Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 13:11

Αποζημίωση των συκοπαραγωγών για καύσωνα ζητεί ο Θανάσης Δαβάκης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ερώτηση του στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο Λάκωνας Βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, καλεί τον Υπουργό να διορθώσει την άδικη απόφαση του ΕΛΓΑ, να μην αποζημιώσει τους Λάκωνες συκοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον καύσωνα του Αυγούστου επανεξετάζοντας το αίτημα τους εκ νέου.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :
Ο συνεταιρισμός των συκοπαραγωγών Λακωνίας και Μεσσηνίας σε έγγραφο του διαμαρτύρεται από την απόφαση του ΕΛΓΑ, να μην αποζημιώσει του συκοπαραγωγούς για τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του καύσωνα του περασμένου Αυγούστου.
Η εξέλιξη αυτή είναι άδικη και αρνητική για τους Λάκωνες  συκοπαραγωγούς διότι το αίτημα τους είναι δίκαιο και στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση της συγκομιδής και την παράδοση της συνολικής συκοπαραγωγής στα απεντομωτήρια της Συκικής, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μείωση της παραγωγής συγκριτικά με  προηγούμενα έτη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50 %. Επιπλέον κατά τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν από σταθμούς μέτρησης της ΕΜΥ στη Λακωνία, θερμοκρασίες άνω των 40 Βαθμών Κελσίου, γεγονός το οποίο σύμφωνα και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, επιβεβαιώνει το δίκαιο του αιτήματος των παραγωγών.
Εξάλλου, κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λακωνίας, που επισκέφθηκαν συκεώνες την περίοδο του Αυγούστου, κατέγραψαν σημαντική ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο (εκτεταμένη αποφύλλωση των δένδρων)  και την παραγωγή (μολύβδωση καρπών, μικροκαρπία). Οι ζημιές αυτές που προκάλεσε ο καύσωνας του Αυγούστου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την φετινή συκοπαραγωγή και έχει οδηγήσει σε δυσχερή κατάσταση τους λάκωνες συκοπαραγωγούς.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να επανορθώσει την πρωτοφανή αδικία που υφίστανται από τον ΕΛΓΑ οι Λάκωνες συκοπαραγωγοί ;
Β) Πρόκειται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα να αποζημιώσει τους Λάκωνες συκοπαραγωγούς για την ζημιά που υπέστησαν από τον καύσωνα του περασμένου Αυγούστου ;


Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER