Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 16:46

Γιώργος Κύρτσος: Η Μέρκελ κινδυνεύει να πληρώσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Γράφτηκε από την

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους σοσιαλδημοκράτες να ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι χριστιανοδημοκράτες και η καγκελάριος Μέρκελ δέχονται μεγάλη πίεση από τους σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πέρασμα του κ. Σουλτς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία άλλαξε την πολιτική δυναμική υπέρ των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι κάλυψαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων μια δημοσκοπική απόσταση 10-12 μονάδων και εμφανίζονται να διεκδικούν τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. 

Αλλαγή σκηνικού 

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί στην κλίμακα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ξεκίνησε κατά την άποψή μου τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα και την γερμανική οικονομία και την κοινωνία στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Τουρκία μέσω Ελλάδας. 

Ηταν μια απόφαση στρατηγικής σημασίας η οποία αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος και στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Γερμανίας. Η χώρα η οποία ευθύνεται, στην αντίληψη των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών, για δυο Παγκόσμιους Πολέμους και προκαλεί πάντα ανησυχία με την εντυπωσιακή οικονομική αποτελεσματικότητά της που έχει οδηγήσει σε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ, αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα ανοιχτής κοινωνίας, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. 

Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική επένδυση στο μέλλον της Γερμανίας η οποία σε πρώτη φάση ενίσχυσε τα δημοσκοπικά ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία κινείται στα δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από κάτι λιγότερο από 5% στο 11% - 12%. Η μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έγινε σε βάρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος το οποίο υποχώρησε στις δημοσκοπήσεις από το 41% στο 30% - 34%. Οι απώλειες των χριστιανοδημοκρατών προς τα δεξιά, εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής της κ. Μέρκελ υπέρ των προσφύγων και μεταναστών άλλαξε τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και έθεσε σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της και την τέταρτη θητεία. 

 

Επιστροφή στο 2003

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Γερμανία, παραπέμπουν σε όσα συνέβησαν το 2003. Τότε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος κ. Σρέντερ αποφάσισε την εφαρμογή του προγράμματος Ατζέντα 2010 το οποίο είχε στόχο τη μείωση του κόστους του κράτους πρόνοιας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας σε συνθήκες ΟΝΕ. 

Ηταν μια μεγάλη επένδυση στο οικονομικό μέλλον της Γερμανίας η οποία όμως προκάλεσε μεγάλη πολιτική φθορά στους σοσιαλδημοκράτες, την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και των πολιτικών εκφραστών της και προετοίμασε έτσι την επικράτηση των χριστιανοδημοκρατών και της κ. Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν.

Οι επιλογές του κ. Σρέντερ στον οικονομικό τομέα δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις αλλά οι σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν τον πολιτικό λογαριασμό. Το κρίσιμο ερώτημα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι αν τελικά θα δικαιωθεί η πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και αν θα πληρώσουν τον πολιτικό λογαριασμό οι χριστιανοδημοκράτες.

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου