Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 15:31

Αποζημιώσεις για το δάκο ζητεί ο Λαμπρόπουλος 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποζημιώσεις για το δάκο ζητεί ο Λαμπρόπουλος 

Να βρεθεί τρόπος για να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τον δάκο και τις μυκητολογικές ασθένειες, ζητεί από το κράτος με σχετική ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες Γεωργίας «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να κάνουν τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, για να μην επαναληφθούν τέτοιες ζημιές σε ένα προϊόν που αποτελεί βασικό εισόδημα για τον νομό μας». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Λαμπρόπουλου έχει ως εξής:

«Κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, παρουσιάσθηκαν μεγάλα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, λόγω προσβολών του ελαιοκάρπου από τον δάκο και από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα. Η έξαρση των προσβολών αυτών ευνοήθηκε και από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, όπως η υψηλή σχετική υγρασία και οι θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 28 βαθμών Κελσίου, αλλά και από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, τον περασμένο Ιούνιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σε ορισμένες περιοχές του νομού μας (Μάνη-Πυλία-Μεσσήνη-Καλαμάτα) υπήρξαν αυξημένες προσβολές από τον δάκο, με αποτέλεσμα να έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιολάδων. Ιδιαίτερα στις βρώσιμες ελιές, σε περιοχές όπως της Μεσσήνης, οι ζημιές υπολογίζονται περίπου στο 80%, γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια. 

Ολα αυτά οφείλονται: 

• Στην ελλιπή χρηματοδότηση. 

• Στον καθορισμό του αριθμού ψεκασμών κάθε χρονιάς με βάση ιστορικά στοιχεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εκάστοτε, λόγω συνθηκών, δυναμική του πληθυσμού του εντόμου. 

• Στην χρηματοδότηση και κατανομή ανά Π.Ε. και ΔΑΟΚ, που γίνεται χωρίς να συνεκτιμηθούν οι ανωτέρω παράγοντες. 

• Στην τιμή ανά ελαιόδεντρο (προστατευόμενο ή ψεκαζόμενο), που καθορίζεται με βάση την χαμηλότερη τιμή του προηγούμενου έτους και όχι με κριτήριο μια τιμή, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους εργολάβους σωστής εκτέλεσης του έργου και θα καθορίζεται από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας. 

• Στον αριθμό των τομεαρχών ανά Π.Ε. και ΔΑΟΚ, ο οποίος είναι μικρός και ανεπαρκής για τη σωστή παρακολούθηση του έργου. 

• Στην εκτός ή εντός έδρας αποζημίωση των γεωπόνων - τομεαρχών, που δεν έχει επανεκτιμηθεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες του έργου. 

Δεν είναι δυνατόν να δικαιούνται μόνο 25 μέρες εκτός έδρας, με πενιχρή αποζημίωση, όταν προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο για την παρακολούθηση του δάκου και το έργο και η σύμβασή τους διαρκεί πέντε μήνες. 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

• Να υπάρξουν θεσμικές τροποποιήσεις και οι διαγωνισμοί να γίνονται ανά ΔΑΟΚ. 

• Να απλουστευθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να προβλέπεται η υπέρβαση των προγραμματισμένων ψεκασμών για έναν ή δύο επιπλέον ψεκασμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές.  

• Η χρηματοδότηση να είναι επαρκής, να γίνεται έγκαιρα και να ολοκληρώνεται μέσα στον ίδιο χρόνο. 

• Να καθορισθεί κατώτερη τιμή ανά ψεκαζόμενο ή προστατευόμενο ελαιόδεντρο, η οποία θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. 

• Να καθορισθεί ανώτερος αριθμός ελαιόδεντρων ανά εργολάβο (και να μην δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης ενός μόνο εργολάβου για τον συνολικό αριθμό των ελαιόδεντρων), ώστε να διασφαλίζεται η επιτυχής υλοποίηση του έργου. 

• Να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (παρακολούθηση με GPS κ.λπ.).

• Να αυξηθεί ο αριθμός των τομεαρχών γεωπόνων και να παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης για όσες ημέρες απαιτούνται από το πρόγραμμα. 

• Να χρηματοδοτηθούν επειγόντως προγράμματα για τη μελέτη των μυκητολογικών ασθενειών, γλοιοσπόριο (ανθράκωση) και κερκόσπορα, από τα γεωπονικά πανεπιστήμια της χώρας και τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα", σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν την επιστημονική και έγκαιρη ενημέρωση για την αντιμετώπισή τους.

Οι ζημιές στη φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από το κράτος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας, γιατί ο καινούργιος χρόνος θα είναι χειρότερος όλων των προηγούμενων. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες Γεωργίας οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να κάνουν τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, για να μην επαναληφθούν τέτοιες ζημιές σε ένα προϊόν που αποτελεί βασικό εισόδημα για τον νομό μας». 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER