Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 21:30

Γιαννακοπούλου: Χιλιάδες κατοικίες κινδυνεύουν με κατάσχεση και πλειστηριασμούς

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιαννακοπούλου: Χιλιάδες κατοικίες κινδυνεύουν με κατάσχεση και πλειστηριασμούς

Παρ' όλο που οι πλειστηριασμοί της κύριας ή μοναδικής κατοικίας έχουν ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (νόμος 3869/2010), εντούτοις ενώσεις καταναλωτών και πολιτών υποστηρίζουν ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι, έως το τέλος του χρόνου θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες.
Περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή πλειστηριασμού και τα μισά απ' αυτά αφορούν πρώτη κατοικία. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Μάλιστα, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών μιλάει «για τσουνάμι εκδόσεως διαταγών πληρωμής και κατασχετήριων εκθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες». Επιπλέον, αυτή τη στιγμή επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν μέχρι το προτελευταίο βήμα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, που είναι η κατάσχεση και απλώς δεν εκτελούν την τελευταία πράξη του δράματος, που είναι ο πλειστηριασμός της κινητής ή ακίνητης περιουσίας που έχουν κατασχέσει.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κρητικός, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι η αύξηση των διαταγών πληρωμής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ιλιγγιώδης. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «στο συγκεκριμένο δικαστήριο εκδικάζονται αιτήσεις διαταγών πληρωμής άνω των 12 χιλιάδων ευρώ. Σε σχέση με το 2008, το 2011 οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής αναμένεται να αυξηθούν κατά 600%. Το 2008 είχαν εκδοθεί για ολόκληρο το έτος περίπου 5.000 διαταγές πληρωμής, ενώ μόνο για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν περίπου 25.000. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Ειρηνοδικείο Αθηνών προσεγγίζει το 220%».
Βέβαια, η άνοδος είναι εξίσου εκρηκτική και σε άλλες πόλεις, καθώς οι τράπεζες σε όλη την Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών. Ενδεικτικά, μόνο από την ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες - μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η αναστολή.
Μάλιστα, τα σημεία των καιρών φέρνουν σε δυσχερή θέση κι άλλους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν πέσει στην παγίδα του υπερδανεισμού. Ωστόσο τελευταία και αυτοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός που οφείλεται είτε στις συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, όπως είναι οι μειώσεις μισθών, είτε γιατί έμειναν άνεργοι. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1.   Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την εκ νέου επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών;
2.   Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην τροποποίηση του Ν. 3869/2010, ούτως ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER