Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 08:37

Ερώτηση για το Τμήμα Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Ερώτηση για το Τμήμα Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την επανέναρξη λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας θέτουν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε τον υπουργό «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου;».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησής τους έχει ως εξής:

«Η ίδρυση του ΤΕΙ Καλαμάτας το 1989 (Π.Δ. 502/1989/ΦΕΚ215/3.10.1989/τ.Α΄) αποτέλεσε σημαντική τομή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιφέρειας. Το ΤΕΙ αναδείχθηκε στην πλέον δυναμική εκπαιδευτική μονάδα στην Πελοπόννησο, με εξειδικευμένο προσωπικό, συγκροτημένες εκπαιδευτικές θεματικές και κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, πολύ νωρίτερα από την ίδρυση του ομώνυμου πανεπιστημίου. 

Το 2001 μάλιστα, με την ίδρυση  του Κέντρου Τεχνολογικής Ερευνας  Πελοποννήσου, (Π.Δ. 143/ΦΕΚ 123/20-06-01), επιδιώχθηκε η εφαρμογή των επιστημονικών και τεχνολογικών πορισμάτων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Επιχειρήθηκε δηλαδή προσπάθεια διασύνδεσης των επιμέρους σχολών του ΑΤΕΙ, ήτοι της  γεωπονίας, της τεχνολογίας τροφίμων, της διοίκησης και της οικονομίας, με τον τοπικό οικονομικό ιστό. Παράλληλα νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες διεκδικήθηκαν με την ίδρυση του τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα (ΦΕΚ 44/τ.Α΄/12.03.2009). 

Το εν λόγω τμήμα, λειτουργεί στα νέα κτήρια του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου (δυο αμφιθέατρα, δυο εργαστηριακές αίθουσες και την αίθουσα Κλινικής και Λόγου), καθώς επίσης είναι άρτια εξοπλισμένο με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών (ακοολογικός θάλαμος, διαγνωστικός ακοομετρητής, τυμπανομετρητής, ρινομανόμετρο, εξειδικευμένο σύστημα ήχου, σύστημα ανάλυσης φωνητικών παραμέτρων). Η σύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία αποτελεί πρότυπο για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο και σε εβδομαδιαία βάση, πάνω από 50 παιδιά της Μεσσηνίας παρακολουθούν δωρεάν συνεδρίες, με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου. Το Τμήμα συνεργάζεται και με άλλες δομές της πόλης της Καλαμάτας όπως είναι τέσσερις (4) βρεφονηπιακοί σταθμοί, δύο (2) νηπιαγωγεία, δύο (2) δημοτικά σχολεία, το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας (Παθολογική, Νευρολογική και ΩΡΛ Κλινική), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, το ΚΕΦΙΑΠ Μεσσηνίας, το Γηροκομείο καθώς επίσης και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις παραπάνω δομές γίνεται διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα λόγου και ομιλίας, σε παιδιά και ενήλικες. Η εξωστρέφεια του συγκεκριμένου Τμήματος επιβεβαιώνεται με τις σημαντικές διοργανώσεις πανελλήνιων συνεδρίων και ημερίδων καθώς και με τις δωρεάν συνεδρίες σε παιδιά στους χώρους της Κλινικής. 

Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του “Σχεδίου Αθηνά” (Π.Δ. 91/ΦΕΚ Α' 131/5-6-2013) και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πέντε πρώτων ετών της κρίσης, μία ενιαία και δυναμική εκπαιδευτική οντότητα με άμεση διασύνδεση με την τοπική οικονομία και περαιτέρω προοπτική, εγκαταλείπεται στην τύχη του. Το ΦΕΚ του “Σχεδίου Αθηνά” οδηγεί σε κλείσιμο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λογοθεραπείας εξαιτίας τοπικών  πελατειακών σχεδιασμών, που απέχουν από την ευρύτερη προσπάθεια δημιουργικής ανασυγκρότησης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια δημόσιων χρημάτων που επενδύθηκαν. 

Επειδή, λοιπόν, επενδύθηκαν σημαντικοί πόροι του Ελληνα πολίτη για την ανάπτυξη του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου από το 1989 έως σήμερα.

Επειδή η διασύνδεση της τοπικής οικονομίας και της εκπαιδευτικής καινοτομίας θα αποτελέσει το βάθρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επειδή διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η ανάσχεση της καταστροφικής λογικής του “Σχεδίου Αθηνά” και η ανάδειξη της δυναμικής δυνατότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Επειδή το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου αποτελεί υπόδειγμα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας  του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου;».

 

 

 


NEWSLETTER