Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 22:53

Νικητιάδης σε Γιαννακοπούλου: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων για την αρχαία Θουρία»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νικητιάδης σε Γιαννακοπούλου: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων για την αρχαία Θουρία»

Με την υπ’ αριθμόν 21463/5.8.11 ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου ζητούσε την ανάληψη ενεργειών από την Πολιτεία προκειμένου να στηριχθούν οι ενέργειες διαμόρφωσης και ανάδειξης των ανασκαφών στην αρχαία Θουρία.
Στην απάντησή του, ο κ. Νικητιάδης επισημαίνει ότι η ανασκαφή στην αρχαία Θουρία έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση ως συστηματική, υπό την αιγίδα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας», υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι τα έως σήμερα αποτελέσματα της ανασκαφής παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι έχουν αποκαλυφθεί δημόσια οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων ένας ναός (4ος – 3ος αι. π.Χ.) σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.
Όσον αφορά τη σημασία των ευρημάτων, ο κ. Νικητιάδης τονίζει πως εκτός των πλούσιων ευρημάτων κεραμικής, στον χώρο της ανασκαφής έχουν βρεθεί σημαντικές επιγραφές, οι οποίες δίνουν πολλές πληροφορίες για τα οικοδομήματα αλλά και για την οργάνωση της αρχαίας πόλης, καθώς η Θουρία, ως γνωστόν, υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της Μεσσηνίας πριν από την ίδρυση της Μεσσήνης. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Θουρίας είναι από τους σημαντικότερους της Μεσσηνίας και έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε επισκέψιμο, εφόσον υπάρξει βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς τα μνημεία, καθώς ο υφιστάμενος δρόμος, είναι ένας στενός αγροτικός χωματόδρομος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Δήμος Καλαμάτας στον οποίο υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος έχει προχωρήσει στις ενέργειες για τη βελτίωση του δρόμου (εκπόνηση σχετικής μελέτης), ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο.
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι σημαντικές ορατές αρχαιότητες, όπως η οχύρωση της ακροπόλεως, η μυκηναϊκή νεκρόπολη και τα ρωμαϊκά λουτρά αυτοκρατορικών χρόνων βρίσκονται εντός ιδιοκτησιών οι οποίες δεν είναι απαλλοτριωμένες. Επίσης, ερευνητικές ανασκαφικές τομές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τα τελευταία τρία έτη στην περιοχή, κατόπιν συναινέσεως των ιδιοκτητών, έχουν αποκαλύψει θεμέλια μεγάλων δημόσιων οικοδομημάτων, η ανασκαφή των οποίων θα φέρει στο φως σημαντικότατες πληροφορίες για την αρχαία πόλη.
Μετά τα παραπάνω, ο κ. Νικητιάδης καταλήγει συμπεραίνοντας ότι θα πρέπει στο μέλλον να υπάρξει ένα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, εφόσον εξευρεθούν τα χρήματα, μέσω χρηματοδοτήσεων ή και χορηγιών, καθώς η αρχαία Θουρία είναι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και ο μοναδικός εκτεταμένος χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της ανατολικής Μεσσηνίας που η ανάδειξή του θα αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER