Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 20:27

Χαρακόπουλος: Μείωση επιτοκίου στα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαρακόπουλος: Μείωση επιτοκίου στα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών

Να εισηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών τη μείωση επιτοκίου στα χιλιάδες εξυπηρετούμενα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων που πλέον βρίσκονται «στο κόκκινο», ελέω των αλλεπάλληλων περικοπών στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Η ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτή Λαρίσης προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ως εξής:
«Οι διαδοχικές μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στη δημόσια διοίκηση. Μετά τις μειώσεις στους μισθούς με το Μνημόνιο Ι, ακολούθησε νέο κύμα περικοπών με το «Μεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο. Ενδεικτικά, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς, η μείωση του αφορολόγητου, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανέργων και για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά, επέφεραν νέο σημαντικό ψαλίδισμα στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, το νέο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο, αλλά και στο στενό, δημόσιο τομέα στοχοποιούν και πάλι τις ήδη ισχνές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον οδηγούν χιλιάδες εξ αυτών στην απόλυση και στην ανεργία.
Όπως είναι αναμενόμενο, μέσα σε αυτό το κλίμα ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, χιλιάδες δάνεια δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στο «κόκκινο». Έχοντας τα τελευταία χρόνια σταθερούς μισθούς και προσβλέποντας σε αυξήσεις στις αποδοχές τους σε βάθος χρόνου, πολλοί αιτήθηκαν και έλαβαν στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) προκειμένου να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Σε οικονομικό αδιέξοδο πλέον, δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, με το νόμο 3965/2011, άλλαξε το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου, βάζοντας τέλος στα ευνοϊκά δάνεια που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα οποία θα δίνονται εφεξής με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του δημοσίου αντανακλώνται και στην αυξημένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα που «τρέχει» το ΤΠ&Δ για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών του δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, σε σύνολο 200.000 δανειοληπτών του Ταμείου, 70.000 ζήτησαν ήδη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν επαρκούν, καθώς τα οικονομικά τους επιδεινώνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό ζητούν άμεσα αποτελεσματικότερες λύσεις».
Κατόπιν τούτων ο Θεσσαλός πολιτικός ρωτά τον κ. Βενιζέλο, με δεδομένο ότι το ΤΠ&Δ βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, αν σκοπεύει να εισηγηθείτε τη μείωση του επιτοκίου στα εξυπηρετούμενα δάνεια του, και εάν ναι, σε τι ποσοστό, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ανάσα στους δημοσίους υπαλλήλους εν όψει και της νέας λαίλαπας των οικονομικών μέτρων που ακολουθεί.


Από το Γραφείο Τύπου του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER