Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 14:41

Γιώργος Κύρτσος: Τσίπρας, Τσακαλώτος μεταξύ φάρσας και τραγωδίας

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Τσίπρας, Τσακαλώτος μεταξύ φάρσας και τραγωδίας

Οι κυβερνητικές επιλογές κάνουν πιο δύσκολη την έξοδο από την κρίση

Η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη νέα κρίση αξιοπιστίας που έχει ξεσπάσει σε βάρος της κυβέρνησης, δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα βγούμε από τη δύσκολη πολιτική του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν σαφή στρατηγική και ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική, ενώ στερούνται στοιχειώδους αξιοπιστίας. 

Πρόχειροι ελιγμοί

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αποφάσισε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την καταβολή χριστουγεννιάτικου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, όχι επειδή θέλησε να βοηθήσει ορισμένα από τα θύματα της πολιτικής της κυβέρνησής του αλλά για να ανακόψει την δημοσκοπική και πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία στην οποία έχει δεσμευτεί ο ίδιος με την υπογραφή του τρίτου προγράμματος - μνημονίου. Θα έπρεπε πρώτα να μετρηθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 και στη συνέχεια να δώσει, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ένα μέρος του ποσού από την υπέρβαση του στόχου για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων αναγκών του Δημοσίου ή τη χρηματοδότηση της μείωσης συγκεκριμένων φόρων. 

Η κυβερνητική ηγεσία κινήθηκε αιφνιδιαστικά, αντιδρώντας στην πολιτική συγκυρία και χωρίς να έχει οικονομικό σχέδιο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο ώστε να συμπέσει η δημοσιοποίηση της επιστολής προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές -με την οποία δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει τέτοιου είδους κινήσεις στο μέλλον- με τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις είναι περιορισμένο. Εστειλε την επιστολή στο Eurogroup χριστουγεννιάτικα και έπαιξε και ένα παιχνίδι επικοινωνιακής καθυστέρησης που έδωσε μία διάσταση φάρσας στους κυβερνητικούς ελιγμούς. 

Μεγαλώνει ο λογαριασμός

Κατά την άποψή μου η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πολιτικό και επικοινωνιακό της πρόβλημα με στοχευμένες παροχές οι οποίες υπερκαλύπτονται από τα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας. Ο κ. Τσίπρας θυμίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μοίρασε 1 δισ. ευρώ σε φτωχούς συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα του 2009 για να πάρει πολύ περισσότερα πίσω με τα «πακέτα» μέτρων που εφαρμόστηκαν τους πρώτους μήνες του 2010 και το πρώτο πρόγραμμα-μνημόνιο, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2010. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι επιλεκτικές παροχές ύψους 500 εκατ. ευρώ που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά την άνοιξη του 2014 ελάχιστα επηρέασαν την πολιτική δυναμική που εκδηλώθηκε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Εξασθενίζουν κι άλλο τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Τσίπρα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι είναι αναξιόπιστη και δικαιώνοντας όσους Ευρωπαίους εταίρους κάνουν αυστηρή κριτική στις επιλογές και στους κυβερνητικούς ελιγμούς. 

Η απόφαση του κ. Τσίπρα για τη διάθεση του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους ήρθε μετά από την αποτυχία της οικονομικής διπλωματίας της κυβέρνησης να προωθήσει τους στόχους για επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και περιορισμό του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για τη χρονική περίοδο μετά το 2018. Εχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να προωθήσει, σε επίπεδο διπλωματίας, τους οικονομικούς της στόχους και υπονομεύει την ήδη περιορισμένη αξιοπιστία της έναντι των εταίρων με αιφνιδιαστικές αποφάσεις εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει συνεχώς το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης, να περιορίζεται το οικονομικό αποτέλεσμα και να επιμηκύνεται συνεχώς η μνημονιακή περίοδος. 

Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα είναι από τον Μάρτιο του 2016, οπότε βγήκε η Κύπρος από το δικό της μνημόνιο, η μοναδική μνημονιακή χώρα της ευρωζώνης, ενώ ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παράταση του μνημονίου πέρα και από τον Αύγουστο του 2018. 


NEWSLETTER