Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 14:12

Γ. Κύρτσος: Πόσο κοστίζει η νέα δίωξη του κ. Γεωργίου 

Γράφτηκε από την
Γ. Κύρτσος: Πόσο κοστίζει η νέα δίωξη του κ. Γεωργίου 

Το πολιτικό παιχνίδι με την ΕΛΣΤΑΤ απομονώνει την κυβέρνηση

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με την τρίτη δικαστική δίωξή του. Η υπόθεση της υποτιθέμενης παραποίησης των στατιστικών στοιχείων μπήκε δύο φορές στο αρχείο, αλλά με πρωτοβουλία της ανώτατης δικαστικής λειτουργού, η οποία προωθήθηκε πρόσφατα με κυβερνητική υπογραφή, ανοίγει ένας νέος γύρος διώξεων για τον κ. Γεωργίου. 

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες χαιρέτισαν με δηλώσεις τους την πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης και προσπάθησαν να την αξιοποιήσουν για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.  

Αβάσιμο επιχείρημα 

Με βάση το νέο πολιτικό σενάριο που διακινεί το Μαξίμου, ο κ. Γεωργίου «φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα και έτσι συνέβαλε στην ένταξη της χώρας στη μνημονιακή περίοδο και «αδίκησε» την κυβέρνηση Καραμανλή και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της. 

Στην πραγματικότητα ο κ. Γεωργίου ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ μετά την έναρξη εφαρμογής του πρώτου προγράμματος-μνημονίου και η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 κατά δύο περίπου μονάδες στο 15% του ΑΕΠ οφείλεται σε μία αυστηρότερη προσέγγιση των ελλειμμάτων και των υποχρεώσεων των ΔΕΚΟ. Ηταν λογικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες μετά από μία περίοδο, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αντάλλασσαν κατηγορίες για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε εκτεθειμένη και αντιμετώπισε την κατηγορία της χαλαρής διαχείρισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Επομένως, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος προς τα επάνω, μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο-πρόγραμμα δεν επηρέασε τις οικονομικές εξελίξεις και δεν οφείλεται σε αυθαίρετες ενέργειες του κ. Γεωργίου. 

Ο τελευταίος σύμμαχος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο στη νέα μεθόδευση της Δικαιοσύνης και την πολιτική αξιοποίησή της από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι υπόθεση της Eurostat και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των υπολογισμών που έγιναν και επικυρώθηκαν κατά το παρελθόν, αντιμετωπίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν αμφισβήτηση βασικών παραδοχών και του ίδιου του ελληνικού προγράμματος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Σχοινάς αντιμετωπίζουν συχνά την κατηγορία ότι παρεμβαίνουν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και δεν παίρνουν σοβαρά υπόψη τους την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει την κυβερνητική ηγεσία. Το ΔΝΤ και το Eurogroup είναι αυστηρότερα στην αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής και θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει σε συγκεκριμένα θέματα την κυβέρνηση. 

Ετσι όπως κινήθηκε η Δικαιοσύνη, σε συνεννόηση απ’ ό,τι φαίνεται με την κυβερνητική ηγεσία, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα ακόμη πολιτικό αυτογκόλ. Το Μαξίμου κατάφερε να ανοίξει μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα διευκολύνει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση, και να υπονομεύσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το ΔΝΤ και το Eurogroup που ζητούν αυστηρότερη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. 

Η Δικαιοσύνη θα πάρει τον χρόνο της για να βγάλει την τελική απόφαση, εν τω μεταξύ όμως η Ελλάδα θα βγει για μία ακόμα φορά ζημιωμένη στη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-πιστωτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρατήσει αναγκαστικά κάποιες αποστάσεις ασφαλείας από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. 

Αντί να ανοίγουν σκόπιμα νέα μέτωπα και να δημιουργούν περιττές εντάσεις, οι πρωταγωνιστές της νέας δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν σε τι κινδύνους έβαλαν την ελληνική οικονομία και πόσο μπορεί να μας κοστίσουν οι πρωτοβουλίες και οι ελιγμοί τους. 


NEWSLETTER