Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 00:23

Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε Χρυσοχοΐδη: Επίκαιρη ερώτηση για σήμανση και προώθηση ελληνικών προϊόντων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε Χρυσοχοΐδη: Επίκαιρη ερώτηση για σήμανση και προώθηση ελληνικών προϊόντων

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας και η προσπάθεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση θα πρέπει να είναι καθολική. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της αύξησης των εξαγωγών, η αλλαγή του re-branding χώρας, σε συνδυασμό με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει ποια χαρακτηρίζονται ως "Ελληνικά Προϊόντα" και με ποιες προϋποθέσεις. Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο: προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό να θεωρούνται ελληνικά καθώς τους δίδεται η σήμανση “barcode” 520. Συχνό επίσης είναι και το φαινόμενο όπου ελληνικά προϊόντα φέρουν διαφορετικό barcode, επειδή τυγχάνει να χρησιμοποιούν διαφορετικό κώδικα- πρότυπο σήμανσης. Εξάλλου, η χρήση barcode δεν είναι υποχρεωτική από τις ελληνικές εταιρείες, τη χρησιμοποιούν όμως για λόγους logistics.
Επιπλέον, το σχέδιο Νόμου για το "Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών" το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας έως 27/6/2011 δεν αφορά τη σήμανση των προϊόντων (barcode).
Με δεδομένο ότι διαφαίνεται μια σαφής τάση των ελλήνων καταναλωτών για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής ενημέρωση προς τους καταναλωτές αλλά, πριν από όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο για το τι νοείται τελικά ως «ελληνικό προϊόν» και τι όχι.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπάρχει στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου  η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη σήμανση και τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως ελληνικά;
Αθήνα, 16/9/2011               
Ο ερωτών
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Βουλευτής Αρκαδίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER