Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 19:34

Ερώτηση Αποστολάκου για το "μαύρο" χρήμα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Αποστολάκου για το "μαύρο" χρήμα

Ο βουλευτής Νομού Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος συνυπέγραψε με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, σχετική με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφυγή μαύρου χρήματος σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στο νέο προϋπολογισμό του 2012, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία εγγραφή για προβλεπόμενα έσοδα για το 2012 από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένα έσοδα για την περίοδο 2010-2012, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις μόνο για την περίοδο 2013-2015 (€880 εκ., €970 εκ. και €1,15 αντιστοίχως). Στο δε αρχικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010, υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 0,5% του ΑΕΠ από την μείωση της φοροδιαφυγής, η οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκε, στις μεταγενέστερες μορφές των σχετικών προγραμμάτων (Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015 και τα παρελκόμενα τους). 
Ευθαρσώς πλέον καταγράφονται οι πηγές των εσόδων του προϋπολογισμού, που εξαιρούν παντελώς έσοδα από την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, με βάση τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κέρδος» στο φύλλο της 4 Οκτωβρίου, 2011, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του νέου προϋπολογισμού προέρχεται από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Έτσι, ακόμα και στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού, όχι μόνο συνεχίζεται η δυσανάλογη και άδικη  φορολογική κατανομή των βαρών στους φορολογούμενους, αλλά ενισχύεται ακόμα περαιτέρω, εις βάρος των αδύναμων, η διπλοπροσωπία του εισπρακτικού μηχανισμού, που εξαντλεί όλη την αυστηρότητα του ΜΟΝΟΝ στους αδύναμους πολλούς και δείχνει επιείκεια στους λίγους ισχυρούς.
Παράλληλα, παραμένει ουσιαστικά παγωμένος ο πολυδιαφημισμένος από την κυβέρνηση έλεγχος σε αυτούς που έστειλαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές Τράπεζες σε Τράπεζες του εξωτερικού. Με βάση καταγγελίες της εφημερίδας «Παρόν», στο φύλλο της 2 Οκτωβρίου, 2011, αποκαλύπτονται στοιχεία για την απελπιστική καθυστέρηση στην παροχή στοιχείων για λογαριασμούς, αν και με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης έχουν ψηφιστεί διατάξεις σε δύο φορολογικά νομοθετήματα (του 2010 και πρόσφατα του καλοκαιριού του 2011) που δεν νομιμοποιούν καμία καθυστέρηση πλέον από πλευράς τραπεζών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει πάνω από 3800 αιτήματα σε τράπεζες για παροχή στοιχείων, αλλά μόνο 130 από αυτά έχουν οδηγήσει σε άνοιγμα λογαριασμών. Αυτές δε οι περιπτώσεις απέδωσαν σημαντικά, με μεγάλα ποσά νέων φορολογικών εσόδων και έσοδα από πρόστιμα της τάξης των €100 εκατ. Είναι, συνεπώς, εμφανές το συμπέρασμα ότι μία ενίσχυση τέτοιων ελέγχων θα αύξανε σημαντικά τα έσοδα του κράτους, δημιουργώντας δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αναπλήρωναν κοινωνικά ανάλγητες εισπρακτικές μεθοδεύσεις.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που το κράτος έχει στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με την παροχή εγγυήσεων, χωρίς, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον, να λαμβάνει κάποιο ανάλογο όφελος για την προστασία των συμφερόντων των φορολογούμενων ελλήνων πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται ο κ. υπουργός,
Εχει δοθεί συγκεκριμένη εντολή στους επιτρόπους που έχει διορίσει το κράτος και συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, να θέσουν ζήτημα τήρησης του νόμου και να επισπευστούν οι διαδικασίες παροχής των στοιχείων στις αρμόδιες φορολογικές αρχές;
Τι δεσμεύσεις έχει λάβει η κυβέρνηση από τις τράπεζες έναντι της παροχής εγγυήσεων σε αυτές; Με ποιο τρόπο εκφράζεται το όφελος που προσδοκά ο μέσος πολίτης από αυτή τη διαδικασία;
Τι τελικά προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αναζήτηση του παράνομου χρήματος που αδιαμφισβήτητα πλέον κυκλοφορεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς; 

Από το Γραφείο Τύπου του Γρ. Αποστολάκου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER