Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 19:56

Γ. Κύρτσος: "Ούτε δίκαιη, ούτε ανάπτυξη"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γ. Κύρτσος: "Ούτε δίκαιη, ούτε ανάπτυξη"

 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πάει στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη». 

Δαπανηρή αναβολή

Θα είχαμε οικονομική ανάπτυξη εάν είχε αναπτυχθεί η δυναμική που είχε εκδηλωθεί στην οικονομία το 2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βάλει τέλος στην περίοδο της ύφεσης επιτυγχάνοντας μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπαν τη μετατροπή της ανάκαμψης του 2014 σε δυναμική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5%-3%. 

Δυστυχώς μεσολάβησαν τα πολιτικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, με αποτέλεσμα να πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσω της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, να επιχειρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα τη μετωπική αντιπαράθεση με την ευρωζώνη και να ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός της διαχείρισης της κρίσης. 

Το 2015 και το 2016 είχαμε επιστροφή στην ύφεση αντί για το προγραμματισμένο πέρασμα από την ανάκαμψη στη δυναμική ανάπτυξη και θα πρέπει να περιμένουμε τις αρχές του 2017 για να δούμε εάν είναι σωστές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ετεροχρόνισε τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που προέβλεπε για το 2015, για τις αρχές του 2017. Επομένως, η προσφορά του κ. Τσίπρα στην ελληνική οικονομία είναι δύο ακόμη χρόνια ύφεσης και ένα τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και περιέχει ένα σωρό περιοριστικά, αντιαναπτυξιακά μέτρα. 

Το νέο καθεστώς

Η ανάπτυξη ετεροχρονίστηκε με ευθύνη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, ενώ δεν υπάρχει καμία διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτήν. 

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ εξακολουθούν να πηγαίνουν σε ποσοστό 20%-25% στους γνωστούς εργολάβους των εθνικών οδών με το εξωφρενικό σκεπτικό του… πριμ επιτάχυνσης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα. Οι πολυδιαφημισμένες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και την εκμετάλλευση των εθνικών οδικών αξόνων έχουν μετατραπεί σε χρηματοδοτήσεις με δημόσιο χρήμα, ευρωπαϊκό και εθνικό, ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων. 

Στην εξυπηρέτηση της παραδοσιακής διαπλοκής ο κ. Τσίπρας έχει προσθέσει και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της «νέας» διαπλοκής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης», η οποία ειδικεύεται στα ημιτελή δημόσια έργα, τα οποία εξασφαλίζει με εντυπωσιακές εκπτώσεις της τάξης του 50% και στη συνέχεια διαπραγματεύεται συμπληρωματικές συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις χωρίς πάντα να τα κατασκευάζει. 

Από τα άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέχρι τα κατασκευαστικά έργα και τα συσσίτια που καλύπτουν ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου, η ιδιοτελής κατασπατάληση δημόσιου χρήματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Ακόμη και οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, στις οποίες έκανα κριτική σε συστηματική βάση για τέτοια θέματα, έχουν συντριπτικό διαχειριστικό και ηθικό πλεονέκτημα έναντι της κατάστασης που διαμορφώνεται σήμερα.

 

Ολα αυτά συνδυάζονται με το νέο ρεκόρ φτώχειας που κατέγραψε το 2015 η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης ακόμη και σε επίπεδο σούπερ μάρκετ, με τη συνέχιση της μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα και των συντάξεων γενικότερα, με τη συνέχιση της υποχώρησης στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια και φυσικά την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  Η «δίκαιη ανάπτυξη» του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, δεν είναι δίκαιη, ούτε ανάπτυξη. Για μια ακόμη φορά η κυβερνητική επικοινωνία και η προπαγάνδα συγκρούονται με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER