Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 20:52

Απάντηση Μπεγλίτη σε Λαμπρόπουλο σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του στρατοπέδου της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απάντηση Μπεγλίτη σε Λαμπρόπουλο σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του στρατοπέδου της Καλαμάτας

Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας το επιβάλλει και όχι όπου το επιβάλλουν οι τοπικές ανάγκες και συμφέροντα, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλου σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του στρατοπέδου της Καλαμάτας.
Ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζουν και θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις γενναίες παρεμβάσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο τον εξορθολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και τις πιέσεις από βουλευτές και τοπικούς φορείς ή παράγοντες, διότι, όπως είπε, τούτο είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, σε μια περίοδο απειλών και προκλήσεων.
Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται με την απόφαση να πραγματοποιείται η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων σε προκεχωρημένες στρατιωτικές μονάδες, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει πραγματική επιχειρησιακή ανάγκη για τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Το ετήσιο όφελος από το κλείσιμο και τη συγχώνευση κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, φθάνει τα 34 εκατ. ευρώ, αλλά, πρόσθεσε, δεν είναι το βασικό κριτήριο για τις αλλαγές που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. «Είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων πρυτανεύει το συμφέρον της χώρας, έναντι των τοπικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων», τόνισε.
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του κ. Λαμπρόπουλου, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πως το τοπικό ή το ιστορικό κριτήριο για τη δημιουργία ή τη διατήρηση ενός στρατοπέδου είναι προφανώς ψευδές επιχείρημα, έως και κατάλοιπο της μετεμφυλιακής εποχής σε κάποιες περιπτώσεις, και ανέφερε χαρακτηριστικά την προσωπική του απόφαση να κλείσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και να παραχωρηθεί στους αυτοδιοικητικούς  φορείς για τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικά για το στρατόπεδο της Καλαμάτας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως από το 2005 υπηρετούσαν εκεί 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που υποαπασχολούνταν, καθώς τα καθήκοντά τους ήταν αυξημένα μόνον κατά την περίοδο της κατάταξης των νεοσυλλέκτων.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την πολιτική της Ν.Δ. στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 παρέδωσε 17 Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009 παρέδωσε με τη σειρά της υπερδιπλάσια, εφαρμόζοντας και σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα τη γενικότερη πολιτική σπατάλης, κακοδιαχείρισης και εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων που εξέθρεψε την κρίση.
Ο κ. Μπεγλίτης, απευθυνόμενος δε στον κ. Λαμπρόπουλο, τον κάλεσε να απαντήσει για ποιο λόγο εκείνος, ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν άκουσε τότε τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για να μεταφέρει το στρατόπεδο εκεί όπου ήταν οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες, παρά επέλεξε να το μεταφέρει στην Καλαμάτα, δηλαδή την εκλογική του περιφέρεια.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER