Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 16:15

Από το Γραφείο Τύπου του βουλευτή Γιάν. Λαμπρόπουλου δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη ανακοίνωση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Σήμερα το πρωί συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα για το κλείσιμο του Στρατοπέδου στην πόλη μας και τη μεταφορά των Διαβιβάσεων στον Αυλώνα Αττικής.
Ακούσαμε τον Υπουργό Άμυνας κ. Μπεγλίτη με απαράδεκτο για Υπουργό Άμυνας και ξεπερασμένο φτηνό εμφυλιοπολεμικό πολιτικό λόγο να αναγγέλλει το τέλος της παρουσίας του Στρατού στο Νομό μας , όταν μάλιστα το δικό του Νομό ενισχύει πέραν της Σχολής Μηχανικού που διατηρεί στο Λουτράκι με μια ακόμη μονάδα , το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού ,που μετακινείται από τον Τύρναβο.
Ο κ. Μπεγλίτης τους τελευταίους μήνες μας κορόιδευε και αρνιόταν ακόμη και να συναντηθεί με τους Βουλευτές και τους Φορείς του Νομού, παρά το ότι του το ζητούσαμε όλοι επιμόνως .
Αυτή την απόφαση εμείς οι Μεσσήνιοι δεν πρόκειται να την αποδεχθούμε.
Καλώ τους Βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος και όλους τους Φορείς του Νομού μας , να τεθούν επικεφαλείς του αγώνα που πρέπει τώρα όλοι μαζί να ξεκινήσουμε.
Ιωάννης Λαμπρόπουλος".


Στην ανακοίνωση ο κ. Λαμπρόπουλος παραθέτει απομαγνητοφωνημένα τα πρακτικά της Βουλής που έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Και εγώ σας ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με την με αριθμό 1175/29-8-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα.
Στην ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου, θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Μπεγλίτης, αφού πρώτα ο κ. Λαμπρόπουλος μας την παρουσιάσει σύντομα.
Ορίστε, κύριε Λαμπρόπουλε, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, καταρχήν, να διορθώσω τη συνάδελφο στην προηγούμενη ερώτηση της. Δεν έχουμε εμείς κρούσματα ελονοσίας στην Καλαμάτα, μην σπέρνουμε φόβο και τρόμο στον κόσμο. Δεν ξέρω που το άκουσε, πιθανότατα υπάρχει κακή πληροφόρηση. Το διευκρινίζω για να τελειώνουμε μ’ αυτήν την ιστορία.
Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη Καλαμάτα λειτουργούν από το 2005 οι Διαβιβάσεις. Οι Διαβιβάσεις πήγαν στην πόλη της Καλαμάτας στο πλαίσιο, τότε, μιας πολιτικής να υπάρξει αποκέντρωση των στρατοπέδων από την Αττική. Οι Διαβιβάσεις πήγαν στην Καλαμάτα, το ΚΕΒΟΠ πήγε στην Καστοριά. Έτσι, αφέθηκε ένας χώρος τεράστιος στο Χαϊδάρι, που ήταν αίτημα τότε σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Βέβαια, η παρουσία του στρατού στη Μεσσηνία ήταν από τον περασμένο αιώνα και για πολλές δεκαετίες με το ένατο Σύνταγμα, το οποίο έγραψε μεγάλη ιστορία στον πόλεμο του ’40-’41. Αυτό, λοιπόν, το στρατόπεδο, για το οποίο το 2008 δαπανήθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για να γίνει ένα ακόμα μεγάλο κτίριο, είναι το πιο καινούργιο που υπάρχει στην Ελλάδα, λειτούργησε το ’88,  έχει άριστες συνθήκες διαβίωσης για τους στρατευμένους, το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους.
Η Μεσσηνία έχει άριστες καιρικές συνθήκες που μπορεί να έχει εκπαίδευση για όλο το χρόνο. Με τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο η Καλαμάτα θα είναι δύο ώρες και κάτι με την Αθήνα. Η πόλη της Καλαμάτας έχει νοσοκομείο καινούργιο και πάρα πολύ καλό. Η Τρίπολη, που υπάρχει στρατιωτικό νοσοκομείο, με τον καινούργιο δρόμο είναι μόλις μισή ώρα από την Καλαμάτα. Έχει, λοιπόν, όλες αυτές τις προϋποθέσεις που πρέπει να μείνει το στρατόπεδο. Ο στρατός είναι δεμένος ιστορικά και οικονομικά με την πόλη.
Σε μια περίοδο που χειμάζεται η οικονομία μας και ιδιαίτερα οι πόλεις, όπως και η πόλη της Καλαμάτας, το να φύγει σήμερα το στράτευμα από εκεί θα είναι μεγάλο πλήγμα. Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν;
Σας λέω ειλικρινά και σας προσκαλώ και εσάς και τη στρατιωτική ηγεσία, τον αρχηγό του στρατού να έρθετε να δείτε σε τι στρατόπεδο έμεναν και εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες και τότε εγώ πιστεύω την όποια απόφαση έχετε πάρει θα την ανακαλέσετε σίγουρα.
Τονίζω και πάλι ότι υπάρχουν άριστες προϋποθέσεις, κανένα στρατόπεδο σ’ όλη την Ελλάδα δεν τις έχει αυτές, για ποιο λόγο, λοιπόν, να το κλείσουμε; Αυτό είναι οικονομία; Ποια οικονομία θα έχουμε να κερδίσουμε; Να φορτώσουμε το στρατόπεδο, τις Διαβιβάσεις, από την Καλαμάτα και να το ξαναφέρουμε στην Αθήνα, στον Αυλώνα; Όλα να τα μαζέψουμε πάλι στην Αθήνα; Η λογική της αποκέντρωσης τι έγινε, δεν τη σκεφτόμαστε, πάει περίπατο, μόνο λόγια είναι; Γιατί, κύριε Υπουργέ;
Περιμένω και θέλω απάντηση και περιμένει σήμερα όλος ο Μεσσηνιακός λαός. Είναι όλοι αναστατωμένοι, ξέρετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν και περιμένω μια απάντηση που θα ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Το λόγο έχει ο Υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Με την ερώτησή του σήμερα ο κύριος συνάδελφος, ουσιαστικά αποκάλυψε έναν από τους υπευθύνους του υπερδιπλασιασμού των κέντρων νεοσυλλέκτων κατά το διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
(AS)


----------

PS
Το Μάρτιο του 2004 η τελευταία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της ηγεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρέδωσαν δέκα επτά κέντρα νεοσυλλέκτων και τον Οκτώβριο του 2009 τα βρήκαμε υπερδιπλασιασμένα.
Στη σημερινή ερώτηση κρίσης του συναδέλφου κ. Λαμπρόπουλου βρίσκεται ένας από τους υπευθύνους της τεράστιας σπατάλης –για να μην πω κακοδιαχείρισης- που έγινε την εξαετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα να καταγράφονται τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλούμαστε σήμερα ως Κυβέρνηση να τα διαχειριστούμε για να υπερβούμε την κρίση. Όλα είχαν τεθεί στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των τοπικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Όλα είχαν τεθεί στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
Ο κ. Λαμπρόπουλος ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε χωρίς κανένα σχεδιασμό και προγραμματισμό, επειδή εξυπηρετούσε τις τοπικές πολιτικές του σκοπιμότητες στην Καλαμάτα, ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Μετέφερε το κέντρο αυτό χωρίς σχεδιασμό επιχειρησιακό και χωρίς η μεταφορά αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ασκούσε την αρμοδιότητά του ως αρμόδιος Υφυπουργός και το πήγε στην Καλαμάτα. Εγώ θα μπορούσα να τον ρωτήσω σήμερα: Γιατί δεν άκουσε την τότε στρατιωτική ηγεσία και δεν το πήγε εκεί που υπήρχουν πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που υπάρχει η πραγματική απειλή για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας; Φοβάμαι ότι με την ευκαιρία της ερώτησης του κ. Λαμπρόπουλου αναδύονται μια σειρά από παθογένειες της πολιτικής μας ζωής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Η πολιτική της Κυβέρνησής μας, η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν καθορίζεται –και δεν πρόκειται να καθοριστεί- από τα τοπικά συμφέροντα, από τα αιτήματα των τοπικών φορέων, είτε αυτοί είναι αυτοδιοικητικοί φορείς είτε είναι Βουλευτές. Αποκλειστικός γνώμονας, θεμελιώδες κριτήριο του σχεδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι ίδιες οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τίποτε άλλο.
Στην Καλαμάτα, πράγματι, αποφασίσαμε να κλείσουμε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, όπως αποφασίσαμε να κλείσουμε και το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Των Διαβιβαστών. Τούτο γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη με απόφασή μου μια μεγάλη πολιτική μεταρρυθμίσεων με τη μορφή συγχωνεύσεων και καταργήσεων στρατοπέδων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση θα γίνεται πλέον στους απομακρυσμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς, εκεί που οι κληρωτοί μας τοποθετούνται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και όχι στα ενδότερα, όχι στην Καλαμάτα ή στην Κόρινθο ή στο Ναύπλιο ή στην Τρίπολη, αλλά εκεί που πραγματικά χτυπάει η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και εκεί που έχουμε τις ουσιαστικές μας ανάγκες.
Αυτά που είπε ο κ. Λαμπρόπουλος σήμερα, δυστυχώς –με όλη την εκτίμηση που του έχω- δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποθέωση μιας λογικής που βρίσκει τις ρίζες της στην περίοδο μετά τον εμφύλιο, τότε που ο εχθρός δεν ήταν εξωτερικός αλλά εσωτερικός, τότε που χτίζαμε στρατόπεδα για να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς εν δυνάμει εχθρούς της κυβερνώσας παράταξης. Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτή, κύριε Λαμπρόπουλε. Αυτή η μετεμφυλιοπολεμική περίοδος πλέον ανήκει στους ιστορικούς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική και που είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέρονται της άμυνας της χώρας, είναι η πολιτική που εξορθολογίζει την κακοδιαχείριση στο χώρο της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα στοιχείο μόνο θα σας πω: Από τις συγχωνεύσεις των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων εξοικονομούμε τουλάχιστον τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως, δεν ήταν αυτό το καθοριστικό στοιχείο που μέτρησε και βάρυνε στην απόφασή μου για το κλείσιμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που θα πρυτανεύει είναι τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπρόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν περίμενα αυτούς τους τόνους. Επιβεβαιώνομαι και φοβάμαι τη νοοτροπία σας περισσότερο από την πολιτική σας. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει σε ποια καρέκλα κάθεστε.
Ποιος ήταν υπεύθυνος; Γιατί δεν λέτε που έγιναν στρατόπεδα με εισήγηση τότε της στρατιωτικής ηγεσίας αφού απεδέχθη τότε η πολιτική ηγεσία, ο Υπουργός δηλαδή, στην ουσία; Πού έγιναν; Έγιναν μέσα στα ήδη λειτουργούντα στρατόπεδα. Έγιναν Κέντρα Εκπαίδευσης στο Διδυμότειχο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και στο Παρανέστι. Αυτά είναι τα στρατόπεδα για τα οποία μιλάτε. Και γιατί έγιναν τα στρατόπεδα αυτά; Για να μην έρχονται από το Διδυμότειχο στην Κόρινθο, στην Τρίπολη, στην Άρτα, στην Καλαμάτα ή από τη Σάμο και να μην πληρώνει αυτός ο γονιός για να έρθει το παιδί εκεί.
Εσείς σήμερα δημοκοπείτε και λυπάμαι γι’ αυτό. Διότι εγώ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον θέλω να στέκεται και να ενώνει τους πάντες και όχι να έρχεται εδώ να διχάζει και να μας πείτε ότι κατασπαταλήσαμε. Εύχομαι να παραδώσετε και εσείς στον επόμενο αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις όπως τις παραλάβατε. Αυτό το εύχομαι από τη ψυχή μου, γιατί αγαπώ και τιμώ την πατρίδα μου. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω.
Σας λέω ένα πράγμα: Εσείς γιατί το πήρατε το τάγμα από τον Τίρναβο και το φέρατε στην Κόρινθο; Για το αξιόμαχο; Για να υπερασπιστείτε την Κόρινθο; Γιατί; Πείτε μου! Γιατί διατηρείτε το στρατό στην πόλη σας και αυξημένο; Κλείνετε το σύνταγμα, αλλά φέρνετε και το τάγμα από πάνω;
Σας λέω λοιπόν, ότι σήμερα σπείρατε απογοήτευση σε όλον τον κόσμο. Εσείς δεν με είχατε διαβεβαιώσει το Μάρτιο εμένα ότι το Κέντρο δεν πρόκειται να φύγει τηλεφωνικά; Εγώ δεν είχα μιλήσει με τον αρχηγό του στρατού –και λυπάμαι που το λέω αυτό- και με διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να φύγει ο στρατός από τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα οι διαβιβάσεις από ένα τέτοιο στρατόπεδο;
Ο κ. Βενιζέλος σε απάντησή του στις 15 Φεβρουαρίου –εσείς δώσατε απάντηση λίγο αργότερα- είπε: «Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το ΓΕΣ το 2008 με θέμα Σκοπιμότητα-Λειτουργία το ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα προβλέπεται να διατηρηθεί». Λίγο παρακάτω αναφέρει: «Στο πλαίσιο της μελέτης για τη μελλοντική δομή δυνάμεων για τα έτη 2011-2025 που είναι σε εξέλιξη έχει ενταχθεί στην κατηγορία αυτών το ΚΕΔΒ και θα παραμείνει στα λειτουργούντα χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασής του». Αυτά τα έλεγε ο κ. Βενιζέλος στις 15 Φεβρουαρίου. Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και έρχεστε και βάζετε λουκέτο μόνο στη Μεσσηνία; Όλα τα άλλα στρατόπεδα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα μείνουν σε λειτουργία. Μόνο στη Μεσσηνία θα κλείσει. Τι έγινε; Γιατί; Την οικονομία της πόλης δεν τη σκέφτεστε; Λέτε ότι εξοικονομούνται τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Για εμένα αυτό είναι αυθαίρετο και δεν το γνωρίζουμε. Πώς; Γιατί;
Ο κύριος Υπουργός Εσωτερικών είναι εδώ. Η Κυβέρνηση μιλάει για αποκέντρωση. Πήγε το Κέντρο Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα. Όλα τα Κέντρα ήταν στη νότιο Ελλάδα. Όλα τα κέντρα ήταν εκεί για λόγους επιχειρησιακούς. Δεν μπορεί ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων να είναι στην πρώτη γραμμή. Γιατί, λοιπόν, παίρνετε τις διαβιβάσεις και τις ξαναφορτώνετε και τις πηγαίνετε στον Αυλώνα και τους διαβιβαστές που μόνη τους επιθυμία ήταν να μείνουν στην Αθήνα γιατί δεν είχαν φύγει ποτέ; Και πηγαίνετε τους διαβιβαστές στον Αυλώνα. Τι καταφέρνετε λοιπόν;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω και πάλι ότι αν ήξερα ότι θα απαντούσατε με αυτόν τον τρόπο σήμερα, θα είχα φέρει όλο το φάκελο. Ήταν η εισήγηση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Το ΚΕΒΟΠ γιατί δεν το διώχνετε από την Καστοριά; Δεν φεύγουν από μακριά να πάνε πιο πάνω; Γιατί δεν το διώχνετε; Μήπως υπήρξε ισχυρό βέτο από εκεί; Γιατί;
Επαναλαμβάνω και πάλι, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στρατός και η πατρίδα μας ενώνει. Εσείς με την πολιτική σας διχάζεται. Και λυπάμαι που το λέω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Φοβάμαι ότι υπήρξε ακόμη ένα δείγμα ενός συγκεκριμένου τρόπου για το πώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι Βουλευτές της αντιλαμβάνονται κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα γύρω από την εθνική άμυνα της χώρας. Περίσσεψε ο λαϊκισμός και ήταν ελλειμματική η κοινή λογική.
Έχω ακούσει πολλές φορές –και δυστυχώς, από πάρα πολλούς Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα- τα επιχειρήματα αυτά περί συμβολής στην τοπική οικονομία, περί δόξας και τιμής σε διάφορες περιοχές της χώρας, περί ιστορικών περιοχών.

Είναι αντιλήψεις ενός παρελθόντος και η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κοιτάζουν στο μέλλον της χώρας, της πατρίδας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μας γυρίσατε εξήντα χρόνια πίσω σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μη διακόπτετε, κύριε Βουλευτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας): Οι λογικές σας αυτές οδήγησαν σε βαθειά κρίση την πατρίδα μας και επιχειρούμε σήμερα να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, δυστυχώς, δυστυχέστατα.
Ποιος το λέει; Πού βρέθηκε αυτό το περίφημο κριτήριο της τοπικής συμβολής στην οικονομία μιας περιοχής για να φτιάχνονται στρατόπεδα; Και γιατί να μη φτιάχνονται σε περιφέρειες της Ελλάδας με ελάχιστο κατά κεφαλήν εισόδημα; Ποιος θα το καθορίσει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Αυλώνα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας): Κάνετε λάθος. Δεν πάνε στον Αυλώνα. Πάνε σε περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά υπηρεσιακή ανάγκη. Τότε να φτιάξουμε σε φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Να γεμίσουμε τις περιοχές με στρατόπεδα. Κατά την ίδια λογική, να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα με Τεχνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πανεπιστήμια. Είναι και η συνάδελφος εδώ, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. Να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουμε την τοπική οικονομία. Είναι ένα ψευδέστατο επιχείρημα.
Το έχω μετρήσει, γιατί είχα τελικά την αποφασιστικότητα να κλείσω το 6ο Σύνταγμα, που και αυτό είναι ιστορικό στην Κόρινθο, γιατί πιστεύω ότι η συμβολή στην τοπική οικονομία είναι μηδενική. Ενδεχομένως να βολεύονται ορισμένα τοπικά συμφέροντα. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον της ανάπτυξης του τόπου, γιατί κοιτάζουμε στο μέλλον, πώς θα αναπτυχθούν περιοχές, πώς θα παραχωρήσουμε στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες, πώς θα εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, πώς θα δημιουργήσουμε υποδομές προκειμένου το κράτος να μην πληρώνει ενοίκια.
Τι έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Καλαμάτα; Από το 2005 υπηρετούν εκατόν είκοσι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή, μια κρίσιμη μάζα πελατειακών σχέσεων. Και τι κάνουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί εκεί; Ουσιαστικά δουλεύουν δυο εβδομάδες ανά δυο μήνες όταν παρουσιάζεται η ΕΣΟ και την επόμενη περίοδο εκατόν είκοσι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ουσιαστικά υποαπασχολούνται. Αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε να φτιάξουμε;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας το επιβάλλει και όχι οι τοπικές πελατειακές σχέσεις. Αυτό να είναι ξεκάθαρο στον Εθνική Αντιπροσωπεία. Και το λέω προς όλους. Δεν πρόκειται να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να υπολογίσουμε την οποιαδήποτε πολιτική πίεση. Όλα θα σχεδιάζονται με αποκλειστικό γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Δεύτερο επιχείρημα είναι η ιστορικότητα κάθε τόπου. Τότε και πάλι θα πρέπει να γεμίσουμε την Ελλάδα με στρατόπεδα γιατί ξέρω πάρα πολλούς ιστορικούς τόπους από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή που θα έπρεπε να τιμηθούν με στρατόπεδα κατά τη δική σας βαθειά συντηρητική αντίληψη που σας διακατέχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μας γυρίζετε εξήντα χρόνια πίσω. Εκεί σας κατατάσσει η ιστορία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας): Λυπάμαι πολύ. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά –και πείτε το στους τοπικούς φορείς στην Καλαμάτα- ότι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τρείς μήνες σας ζητούσαν σε διάλογο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Λαμπρόπουλε, δεν έχετε το λόγο. Δεν μπορείτε να τον παίρνετε αυθαίρετα.
Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας): Πείτε στους ψηφοφόρους σας ότι σήμερα υπερασπιστήκατε τα συμφέροντά τους. Αν θέλετε να σας διευκολύνω μπορώ να σας το αναγνωρίσω αυτό, αλλά έχω την ευθύνη να ακολουθήσω πάνω απ’ όλα και πέρα από τις φωνές σας αυτό που επιτάσσει το συλλογικό συμφέρον και αυτό θα κάνω.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν γενναίες παρεμβάσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, αυτή είναι η υπέρτατη ανάγκη σήμερα για τη χώρα σε μια περίοδο μεγάλων εξελίξεων και ανακατατάξεων, σε μια περίοδο ανοικτών απειλών στα εξωτερικά μας σύνορα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Σχόλια  

0 # Πανος Δασκαρολης 02-09-2011 13:52
Συμφωνώ με τίς απόψεις του Τ.ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ εθνικής αμυνας κ.Ιωαννη Λαμπροπουλου.
και πιστευω απόλυτα οτι πρέπει να διατηρειθή το στρατόπεδον για ιστορικούς
λόγους. Να μάθουν εάν το ξεχνουν οτι η Μεσσηνια ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΤΟ ΠΡΟΠΎΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.-
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # spyro 02-09-2011 18:21
Θυμάμαι,όταν ο κ. Λαμπρόμπουλος έλαβε για πρώτη φορά την θέση του υφυπουργού στο άμυνας,πριν από χρόνια,είχε πει,περιχαρής,σ την πρώτη,νωπή τότε,συνέντευξη - δήλωσή του,σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό,''ως υφυπουργός,θα κάνω τα πάντα μόνο για την Μεσσηνία,γιατί είμαι Μεσσήνιος'' !
και όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος ''μα είσθε υφυπουργός άμυνας όλης της Ελλάδας.Δεν θα κάνετε και για την Λακωνία,πχ ? '' αυτός απάντησε ''ε,θα κάνω και για την Λακωνία,αλλά κυρίως για την Μεσσηνία.Οι Λάκωνες,ας βρουν δικό τους για να λύσουν τα προβλήματά τους'' (!!!!!).

Με τέτοιο τρόπο σκέψης,λειτούργ ησε ο άνθρωπος και στα χρόνια του δεν υπήρχε Μεσσήνιος,κατά κοινή ομολογία,που να μην υπηρετεί στην Μεσσηνία.Ακόμη και τα άλλα βουλευτικά γραφεία,από τα δύο δικά του εξυπηρετούσαν όμοιες περιπτώσεις.

Στην άλλη ελλάδα,σχεδόν δεν ήξεραν το είδος Μεσσήνιος,με τί μοιάζει.

Και τί άλλο έκανε ?

Ακολουθώντας την νυν τακτική Τατούλη,οικειοπ οιείτο κάθε σκέψη,σχεδιασμό και απόφαση της κυβέρνησης που είχε σχέση με την Μεσσηνία και τις προέβαλλε σαν δικές του ενέργειες ή ως αποτελέσματα δικών του ενεργειών,ενώ ήταν υφυπουργός ! όπως πχ με τον περιμετρικό της Καλαμάτας και τον ανατολικό άξονα (αυτοκινητόδρομ ος Μωρέας) και με το συγκρότημα της costa navarino και τον γενικότερο στην περιοχή τουριστικό σχεδιασμό,μέσω του ανάλογου προγράμματος.

Δηλαδή,λειτουργούσε,σαν να ήταν αυτός ο κυβερνήτης και όχι ένας απλός υφυπουργός,θέση την οποία είχε λάβει για λόγους ισορροπίας,επει δή έφερνε υπερβολικές ψήφους στην ΝΔ,ως ο πρώτος στην κατάταξη των εκλεγμένων στην Μεσσηνία,λόγω της πολυπληθούς αυλής των ευνοούμενών και των υπ' αυτού ευεργετηθέντων, οι οποίοι μέσω αυτού ΔΕΝ υπηρετούσαν όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι,αλλά υπό προνομιακό καθεστώς,στον τόπο τους !

Ώστε,με δεδομένα αυτά,που έχουν καταγραφεί και υφίστανται στο αρχειακό υλικό του έντυπου και λοιπού τοπικού τύπου,αν τα ουσιώδη από αυτά που λέει ο κ. Μπεγλίτης,είναι έτσι,τότε ο κ. Μπεγλίτης έχει δίκιο και όχι ο κ. Λαμπρόπουλος.

@Πάνος Δασκαρόλης

Τί εννοείτε όταν γράφετε,ως επιχείρημα,ότι η Μεσσηνία ''ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΤΟ ΠΡΟΠΎΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.'' ?

Πάλι την τουρκοκρατία θυμηθήκατε ?

Γιατί στα νεότερα χρόνια ή Μεσσηνία ήταν το προπύργιο της βασιλείας και της επταετίας,με υφιστάμενους ακόμη πολλούς φανερούς ή κρυφούς λάτρεις των δύο καθεστώτων και στον β΄παγκόσμιο,δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό για την απελευθέρωση.Ακ ολούθως δε,λάτρεψε τις ευκαιρίες για πλουτισμό που προσέφερε το σύστημα της αλλαγής,μάλλον κατά το ''όπου φυσάει ο άνεμος''.

Όσο για το στρατόπεδο,επικ ουρική μονάδα ήταν από την εποχή Λαμπρόπουλου και μετά και όχι ουσία στρατόπεδο,και εάν μάλιστα οι 125 ντόπιοι που αναφέρει ο κ. Μπεγλίτης,υπηρε τούσαν με τον τρόπο που περιγράφει,τότε ,για χάρη 125 βολεμμένων που άθελά μας πληρώνουμε όλοι τις ετήσιες προσόδους τους,και για να μή ξεβολευτούν αυτοί,πρέπει να διατηρηθεί ένα ολόκληρο στρατόπεδο και να επιβαρύνεται το δημόσιο ?

Να πάνε να υπηρετήσουν όπως πρέπει στην ιδιότητά τους και όχι όπως τους τακτοποιεί το πολιτικό μέσο που διαθέτουν.

Και,εάν τελικά οι 125 είναι ντόπιοι,πού ακριβώς έγκειται το οικονομικό συμφέρον και όφελος της πόλης,από την διατήρηση του στρατοπέδου,αφο ύ αυτοί μένουν στα σπίτια τους ? Στους καφέδες που πιθανόν πίνουν οι λοιποί υπηρετούντες στο στρατόπεδο,όταν εκ περιτροπής βγαίνουν με άδεια ?

Αθάνατη Ελλάδα !

Παντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά,ανάλογα με τα επι μέρους συμφέροντα.
------
Όσο για τον κ. Λαμπρόπουλο,οκτ ώ μιση έτη μετά το ζήτημα του παραδείσια - τσακώνα έκανε προσφυγή δικαστική προς αναζήτηση υπευθύνων (μήπως έχει παραγραφεί ?),τώρα κραυγάζει για το στρατόπεδο,αύρι ο για κάτι άλλο.

Μήπως για να κερδίσει μία θέση στο κόμμα που ανήκει εμφανιζόμενος ως υπερ ενεργητικός και στο όποίο είναι ανεπιθύμητος λόγω της πάγιας αντιπαλότητάς του με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ και επειδή είχε δηλώσει εαυτόν ως οπαδό της Μπακογιάννη,η οποία δεν έχει πολιτικό μέλλον ?

Μια σκέψη είναι,εκλογές που μύρισαν και ο καθένας πρέπει να φροντίσει για το μέλλον του ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER