Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2011 19:45

Γιαννακοπούλου: Γενναία διετής παράταση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιαννακοπούλου: Γενναία διετής παράταση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση, εξαντλείται χρονικά στις 31/12/2011. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διάρκειας εξαμήνου. Δυστυχώς η δραματική μείωση του εισοδήματος χιλιάδων συμπολιτών μας και η δραματική αύξηση της ανεργίας, διαμορφώνουν συνθήκες εκρηκτικής διάστασης στο χώρο των δανειοληπτών. Είτε έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, είτε επαγγελματικής, είτε αγοραστικό και καταναλωτικό.
Η πιο συχνή υποθήκη που έχει προσημειωθεί από την δανειοδότρια τράπεζα είναι η πρώτη κατοικία.
Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του Ν. 3869/10 (ν. Κατσέλη) για την ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 30,000 αιτήσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών. Στο τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 40.000 αιτήσεις. Το μέσος ύψος οφειλής ανά δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες  υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ.
Η πλειονότητα των οφειλετών, που έχουν υποβάλει αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου άλλων Ταμείων καθώς και υπάλληλοι το Δημόσιο και ευρύτερο Τομέα.
Η στάση των τραπεζών είναι απαξιωτική για το σκεπτικό του νομοθέτη του νόμου 3869/10, καθώς μόνο ελάχιστες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει και αυτό για μικροποσά. Οι τραπεζίτες επιδόθηκαν σε παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις των τραπεζών.
Κάθε τράπεζα επιδίδεται στην δικιά της « δόλια», εξωπραγματική και εκρηκτική συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα τράπεζα, απάντησε αρκετούς μήνες μετά την υποβολή αίτησης εκ μέρους των δανειοληπτών. Η επιστολή ήταν τροποποιημένη και εστάλη μαζικά.
Άλλη τράπεζα δεν απαντά επί της ουσίας και επιδίδεται σε χρονική παρέλκυση ζητώντας νέα δικαιολογητικά από τους οφειλέτες.
Άλλη τράπεζα, αυθαιρετώντας έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσκόμισης δικαιολογητικών. Όποιος δεν ανταποκρίνεται, βλέπει την υπόθεση του να πηγαίνει αρχείο.
Υπάρχει τράπεζα που δεν απαντά στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ άλλη τράπεζα προσημειώνει τα ακίνητα ακόμα και για μικρές οφειλές.
Όταν υπάρχουν απαντήσεις στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού, αυτές είναι αρνητικές είτε εξωπραγματικές.
Παράλληλα αυξάνεται το κύμα των αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης
Κύριε Υπουργέ
Η αρνητική στάση των τραπεζών να ανταποκριθούν στο πνεύμα του νόμου 3869/2010 καθώς και η ραγδαία εισοδηματική καθίζηση χιλιάδων νοικοκυριών, επιβάλλει γενναία πολιτική διαχείρισης της νέας κατάστασης.
Στις 31/12/11, τελειώνει η εξάμηνη προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες.
Ήδη, όμως οι τράπεζες έχουν κοινοποιήσει προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2012.
Με βάση τα παραπάνω πραγματικά αναφερόμενα, όπως προκύπτουν από στοιχεία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο προστασίας του καταναλωτή, αλλά και μέσα από έγκυρες δημοσιογραφικές έρευνες:
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
α)Εξετάζεται την πρόταση να δοθεί γενναία αλλά ρεαλιστική αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες, για χρονικό διάστημα, δύο ετών, ερχόμενης 31-12-11;
β)Υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου σας, αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ν. 3869/10;

Οι ερωτώντες βουλευτές,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος
Ηλίας Θεοδωρίδης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Παύλος Στασινός

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER