Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 16:15

Αντίδραση Δαβάκη για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντίδραση Δαβάκη για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Την αγανάκτηση των Λακώνων παραγωγών για τα χαμηλά ποσοστά των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ μεταφέρει με Επίκαιρη Ερώτησή που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Ειδικότερα στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης  αναφέρει:
Οι ανακοινώσεις των πορισμάτων με τις εκτιμήσεις των ζημιών της παγοπληξίας του Δεκεμβρίου 2010 από τον ΕΛΓΑ,  αποτέλεσαν  δυσάρεστη έκπληξη για το σύνολο των Λακώνων παραγωγών.
Και τούτο διότι τα εκτιμηθέντα από τον ΕΛΓΑ ποσοστά της ζημιάς από τον παγετό είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά και συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκάλας Λακωνίας, σε κτήματα με 100% ζημιά, η εκτίμηση των γεωπόνων είναι 50% και σε κτήματα με ζημιά 50% η εκτίμηση είναι 20-25%, με αποτέλεσμα αν συνυπολογίσουμε τους συντελεστές μείωσης η πραγματική αποζημίωση για την πρώτη περίπτωση να φθάνει το 30% και για τη δεύτερη το 8%.
Επιπλέον, οι τιμές αποζημίωσης για τη φετινή περίοδο είναι μειωμένες κατά το ήμισυ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 0,15€/κιλό για τα πορτοκάλια βαλέντσια, 0,125€/κιλό για τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια και 0,37€/κιλό για τις ελαιοποιήσιμες ελιές, χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή περίοδο όπου ήταν αντίστοιχα 0,19€, 0,17€ και 0,43€, αλλά και με την ασφαλιστική εισφορά να υπολογίστηκε με 0,18€/κιλό για τα εμπορεύσιμα πορτοκάλια (όλων των ποικιλιών) και 0,52€/κιλό για τις ελαιοποιησιμές ελιές.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι Λάκωνες παραγωγοί καλούνται να καταβάλλουν για το τρέχον έτος μεγάλα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Γιατί οι εκτιμήσεις των γεωπόνων για τα ποσοστά ζημιάς ήταν κατά πολύ χαμηλότερες των πραγματικών; Τι σκοπεύει να πράξει το ΥΠΑΑΤ για να διορθώσει την αδικία αυτή;
2. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να παρέμβει ώστε ο ΕΛΓΑ να  αναθεωρήσει τις τιμές αποζημίωσης που ανακοινώθηκαν;
Ο ερωτών βουλευτής   
Αθανάσιος  Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER