Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 21:45

Αντίδραση Δαβάκη για την απόφαση διακοπής της δωρεάν χορήγησης σκευασμάτων αναισθησίας σε αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς.

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντίδραση Δαβάκη για την απόφαση  διακοπής της δωρεάν χορήγησης σκευασμάτων αναισθησίας σε αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς.

Την ταλαιπωρία που υφίστανται οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς συμπολίτες μας, εξαιτίας της διακοπής της δωρεάν χορήγησης σκευασμάτων αναισθησίας που είναι απαραίτητα για την  επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, μεταφέρει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Η απόφαση να ενταχθούν στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), σκευάσματα (αλοιφές ή stick) που έχουν τοπική αναισθητική δράση και είναι απαραίτητα στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς για την τακτική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία τους, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, με νεφροπάθεια τελικού σταδίου.
Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, η οποία γίνεται ανά τρεις ημέρες και συνίσταται στο τρύπημα του ενός χεριού του αιμοκαθαρόμενου σε δύο σημεία με βελόνες των οποίων η διάμετρος είναι πολύ μεγάλη 14-17G (η γνωστή σε όλους FISTULA). Τα τρυπήματα αυτά είναι επώδυνα, επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες και πρέπει να γίνονται εφόρου ζωής. Επομένως η δωρεάν χορήγηση και συνταγογράφηση τους, στους χρόνια νεφροπαθείς πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη και αυτονόητη.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σκευάσματα (αλοιφές ή stick) που έχουν τοπική αναισθητική δράση και είναι απαραίτητα στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER