναι πάνω από τα κόμματα και πάνω από τις πιθανές κατηγορίες οι οποίες θα εκτοξευθούν σε βάρος μας».

- Μιλώντας με την ιδιότητά σας του ευρωβουλευτή, ποια διαπιστώνετε να είναι πλέον η αντιμετώπιση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο από τις πολιτικές δυνάμεις των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

«Δυστυχώς η θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης και δεν έχω εμπειρία προηγούμενων περιόδων. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες ευρωβουλευτές στεκόμαστε με αξιοπρέπεια, παρ’ όλα τα προβλήματα της χώρας και μέχρι στιγμής οι ξένοι συνάδελφοί μας, ό,τι κι αν αισθάνονται εσωτερικά -που εμείς διαισθανόμαστε ότι κάτι αισθάνονται- συμπεριφέρονται απέναντί μας κατά τρόπο αξιοπρεπή.

Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε, ως εκπρόσωποι της χώρας μας στο εξωτερικό, να γίνουμε το αντικείμενο λοιδορίας ή καταφρόνησης της χώρας μας. Κι όσο μπορούμε κρατάμε».

- Οι κυβερνητικοί χειρισμοί σας βοηθούν σε αυτό;

«Αυτό θεωρώ ότι είναι ανεξάρτητο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς».

 

 

* Ο Νίκος Σαλαβράκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1946. Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ιων Δραγούμης». Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών του Δ.Σ. των Ναυπηγείων, μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΟ Α.Ε. καθώς και νομικός σύμβουλος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER