Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 10:57

Κ. Βλάσης: «Σήμα κινδύνου για την Αρκαδία! Τα σκουπίδια θα ξαναβγούν στους δρόμους!»

Γράφτηκε από την
Κ. Βλάσης: «Σήμα κινδύνου για την Αρκαδία! Τα σκουπίδια θα ξαναβγούν στους δρόμους!»

Το φόβο του ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Αρκαδία θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Ο κ. Βλάσης σημείωσε πως η απένταξη του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013  οδηγεί πάλι σε αδιέξοδο με ορατό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε τραγικές εικόνες και καταστάσεις του παρελθόντος. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει είτε την αδυναμία της Περιφέρειας να διαχειριστεί ένα μείζον για ολόκληρη την Πελοπόννησο πρόβλημα (να θυμίσουμε ότι από το 2012 έχει περάσει στη δική της αρμοδιότητα η διαχείριση των απορριμμάτων), είτε μια εμμονική στάση που σκοπό έχει να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις με συγκεκριμένο τρόπο αδιαφορώντας για τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Ενδεικτική των χειρισμών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας είναι η νέα πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» με μόνο αποδέκτη την ίδια την Περιφέρεια, ενώ οφείλει να απευθυνθεί και στο ΦΟΔΣΑ. “Η εν λόγω πρόσκληση προσκρούει στα όσα ορίζονται από το Ν. 4386/2016, που ακυρώνει την ισχύ της διάταξης της παρ 11 άρθρου 17 του νόμου 4017/2012. Άγνοια, ανικανότητα ή υποκρύπτονται άλλα σχέδια;”, σημείωσε ο βουλευτής.

Η  συμφωνία μέσω της συγκεκριμένης ΣΔΙΤ, που τόσο καιρό προωθείται, είναι εντελώς ασύμφορη για τους Δήμους και γι’ αυτό και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το τεράστιο κόστος  θα επωμιστούν για ακόμη μία φορά οι ίδιοι οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.

Όπως τόνισε ο βουλευτής, η παλαιότερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια αποσκοπούσε ακριβώς στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην επίτευξη μιας καλύτερης οικονομικά πρότασης. Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η αδυναμία και οι «περίεργες» μεθοδεύσεις της Περιφέρειας έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο, ενώ με τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί για τα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια. 

«Μετά από τόσα χρόνια, βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο 0. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και πάλι τα σκουπίδια στους δρόμους της Αρκαδίας! Ας αναλάβουν όλοι επιτέλους τις ευθύνες τους για να λυθεί το θέμα πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Το βιοτικό επίπεδο και η Υγεία των Αρκάδων είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπονται σε πεδίο για την προώθηση προσωπικών συμφερόντων!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάσης. 

«Κι επειδή δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια, απαιτούνται: 

1. η στήριξη του ΦΟΔΣΑ

2. η εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Ν. 4386/2016

3. η  άμεση εκκίνηση της προσωρινής διαχείρισης σε όλους τους Δήμους

4. η σύνταξη νέας πρόσκλησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, νέου έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης προσαρμοσμένου στα νέα οικονομικά και νομικά δεδομένα, είτε με ΣΔΙΤ, είτε με δημοτικές – διαδημοτικές διαχειρίσεις», τόνισε ο βουλευτής.

Κλείνοντας, ο κ. Βλάσης έκρουσε για μία ακόμη φορά των κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως «αν δεν κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, δε θα αργήσει η ημέρα που η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Αρκαδία θα γίνει και πάλι αφόρητη».


NEWSLETTER