Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 20:07

Γ. Κύρτσος: Η αστάθεια στην Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα

Γράφτηκε από την

 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου

Η Τουρκία έχει μπει σε περίοδο αστάθειας και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιούργησαν ή μεγάλωσαν ο πρόεδρος Ερντογάν και οι συνεργάτες του. 

Η Αγκυρα δεν μπόρεσε να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, βρίσκεται αντιμέτωπη με τους φανατικούς ισλαμιστές, με τους οποίους συνεργάστηκε κατά διαστήματα για να απαλλαγεί από τον Ασαντ, ενώ το Κουρδικό έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα και έξω από την Τουρκία.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές δυσκολίες έχουν περάσει ήδη στην οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ύφεσης και στην κοινωνία που αναρωτιέται πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον.

 

Πιο δύσκολη η λύση

Η αστάθεια στην Τουρκία κάνει πιο δύσκολη τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών για να περάσει από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια με δημοψήφισμα τις υπερεξουσίες του προέδρου. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητές του για εποικοδομητικά ανοίγματα που μπορεί να διευκολύνουν μια συμφωνία για το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα η τουρκική αστάθεια κάνει πιο επιφυλακτικούς τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν με δημοψήφισμα την όποια συμφωνία. Πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πατρίδα τους μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο πολιτικών χειρισμών της Αγκυρας και με αυτό το σκεπτικό να απορρίψουν τη συμφωνία, όπως έκαναν με το σχέδιο Ανάν το 2004. 

 

Διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι εξελίξεις στην Τουρκία οδηγούν σε διαζύγιο με την Ε.Ε., με την έννοια ότι δεν μπορεί πλέον η συγκεκριμένη χώρα να θεωρείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μελλοντική ένταξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν, αργά ή γρήγορα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση των Ευρωπαίων πολιτών. 

Η επισημοποίηση της αδυναμίας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνησή της στην αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να ασκήσει πολιτική πίεση.

Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική πολιτική στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και κυρίως στην εφαρμογή ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα. Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και μπορεί να πληρώσει ακριβά ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών όσο στερείται ενός βασικού σχεδίου αντιμετώπισής τους. 

 

Ευκαιρίες για τον τουρισμό

Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες διώχνουν τους τουρίστες από την Τουρκία και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων αλλά τα έσοδα υποχώρησαν 6%-7% σε σχέση με το 2015 εξαιτίας της μείωσης των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αυξανόμενης φοροδιαφυγής στον τουριστικό τομέα. 

Η κρίση του τουριστικού τομέα της Τουρκίας μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες αλλά η γενική οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα κάνει πιο δύσκολες τις εξαγωγές σε μια εξαιρετικά σημαντική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα. 

 

Χρειάζεται λοιπόν να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους της βιομηχανίας για να αντέξουμε στις πιέσεις ενός πιο σύνθετου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και να περιορίσουμε κάπως την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό. Οπως αποδεικνύει η περίπτωση της Τουρκίας, ο τουρισμός επηρεάζεται πολύ από πολιτικούς και εξωγενείς παράγοντες, όπως η εισαγόμενη τρομοκρατία και δεν προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε μια κοινωνία που χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.