Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 14:14

Ερώτηση Αποστολάκου για την ενίσχυση των αρχαιολογικών υπηρεσιών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, σχετικά με την ενίσχυση της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :
Τα αρνητικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, είναι ορατά σε όλα τα επίπεδα. Από την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους ως την παιδεία και τον πολιτισμό.
Ιδιαίτερα για τον τελευταίο, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις Εφορείες Αρχαιοτήτων ολόκληρης της χώρας, σε τέτοιο βαθμό που τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα λειτουργίας τους. Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης, η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η σημαντική υστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η μείωση του προσωπικού (μόνιμου και συμβασιούχων), η πρόχειρη και χωρίς σχέδιο επαπειλούμενη συγχώνευση και κατάργηση Εφορειών Αρχαιοτήτων, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον με άμεσες επιπτώσεις στην προστασία και στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού μας εθνικού πλούτου.
Παράλληλα αποθαρρύνουν και θέτουν προσκόμματα στις εθελοντικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών στον χώρο του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η διακοπή υλοποίησης του προγράμματος ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς και ανασκαφικούς χώρους της περιοχής από το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης». Ως αποτέλεσμα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης και σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης» προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια και ζητεί τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της τοπικής Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.        

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενίσχυση της Ε′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης;
Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τα τελευταία 2 χρόνια για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της Λακωνίας, ποια τα αποτελέσματά τους και ποιος είναι ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού για το μέλλον;

Από το  Γραφείο Τύπου του Γρ. ΑποστολάκουΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER