Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 17:22

Οδ. Βουδούρης: Φανερές ψηφοφορίες για την «ευθύνη υπουργών»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 25 Αυγούστου, με μυστική ψηφοφορία η Βουλή απέρριψε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το «σκάνδαλο Siemens».  Έτσι επισφραγίζεται η αδυναμία του πολιτειακού συστήματος να ερευνήσει την ενδεχόμενη ευθύνη πολιτικών, που έχουν ασκήσει υπουργική εξουσία, σε ένα από τα πιο κραυγαλέα σκάνδαλα της νεοελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, κανένα μέλος του Κοινοβουλίου δεν υποχρεούται θεσμικά να αναλάβει προσωπική ευθύνη για την ψήφο του, εφόσον η ψηφοφορία είναι μυστική.

Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται την ώρα που η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, αιτία της οποίας είναι προφανώς και η διαφθορά στην καρδιά του πολιτικού συστήματος. Ο εντοπισμός και η τιμωρία των ενόχων αντιμετωπίζεται εύλογα από το σύνολο των πολιτών ως ένα ελάχιστο αντίβαρο στις θυσίες που καλείται να κάνει.

Οι προσπάθειες, που έκανε μέχρι σήμερα η Βουλή στην τρέχουσα θητεία της σκόνταψαν κυρίως στο περιβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, το οποίο βέβαια πρέπει να αλλάξει με την επόμενη αναθεώρηση. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε παθητικά αυτή την κατάσταση μέχρι την αλλαγή αυτής τις διάταξης.

Σήμερα δεν μπορεί παρά να αμφισβητηθεί η σκοπιμότητα της μυστικότητας των ψηφοφοριών, που σχετίζονται με την ευθύνη υπουργών. Υποτίθεται ότι αυτή η μυστικότητα προφυλάσσει την ελεύθερη επιλογή του βουλευτή. Ίσως ένα τέτοιο σκεπτικό να είχε κάποια αξία σε προγενέστερες εποχές, με καταστάσεις ανωμαλίας, όπου ακόμα και η άσκηση βίας από παρακρατικά ή άλλα κέντρα δεν ήταν σπάνια. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, σήμερα ελλοχεύει  -όχι αδικαιολόγητα- στην κοινή γνώμη η υπόνοια ότι η μυστικότητα κουκουλώνει συντεχνιακές συμπεριφορές βουλευτών.

Επίσης,  υποστηρίζεται ότι  απαιτείται μυστικότητα  διότι πρόκειται για «προσωπικά θέματα». Είναι καταφανές όμως ότι τα θέματα, που αφορούν στην ευθύνη υπουργών κατά την άσκηση των εξουσιών τους, ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο του «προσωπικού θέματος». Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά θέματα που αφορούν δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία με την επιλογή τους ανέλαβαν δημόσιες εξουσίες  και έχουν καθήκον να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Επίσης, η ψήφος του κάθε βουλευτή δεν είναι μια απλή «προσωπική υπόθεση». Ο βουλευτής δεν είναι ένας απλός πολίτης, αλλά ένας πολίτης που ζήτησε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του και στη βάση αυτή ανέλαβε ευθύνες και εξουσίες. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται πίσω από οποιαδήποτε μυστικότητα.

Για τους λόγους αυτούς, ανέλαβα την πρωτοβουλία διαμόρφωσης πρότασης και μαζί με άλλους 12 συναδέλφους βουλευτές**, προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής την τροποποίηση του Κανονισμού.  Οι προτάσεις μας αφορούν στην κατάργηση  της μυστικότητας για όλες τις ψηφοφορίες που σχετίζονται με το άρθρο 86, καθώς και τη θέσπιση ανώτατου  χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση  των  εργασιών των εξεταστικών επιτροπών, ώστε να μειωθεί η δυνατότητα παραγραφής. Η απόφαση αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ίδιας της Βουλής, καθώς, σύμφωνα και με κορυφαίους νομικούς, όπως ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, δεν υπάρχει άλλος νομικός ή συνταγματικός περιορισμός.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κάθε βουλευτής να αναλαμβάνει δημόσια, βάσει του θεσμικού πλαισίου της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, την ευθύνη των επιλογών του για θέματα που έχουν μέγιστη συμβολική και ουσιαστική σημασία για την πορεία του τόπου μας.


**Οι συνυπογράφοντες της πρωτοβουλίας είναι: Αμοιρίδης Γιάννης, Βούγιας Σπύρος, Γιαννακοπούλου Νάντια, Γιουματζίδης Βασίλης, Θεοχάρη Μαρία, Καρύδης Δημήτρης, Κατσούρας Χρήστος, Κεφαλίδου Χαρά, Μιχαλογιαννάκης Γιάννης, Μίχου Μαρία, Οικονόμου Θανάσης, Παρασύρης Φραγκίσκος

Από το Γραφείο Τύοου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER