Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:48

Ο Βουδούρης για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ και τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Εχω να κάνω μια παρατήρηση, όχι ερώτηση. Παραδοσιακά η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Αυτό, όμως, το οποίο υπήρξε, είναι μια καθυστέρηση φυσιολογικών, θα έλεγα, σχέσεων με το Ισραήλ, εάν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα αναγνώρισε επισήμως το Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Αυτή η καθυστέρηση, δεν είχε κανένα αντικειμενικό λόγο, πλην ενδεχομένως μια επιφύλαξη, μια άγνοια γενικότερα στην Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα των Εβραίων μετά από το Ολοκαύτωμα και την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, και θέλω να πω ότι πραγματικά αυτό ήταν ένα «μείον» όσο αφορά τη στάση της Ελλάδας, δηλαδή, αυτή η καθυστέρηση αναγνώρισης του Ισραήλ.
Αυτό το οποίο γίνεται αυτή η στιγμή, θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ φυσιολογικό βήμα. Ο Υπουργός πολύ σωστά τόνισε ότι δεν είναι μια πράξη εξ αντανακλάσεως, συγκυριακή, είναι μια ιστορική αποκατάσταση ενός ελλείμματος της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής. Βέβαια, αυτή η αποκατάσταση σήμερα ακολουθείται και από μερικές αντιδράσεις. Η βασική κριτική είναι ότι με τον τρόπο αυτό εγκαταλείπουμε την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των Παλαιστινίων. Υπάρχει μια έμμεση ή άμεση κριτική, ότι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδος στην ουσία συνοδεύεται με μια εγκατάλειψη των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού. Θεωρώ ότι αυτή η κριτική είναι αβάσιμη, διότι η δημιουργία διακρατικών σχέσεων, προφανώς δεν έχει να κάνει με την υποστήριξη σε συγκεκριμένες πολιτικές. Έγινε σαφές τόσο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται πάντα στην τήρηση των αποφάσεων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων και καταδικάζουμε κάθε ωμότητα που γίνεται, είτε από τη μια είτε από την άλλη παράταξη. Βέβαια, πολύ σωστά παρατήρησε ο Υπουργός ότι υπάρχει μια δυσαναλογία μεταξύ των θυμάτων από τη μια και την άλλη πλευρά. Η δυσαναλογία αυτή είναι τεράστια, εάν αναλογιστούμε ότι είναι περίπου 1 προς 100, δηλαδή για κάθε θύμα που υπάρχει από την πλευρά του Ισραήλ, υπάρχουν άλλα 100 εξίσου αθώα θύματα από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το οποίο πάντα θα καταδικάζουμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν εγκαταλείπουμε αιτήματα των Παλαιστινίων, αλλά πιστεύω ότι αυτή η καινούργια προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδος μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μια μικρή χώρα η οποία δεν έχει ενεργά εμπλακεί σε αυτή τη σύρραξη, η όποια έχει μια καλή εικόνα διεθνώς και δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική χώρα, είναι σε μια ιδανική θέση για να μπορέσει να είναι ένας μεσολαβητής -μεταξύ άλλων- ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη. Από την πλευρά των Παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου θα κρατήσουμε τις καλές μας σχέσεις. Αποκαθιστώντας τις σχέσεις μας με το Ισραήλ ανοίγει μια δυνατότητα η Ελλάδα να παίξει ένα πολύ ισχυρό ρόλο διαμεσολαβητή. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER