Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 12:24

Ερώτηση Γρ. Αποστολάκου για τα προβλήματα της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Γρ. Αποστολάκου για τα προβλήματα της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας και των εργαζομένων της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Η Ε′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην πόλη της Σπάρτης, καλύπτει σημαντικότατες αρχαιότητες στο σύνολο του Νομού Λακωνίας και παρουσιάζει έντονο έργο λόγω της μακραίωνης ιστορίας ολόκληρης της περιοχής και των πολυάριθμων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνεχώς ανακαλύπτονται. Ενδεικτικά, στον πίνακα προς ανασκαφή οικοπέδων της περιοχής αριθμούνται περί τα 140 οικόπεδα ιδιωτών, ενώ ξεπερνάει τη δεκαετία ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ανασκαφής τους.
Βασική αιτία για τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση είναι η υποστελέχωση της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης με το απαραίτητο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Στην Εφορεία εργάζονται μόνο 4 μόνιμοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα 1 αρχαιολόγος σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων, 1 εργατοτεχνίτης ανασκαφών για ολόκληρο το Νομό Λακωνίας, 1 συντηρήτρια, 1 σχεδιάστρια και κανένας μηχανικός.
Για την κάλυψη των κενών και τη λειτουργία της Εφορείας απασχολούνται πολυάριθμοι συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων. Λαμβάνοντας υπόψη την μακρόχρονη εργασία τους και το πολύτιμο έργο που προσφέρουν, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της Εφορείας από μόνιμο προσωπικό, οι συμβασιούχοι ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.
Εύλογα λοιπόν, θα ανέμεναν οι συμβασιούχοι είτε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, είτε την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, οπότε με την προϋπηρεσία τους θα είχαν προβάδισμα στη διαδικασία, ή τουλάχιστον ότι θα ανανεώνονταν οι συμβάσεις εργασίας τους.
Στην πράξη όμως, λόγω της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία άμα τη συμπλήρωση 24 μηνών ως συνολικό χρόνο συμβάσεων για κάθε εργαζόμενο, τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας και χάνει τη δυνατότητας ανανέωσης της σύμβασης, σχεδόν όλοι οι νυν συμβασιούχοι αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την Ε′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, η οποία θα παραμείνει με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που διαθέτει.
Από 1ης Νοεμβρίου 2010 που πρόκειται να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι συμβασιούχοι, θα προκύψουν πολλαπλές και αρνητικές συνέπειες. Στην προστασία, στη συντήρηση και στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ταλαιπωρία της τοπικής κοινωνίας με την αδυναμία λειτουργίας της Εφορείας και στην απώλεια της εργασίας για δεκάδες συμπολίτες μας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

Προτίθενται να καταργήσουν με νομοθετική ρύθμιση τον περιορισμό του 24μήνου για τις εξειδικευμένες ειδικότητες εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως άλλωστε έχει ήδη δεσμευτεί η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;
Θα προχωρήσουν και πότε στην πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και εργατικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στην Ε′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης;
Στις ενδεχόμενες προσλήψεις, θα έχουν προβάδισμα οι συμβασιούχοι που επί τόσα χρόνια ασκούν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καλύπτοντας ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα προς τους εργαζομένους που απασχολήθηκαν με ασφαλιστικά μέτρα;
Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο την πρόσληψη νέων συμβασιούχων με αξιοκρατικά κριτήρια για τις ανάγκες της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης;


Γραφείο Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER