Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 16:00

Γιώργος Κύρτσος: Η Γερμανία σε μεγάλη δοκιμασία

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η Γερμανία σε μεγάλη δοκιμασία

Το χτύπημα στο Βερολίνο μπορεί να έχει συνέπειες και για την Ελλάδα

Με το χτύπημα στο Βερολίνο, το οποίο έχει χαρακτηριστικά ισλαμικής τρομοκρατίας, η Γερμανία μπαίνει σε περίοδο δοκιμασίας. Θα δοκιμαστεί η αντοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για νέα ενίσχυση του σκληρού δεξιού και ακροδεξιού λαϊκισμού στη σημαντικότερη χώρα της Ε.Ε.

 

Εφιάλτης τα Χριστούγεννα

Η επίθεση με νταλίκα στην κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου μπορεί να αλλάξει την πολιτική δυναμική στη Γερμανία. 

Τους τελευταίους μήνες η καγκελάριος Μέρκελ είχε επιτύχει τη σταθεροποίηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε υψηλά ποσοστά που προετοίμαζαν μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Στο πρόσφατο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η κ. Μέρκελ προχώρησε στην αυστηροποίηση της πολιτικής της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό χωρίς να εγκαταλείψει βασικές επιλογές της και χωρίς να ικανοποιήσει τους σύνεδρους που ζητούσαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας, η οποία αφορά κυρίως τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες. Μετά το χτύπημα στο Βερολίνο οι λεπτές ισορροπίες που είχε επιτύχει η καγκελάριος ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. 

Τώρα καλείται να αντιδράσει για να ελέγξει την άνοδο της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία", η οποία κινείται στα δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και προβάλλει δύο βασικά αιτήματα. Τον αυστηρό περιορισμό των προσφυγικών - μεταναστευτικών ρευμάτων και την έξοδο της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει η κ. Μέρκελ τη δεξιά πρόκληση της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα. 

 

Δύσκολα σενάρια 

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ. Το πρώτο σενάριο στηρίζεται σε μία αποτελεσματική αντίδραση στις εξελίξεις στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης της πολιτικής στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ώστε να γίνει λιγότερο ελκυστική η πρόταση της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" για τους Γερμανούς που δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην επιβολή του νόμου και της τάξης. Είναι φανερό ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Μέρκελ θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα για να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών και είναι πιθανό να βρεθεί σοβαρά εκτεθειμένη. 

Το Βερολίνο αναμένεται να ακολουθήσει αυστηρή πολιτική και στο ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την πίεση που ασκεί η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" για έξοδο της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίζεται, με την έλλειψη αξιοπιστίας που τον χαρακτηρίζει, σαν ο ιδανικός πολιτικός στόχος για την "Εναλλακτική για τη Γερμανία" αλλά και για τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος από το 2015 έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν θέλουν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν με επιτυχία το πρόγραμμα-μνημόνιο και να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. 

Το δεύτερο σενάριο είναι δυσκολότερο για την Ελλάδα και από το πρώτο. Στηρίζεται στην απώλεια του ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων από τους Χριστιανοδημοκράτες και την κ. Μέρκελ. Εάν υποστούν μεγάλες απώλειες από τα δεξιά τους, από την "Εναλλακτική για τη Γερμανία", μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της Γερμανίας θα αποκτήσει σοβαρές δυσλειτουργίες που θα περιορίσουν την αποτελεσματικότητά του. Τα προβλήματα της Γερμανίας, η οποία παραμένει πόλος οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας, θα βοηθήσουν την επέκταση της δυναμικής του Brexit και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία ή την Ιταλία. 

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο μας βάζει μπροστά σε ένα δύσκολο και σε ένα δυσκολότερο σενάριο. Χρειάζεται να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να επιτύχουμε την αναγκαία πολιτική αλλαγή, προτού η ευρωπαϊκή κατάσταση γίνει υπερβολικά σύνθετη για μια χώρα με τα προβλήματα της Ελλάδας. 


NEWSLETTER